помоћ....
- nebojsa777
- Zarezivač olovaka
помоћ....
како офарбати дрвени сто покривном бојом(бијела) који је претходно заштићен неким од уља(тунгово и сл..). да ли треба нека подлога и која?
када је труд на нашој страни одсутан тада и Божија помоћ престаје
- nebojsa777
- Zarezivač olovaka
пре мјесец дана
Last edited by nebojsa777 on 16 Apr 2015 06:22, edited 1 time in total.
када је труд на нашој страни одсутан тада и Божија помоћ престаје
- maricaiivica
- Moderator
- nebojsa777
- Zarezivač olovaka
- maricaiivica
- Moderator
I ja sam negde procitao da selak moze da bude medjupremaz. Nisam licno probao ali selak je nabavljiv koliko znam u radnjama sa opremom za slikanje, tako da nije tesko probati na donjoj strani stola recimo.
Cak vidim ovde da je mbole koristio vodeni lak posle tung ulja bez problema. viewtopic.php?pid=15792#25
Inace nebojsa777 vodi racuna sa pokrivnom bojom, a posebno belom jer podloga mora da bude perfektno obradjena. Svaka i mininalna neravnina bode oci kasnije.
Cak vidim ovde da je mbole koristio vodeni lak posle tung ulja bez problema. viewtopic.php?pid=15792#25
Inace nebojsa777 vodi racuna sa pokrivnom bojom, a posebno belom jer podloga mora da bude perfektno obradjena. Svaka i mininalna neravnina bode oci kasnije.
Last edited by ivanob1 on 19 Apr 2015 11:16, edited 1 time in total.
Bio sam nesto zauzet par dana...
Godinu dana ne bi bio problem. Ali bi bio problem da je pre nedelju dana.
Mesec... pa tu je negde.
Ulju treba najmanje 15 dana da bi povrsinski sloj kompletno polimerizovao, dok ono sto je otislo dublje u drvo cesto ne polimerizuje do kraja nikad.
I laneno i tung ulje polimerizuju u dodiru s vazduhom. Prvo polimerizuje povrsinski sloj, i "zpecati" ostatak, tako da ono sto je prodrlo dublje, jednostavno nema dovoljno vazduha kako bi otvrdnulo do kraja.
Zato se uljane boje nikada ne nanose u jednom debelom sloju, vec u vise tankih.
Iz tog razloga, ja sam vise za BR-ovo resenje. Blago smirglanje, tek koliko da se ocisti povrsinska necistoca, ali da se ne stigne do slojeva koji nisu polimerizovali do kraja.
Preko toga neki odvajac, dal selak ili komercijalni izolant zavisi sta je lakse dostupno, i na kraju lak/boja koju vec hoce.
Drugo resenje bi bilo "tesko" smirglanje, dok se ne skine kompletan sloj u koji je ulje prodrlo. U zavisnosti od drveta i ulja, to moze da bude milimetar, ali moze da bude i 5.
Godinu dana ne bi bio problem. Ali bi bio problem da je pre nedelju dana.
Mesec... pa tu je negde.
Ulju treba najmanje 15 dana da bi povrsinski sloj kompletno polimerizovao, dok ono sto je otislo dublje u drvo cesto ne polimerizuje do kraja nikad.
I laneno i tung ulje polimerizuju u dodiru s vazduhom. Prvo polimerizuje povrsinski sloj, i "zpecati" ostatak, tako da ono sto je prodrlo dublje, jednostavno nema dovoljno vazduha kako bi otvrdnulo do kraja.
Zato se uljane boje nikada ne nanose u jednom debelom sloju, vec u vise tankih.
Iz tog razloga, ja sam vise za BR-ovo resenje. Blago smirglanje, tek koliko da se ocisti povrsinska necistoca, ali da se ne stigne do slojeva koji nisu polimerizovali do kraja.
Preko toga neki odvajac, dal selak ili komercijalni izolant zavisi sta je lakse dostupno, i na kraju lak/boja koju vec hoce.
Drugo resenje bi bilo "tesko" smirglanje, dok se ne skine kompletan sloj u koji je ulje prodrlo. U zavisnosti od drveta i ulja, to moze da bude milimetar, ali moze da bude i 5.
- nebojsa777
- Zarezivač olovaka