Problem sa vratima

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
prolup
Brzi dodavač alata

Problem sa vratima

Post by prolup »

Dobar dan...ovo je moj prvi post ovdje, a slučajno nađoh forum preko google.com :)

Elem, imam problem na sobnim vratima i nadam se da sam pogodio temu.

Prvi problem je bio što su se jedno vrijeme teško zatvarala, pa je se zet za*ebavao sa tim, brusio sa strane - i previše je skinuo i sad ih ne mogu zatvoriti...samo stoje pritvorena i to mi stvara problem (prvenstveno jer ne treba tako biti).

P. S. mislim da moram naglasiti da sa stolarstvom nemam nikakve veze...tj ni sa čim praktičnim :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobrodosao.
Prebaceno u novu temu, posto neces praviti vrata, vec sredjivati postojeca (nikako ne kapiram sto se ljudi "plase" da otvore novu temu).

A sto se samog problema tice, morace neka slikica i jos malo opisivanja, posto tesko da ovako neko moze da ti da smislen savet.
Sta je brusio zet? Vrata ili stok? Gde je brusio "sa strane"? Do sarki ili do brave?
Sta znaci "ne mogu zatvoriti"? Ne dohvata jezicak brave do stoka ili nesto drugo?
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Hvala...bezze mi da kvarim koncepciju foruma :D

Slike ne mogu okačiti, još...zet je brusio vrata, onaj dio do brave...zatvorim ja njih i stoje zatvorena, dok držim ruke na nj...čim pusti, jezičić kao da se olabavi i vrate se nazad neka 2cm...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Lici da imas dva problema:
1. Zet je preterao, pa je sada brava predaleko
2. Brava je matora, pa opruga ne drzi jezicak kako treba.

Za pocetak, da vidimo dal je to, posto nema slika.
Odsrafi bravu.
Izmedju brave i vrata, na mestu gde dodju srafovi, poturi nesto, recimo presavijen papir debeo reda dva mm, pa zasrafi bravu (nravno srafove proteras kroz papir).
Sada bi brava trebalo da bude blize stoku i da jezicak uhvati.

Sto se tice brave.
Podigni kvaku skroz u vis.
Pogledaj kako stoji jezicak.
Pusti kvaku i gledaj dal ce jezicak da se uvuce i koliko.
Gurni jezicak prstom, mora da se oseti otpor opruge, a ne da ide mnogo labavo.
Ako se jezicak uvuce kad pustis kvaku, ili nema otpora kada ga gurnes, vreme je za novu bravu.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

dosta često se dešava da ležište u koje jezičak treba da upadne nije centrirano, vjerojatno lim predebeo.
Pokušaj sa nečim tipa bijelo ljepilo ili bijela krema namazati vrh jezička, pritisnuti kvaku ( uvući jezičak u bravu) prisloniti vrata kako bi trebala bit zatvorena, pustiti kvaku, ponovno pritisnuti kvaku i otvoriti vrata.
Ako se prilikom ove radnje na štitu ( onom limu na štoku) pokazala bijela boja - to treba izbrusiti ili pomaknuti.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Najčudnije mi je što je sve radilo normalno i odjednom ludilo :D

Uglavnom, večeras će zet doći, pa ćemo vidjeti šta će biti...hvala vam, prenijeću mu vaše sugestije :)
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Zet mi nije došao, te se agonija nastavlja :D

Uglavnom, pošto ću završiti faks ubrzo, vjerujem da ću moći i vrata popraviti (bez uvrede ikom ikakve) :D

Elem, onaj dio gdje bi trebao upasti jezičak kad se vrata zatvore je, nekim čudom, iskrivljen ka unutra...zagledah i vjerujem da to stvara problem pri zatvaranju, jer se jezičak samo vrati nazad i vrata se tu zaustave.

Skinuo sam neku sliku na neta:

Image

...odšarafim ovo - odnesem u radnju, uzmem drugo i zašarafim?

P. S. jezičak funckioniše normalno...postoji otpor pri guranju nazad i regularno se vraća naprijed.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh...

Objasnjavanje ti ne ide bas najboolje :)

Sta znaci: "onaj dio gdje bi trebao upasti jezičak kad se vrata zatvore je... iskrivljen ka unutra" ?

Nacrtaj, fotografisi, al daj nesto s cim mozemo da baratamo, da ne nagadjamo. Kostace mnogo ako budes radio po nasim nagadjanjima :)
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Ova rupica gore što sam označio - pa taj lim koji stoji na štoku je zakrivljen ka unutra :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj lim moze i fabricki da bude zakrivljen ka unutra, pod uslovom da ja i ti imamo istu ideju sta je "ka unutra".

Zato ti i kazem: slikaj.
Navataj komsinicinog malog, on garant ima telefon sa fotoaparatom i u tri sekunde ce da ti prebaci sliku na net.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

prolup wrote:Ova rupica gore što sam označio - pa taj lim koji stoji na štoku je zakrivljen ka unutra :D
pa otsrafi taj lim. ispravi ga cekicem i ponovo montiraj ;)
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Danas ću ili uzeti postojeću i "popraviti" ili uzeti novu, pa javim šta je blio i da li sam preživio :D
prolup
Brzi dodavač alata

Post by prolup »

Kako da napravim ovo? :D

Image
Post Reply