Koja je bolja?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
djuro2
Majstor majstora

Koja je bolja?

Post by djuro2 »

U planu je raditi stol za glodalicu. Vec imam glodalicu festool OF 1010, ali pojavila se potreba za glodalicom u stolu. Gledam sto uzeti i naletio na ova dva oglasa. Dakle sto mislite koja mi se vise isplati uzeti.

http://www.njuskalo.hr/rucni-alati/bosc ... s-14726189

ili ovo

http://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada- ... s-14852879

Ovaj prvi model ima i fiksno postolje i postolje koje omogucuje uranjanje pa mi se cini vrlo prakticna. Ova druga je pak jaca. Posto nisam do sada radio glodalicom u drvetu ne znam jel 1600W dovoljno za glodalicu koja ce biti ubacena u stol i obradjivati drvo. E sad znam da ce biti pitanje, a sto mislis raditi. Inace bi probao odgovorit sto mi je u planu, ali cime sam se poceo baviti vjerojatno cu probati raditi skoro sve :D Pravo zagrizao za drvodjelstvo :rodna:
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

1600 CE ima dvije baze (provjeri prije kupnje), jedna je fiksna i namijenjena za ugradnju pod stol. Ima dovoljno snage za 99% zadataka, tek izrada "raised" panela može biti nešto gdje će joj nedostajati snage. Å teta što je Bosch napustio ugradnju poluge za blokadu vretena pa je ovdje dugme za tu namjenu smješteno nasuprot dugmeta za regulaciju broja obrtaja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je uzimas namenski za ugradnju u sto, onda sto veca snaga to bolje.
Kada je u stolu, nemas problem velike mase koju treba setati u rukama, a budi siguran da ce ti apetiti samo rasti, nikada nece postajati manji.
Makita ima jedan model koji je maltene idealan za to, ne samo zbog velike snage. Ne znam tacno oznaku, javice se BR, on je skoro pazario. Cena bi trebalo da je tu negde kao za ova dva.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kad me vec Bole prozva, slazem se sa njim. STo veca glodalica to bolje. Ja sam se dugo razmisljao oko tog Boscha 1600, inije mi se svideo, bez obzira sto je omogucavao jednostavno montiranje u sto. Veci model mi se jos manj svido, a kada sam pazljivo pogledao Makitu 2300 FCX, prica je bila gotova. Na svaki utisak drasticno bolja masina od oba Boscha.

Pre svega je pravljena u Japanu, umsto caura u mehanizmu za spustanje ima linerne lezajeve, a i vrlo prosto resenje za podesavanje visine sa gornje strane stola. Ima i sve ostalo sto Bosch ima, tj, elektronsku kontrolu startovanja, pa prilikom starta ne lupi sav momenat, i pomri se, vec se ukljucuje postepeno, ima osvetljenje radne povrsine, i vodjica je daleko kvalitetnija. Za sada sam je koristio iz ruk, za prvomajske praznike zavrsavam sto, pa ce biti i vise slika novog stola.

Jedina "mana" makite je sto j ploca tabana pricvrscena sa 4 M4 zavrtnja, ali meni to ne smeta, posto je necu na taj nacin kaciti u sto, vec preko sipki za vodjicu, sto je resenje koje omogucava daleko brze skidanje iz stola. Mana oj je i to sto osecam zivu potrebu da uzmem i RT700C, cisto da se nadje:D
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

BR wrote:Kad me vec Bole prozva, slazem se sa njim. STo veca glodalica to bolje. Ja sam se dugo razmisljao oko tog Boscha 1600, inije mi se svideo, bez obzira sto je omogucavao jednostavno montiranje u sto. Veci model mi se jos manj svido, a kada sam pazljivo pogledao Makitu 2300 FCX, prica je bila gotova. Na svaki utisak drasticno bolja masina od oba Boscha.

Pre svega je pravljena u Japanu, umsto caura u mehanizmu za spustanje ima linerne lezajeve, a i vrlo prosto resenje za podesavanje visine sa gornje strane stola. Ima i sve ostalo sto Bosch ima, tj, elektronsku kontrolu startovanja, pa prilikom starta ne lupi sav momenat, i pomri se, vec se ukljucuje postepeno, ima osvetljenje radne povrsine, i vodjica je daleko kvalitetnija. Za sada sam je koristio iz ruk, za prvomajske praznike zavrsavam sto, pa ce biti i vise slika novog stola.

Jedina "mana" makite je sto j ploca tabana pricvrscena sa 4 M4 zavrtnja, ali meni to ne smeta, posto je necu na taj nacin kaciti u sto, vec preko sipki za vodjicu, sto je resenje koje omogucava daleko brze skidanje iz stola. Mana oj je i to sto osecam zivu potrebu da uzmem i RT700C, cisto da se nadje:D
Baš me zanima kako češ napraviti stol, jer već sam radio 2 stola i oba nisu isponila moja očekivanje. Prošlo je već dvije godine i nikako da napravim novi za koji imam puno ideja (pročitao sve što se dalo, pogotovo http://www.routerforums.com).

Samo jedna preporuka, ako uzimaš 700, po meni nikako bez svih onih nastavaka, za samo cca 100 € više dobiješ sve (700C je cca 200€, a 700CX2 320€, na akciji kupljena za 250€). Toliko mi je prirasla da čak i ovu 2300 slabo koristim koliko mi je ova zgodnija za rukovanje, ali ipak značajno skida manje materijala.

Ako možeš probaj obe, a nakon kupovine izašao je i nekih Bosch s skoro identičnim nastavcima kao CX2.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Po obicaju budzim neko svoje resenje stola, na koga se glodalica nece kaciti na standardni nacin preko ploce, nego preko sipki za vodjenje, i poprecnih profila od aluminiuma ispod stola. Tabla stola ce biti od tekstolita, uzeo sam tablu debljine 6mm bas zbog toga, ispod nje ide sperploca 21mm. Od tekstolita ce biti i maske otvora za prolaz glodala, koje ce se dodatno kaciti sa imbus srafovima.

Uzeo sam i miter slot, Incrin, posto planiram da za ovaj sto kasnije uzmem original incra guide, i I box, pa da ne razmisljam hoce ili nece da se uklopi.

Ravnoca stola ce se podesavati oslanjanjem gornje ploce na podksonstrukciju u 8 tacaka, preko srafova, i shimova ispod njih. Podkonstrukcija ce takodje biti od sper ploce, planiam duple 21mm, tj svi nosaci ce biti 100x42mm.

Menjanje glodala ce se obavljati iznad stola, posto sam nabavio precizni masinski produzetak za osovinu glodalice sa ER 20 caurom, koji ide u stznu cauru 12.7 mm, koju takodje imam. Kada je glodalica u gornjem polozaju, bez obzira na to sto je ploca poprilicno debela, polozaj za najnizi kljuc, koji blokira osovinu je 20 mm iznad postojeceg, pa ne bi trebalo da bude problema oko menjanja glodala.

I to je otprilike to.

Inac mala makita ce svakako biti CX2 sa svim dodacima, a planiram da neke uzmem i duplo, da bih mogao da kacim na njih trajno moje sablone.
Last edited by BR on 08 Apr 2015 21:06, edited 1 time in total.
top10
Šegrt

Post by top10 »

Pozdrav, da se nadovežem na navedeno pitanje i kažem svoje utiske. Moja preporuka bi ti bila definitivno GMF 1600 CE Professional u odnosu na drugu. Naime meni je ovo hobi i što se tiče glodalica imam OF 1010, RT700CX2 i GMF1600CE koju sam nabavio pred cca 2mjeseca. Prvo istu sam platio u ovlaštenom dućanu bez PDV-a za 1000kn više od cijene u oglasu i to u karkonskoj kutiji, drugo ista je jako stabilna i ima dovoljno snage za sve moje potrebe, a i većinu budućih, treće kombinacija dvije baze(koje su izvedene maximalno precizno za Bosch) daje mnogo više mogućnosti od jedne, četvrto kod motaže ispod stola dovoljno je kupiti dodatni komad pravokutnog plaksiglasa i pričvrstiti ga na fiksnu bazu koja zamjenjuje univerzalni "lift" glodalice koji sam po sebi dosta košta. Mekani start, vodilica, odsis i naročito novitet u kočnici kod uranjanja da pritiskom poluge oslobađaš a ne kočiš daje ovoj glodalici znatni napredak u odnosu na dosadašnje modele. Preostale karakteristike možeš pogledati na internetu. Zaključno, za navedenu cijenu i ako je nova-ODMAH!
Tko spava, nije budan!
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

top10 wrote:Pozdrav, da se nadovežem na navedeno pitanje i kažem svoje utiske. Moja preporuka bi ti bila definitivno GMF 1600 CE Professional u odnosu na drugu. Naime meni je ovo hobi i što se tiče glodalica imam OF 1010, RT700CX2 i GMF1600CE koju sam nabavio pred cca 2mjeseca. Prvo istu sam platio u ovlaštenom dućanu bez PDV-a za 1000kn više od cijene u oglasu i to u karkonskoj kutiji, drugo ista je jako stabilna i ima dovoljno snage za sve moje potrebe, a i većinu budućih, treće kombinacija dvije baze(koje su izvedene maximalno precizno za Bosch) daje mnogo više mogućnosti od jedne, četvrto kod motaže ispod stola dovoljno je kupiti dodatni komad pravokutnog plaksiglasa i pričvrstiti ga na fiksnu bazu koja zamjenjuje univerzalni "lift" glodalice koji sam po sebi dosta košta. Mekani start, vodilica, odsis i naročito novitet u kočnici kod uranjanja da pritiskom poluge oslobađaš a ne kočiš daje ovoj glodalici znatni napredak u odnosu na dosadašnje modele. Preostale karakteristike možeš pogledati na internetu. Zaključno, za navedenu cijenu i ako je nova-ODMAH!
Ali nije GMF dakle sa dodatnom fiksnom bazom nego je GOF tj. samo sa uranjajucom bazom. Pokusao saznati koliko kosta fiksna baza, ali nisam uspi naci da je se uopce moze kupiti. Poslao upit u profi al i rekli su mi da ni oni ne znaju nego su poslali mail u bosch. Uglavnom nisu mi se javili vise. Meni se isto svidja taj GOF ali mi se cini da bi sa fiksnom bazom bio bolji pa jos gruntam jer se ocitno ne moze zasebno kupiti.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Znam da mora biti, ali ne mogu pronaci pa eto ako me netko moze uputiti.
Za ovaj model glodalice ne mogu pronaci kopirnu čahuru promjera 40mm. Gdje se to nalazi? Vidim da dolazi samo sa 30mm i jos jednom manjom mjerom. Ne mogu pronaci na Bosch stranici veci promjer kopirne čahure.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

Kratko i jasno; CARE!

Hvala :prsgore:
Post Reply