Ravni kaisevi ne mogu da rade tako kako si zamislio "3 u red". Da bi ravan kais ostao na remenici, remenica mora da bude "bombirana" to jest blago zaobljena, i kais mora da bude jedan i da ide celom sirinom. Ako stavis 3 dva spoljasnja ce samo da slete sa remenice, i to uz prilicnu srecu da i onaj srednji ostane na njoj.
Da ti strugar ureze za PK kais je vec durga prica, i tu bi moglo da ide vise kaiseva, al mislim da ne bi bila neka razlika u ceni ni da ti napravi novu remenicu. Alu odlivaka za to imas po buvljacima za neke smesne novce (reda 100-200 dinara za odlivak precnika 10-15 cm).
Pozovi ove dve firme sto su ti dali linkove, pa proveri posto su kaisevi. Ne moze da boli. Ima i kaiseva raznih i sa raznim cenama.
Uvek ti ostaje varijanta da nekako spojis vojnicke opasace
Ne igraj se sa kaisevima na kraju ces vise namestati kaiseve nego rezati...napravi novu remenicu kod livca pa obradi na strugu....nemoj uzimati stare jer ces opet nositi na strug osim ako kojim slucajem pogodis otvor za remenicu. Ako planiras da radis nemos stedeti na sitnicama kad napravis jednom masinu kako treba ona traje....ja imam strugaru i par banseka veruj mi to su masine za sva vremena ako ih lepo odrzavas.
taman posla da stedim,obicno sve pare dam za masine i alate,problem je sto je uvek malo para a hoces da radis nesto pa stalno neko krpljenje.evo sada za bansek dado sve pare ako verujete ostajem sa 2000 dinara.ali idemo napred jedno po jedno
majstori,bansek je stigao danas.
uz bansek sam dobio i trofazni el.motor sa remenicom za siroki pljosnati kajs. tu remenicu bi prilagodio na motor benzinac 8ks.kao sto sam i rekao. i na prvu sam se iznervirao ,sad imam tacne mere remenica. zbunjen sam sada,cuo sam se sa majstorom Atilom iz NS koji radi testere,on mi je rekao da bansek sa 900mm precnikom tocka optimalna brzina testere treba da bude od 28 do 32m/s. e sad,posto je dosao motor uz bansek original tj koji je sluzio za njega,po mojoj racunici ako negde ne gresim u proracunu on bi trebao da ima 3500obr/min sto mi nema logike,znam za trofazne motore od 1400 i 2800,a za 3500 nisam do sad naleteo,a na motoru mi ne pise koliko je obrtaja. ovako ,pogonska remenica je precnika 120mm,gonjena remenica je 670mm,tocak je 900mm,po mojoj racunici ovaj bansek radi na 23,7m/s ako je motor 2800obrtaja.do toga sam dosao ovako.
(2800x12x90x3.14)/(67/60)=949,53/40=23,7 ako ovaj bansek moze da radi na 21 do 24m/s onda nemam problema sto se mog motora tice,a ako mora da radi kao sto majstor Atila kaze na 30m/s e onda ne zna sta cu. oko staviti vecu pogonsku remenicu, posto po meni moj motor kazimo da ima maximum momenat na 2800 obrtaja,mala remenica mora da bude precnika 150mm.da li cu izgubiti na snasi,hocu sigurno ali dali je znacajan taj gubitak za rad?
1. pitanje da li ovaj bansek moze da radi na 23.7m/s? tada prolazim naj bezbolnije sto se motora tice i pogona,imam samo da obradim malu remenicu i to je to.
Немојда ставиш ременицу директно на радилицу мотора. Лежајеви на радилици нису намењени да трпе бочно оптерећење и брзо ће страдати.
Мораш направити посебну осовину са одговарајућим лежајима која би карданом или флекси-спојницом била везана за мотор.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
феникс wrote:Немојда ставиш ременицу директно на радилицу мотора. Лежајеви на радилици нису намењени да трпе бочно оптерећење и брзо ће страдати.
Мораш направити посебну осовину са одговарајућим лежајима која би карданом или флекси-спојницом била везана за мотор.
Tacno Feniks,vidis o tome uopste nisam razmisljao,u pravu si 100 posto.hvala na savetu.
to nije problem,problem su mi ovi obrtaji,sad bas kopam po forumu i naleteo sam da model 800mm tockovi rade na 32m/s.kako ce mi se motor ponasati ako dodam 3 ili 4 cm na precniku znaci da mi mala bude recimo 15 ili 16cm?
Racunica za brzinu ti je dobra.
Po nekom mom vidjenju, ako ti je brzina lista manja nego sto je optimalno, neces moci da rezes maksimalnom brzinom, vec ces morati to da radis malo sporije.
Opet, mislim da je to manje zlo nego da preteras sa brzinom.
Ono sto ne znamo je snaga originalnog motora, pa onda ne moze ni da se sracuna da li bi tvoj benzinac imao problema ako promenis prenos tako da dostignes brzinu od 30-tak m/s.
Ja bih za pocetak isao sa onim sto imas, pa posle prilagodjavao ako ima nekih problema, ili probavao kako moze i sta moze bolje. daj da proradi, bilo kako, pa cemo posle da vidimo sta sve moze da se izvuce.
pa tako je najbolje. prvo sredjivanje,vec sinoc sam poceo da skidam delove da perem benzinom da rasmastim ,poliram mesingane delove,pa farbanje pa cemo dalje.
okacio bi slike ali ne umem