Sto - drvo + metal (inox)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

Znam ko je pravio ta druga dva stola ali jako su skupi par stotina evra... tako da dzaba mi i da se vozam do njih sigurno mi neće pomoći da ih sam napravim :)
Mihail
Zarezivač olovaka

Post by Mihail »

Inače, da li iko zna kako bi taj idealan proces trebao da izgleda?

Posle svih komentara razumeo sam da ne mogu to sam da radim a da bude profesionalno uredu jasno mi je, ali sad sam se baš zainteresovao bar u teoriji da razumem... ako iko zna kako bi to trebalo idealno da bude?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

За идеално ћеш врло, врло, врло тешко да нађеш материјал па идеално одмах отпиши
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Verujem da ce se dosta iskusniji ljudi posle mene javiti ali evo da pomognem koliko znam i mogu. Prvo ne bi bilo lose da procitas ovaj artikal da bi ti stvari bile jasnije: http://woodandshop.com/how-to-choose-lu ... odworking/
E sad kod nas drvo uglavnom moze da se nabavi tangencijalno seceno. Ako izaberes drvo iz sredine mozes od njega da dobijes dve daske radijalno secene koje posle lepis u jednu. Kada kupis daske one jesu prosle proces susenja (8-10%) ali u zavisnosti gde se drze pokupe vlagu iz vazduha pa obicno budu od 12 - 14 % vlage. Mozes da kupis i vlagomer od par hiljada dinara u wobyhaus-u koji bar meni odlicno zavrsava posao. Cak sam uporedjivao sa profesionalnim vlagomerima i daje indenticne rezultate.

Kada dovezes daske do radionice rastruzes ih na grube mere (predimenzionirane) i ostavis neko vreme da se stabilizuju. Par meseci najbolje ali mislim i da 20-tak dana dosta znaci. Nakon toga ides na obradu i lepljenje panela. Nakon leplljenja ponovo ostavis neko vreme da se panel aklimatizuje i onda radis ravnanje povrsine. O pravilnom lepljenju imas dosta ovde na forumu tako da se ne ponavljamo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto BR pomenu, postoji jos jedan problem cak i kad uspes da nadjes dasku iz sredine.
Da je ta daska zaista iz sredine celom svojom duzinom, ovo sto ivan pise bi radilo posao.
Ali nazalost to je najcesce po sredini na jednom kraju, a na drugom kako izadje, sto je obicno opet neki tangencijalni rez.

Cak i da nekom srecom dodjes do daske koja je zaista celom duzinom iz sredine, treba ti ozbiljno siroka daska, posto sredinu daske moras da odbacis, pa sto je daska uza, to ti je procenat skarta veci.
Recimo da nadjes dasku koja je secena iz sredine, i da je siroka 30-tak cm. Moras da odbacis barem oko 7cm iz sredine. To ce reci ostale su ti dve daske sirine oko 12cm. I sve to je tek osnovna obrada, jos nisi dosao ni do grube. Racuna da na kraju tesko da ces imati daske sire od 10 cm. Za astal koji je sirok 80-tak cm i dug reda 1.5m, daklem treba da pronadjes najmanje 4 takve idealno iz sredine daske (ako su daske duzine 2 metra).
Ako je daska siroka 50, situacija je vec dosta bolja, to jest ostace ti dve daske od po 20-tak cm sirine, pa bi ti trebale samo dve takve "idealke"
Bojim se da je to "skoro nemoguca misija".
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Pre neki dan sam bio na strugari u potrazi za suvom daskom i video stabla mislim hrasta u precniku oko 70 - 80cm spremna za struganje. Na osnovu toga pretpostavljam da mogu da se nadju odgovarajuce siroke daske ali pitanje je po kojoj ceni.
Post Reply