PVC vs. drvena stolarija

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
DataS
Majstor

Post by DataS »

Pur pena nema neka mehanička svojstva.
Prošle godine sam privremeno zatvarao otvore na mom objektu i tek tada sam se uverio kolika sila vetra može da bude.
Ankeri sa metalnom košuljicom ili turbo šrafovi su malo duži i ulaze dovoljno duboko u blok. Ako se montira na samoj ivici zida, debljina profila je oko 7 cm, što znači u najgorem slučaju je to minimalno 3 cm od ivice i dubina u zavisnosti od dužine ankera-turbo šrafa. Iznad prozora najčešće bude i betonski deo, što dodatno olakšava fiksiranje prozora u otvoru. Ankerisanje bi trebalo da ide sa po dva ankera na sve četiri strane za malo veće prozore.
Kod PVC prozora postoji metalno ojačanje kroz profil, kroz koji prolazi anker ili šraf.
Penu je lako iseći, pa prozori mogu i da se ukradu. Za ankere je potreban malo složeniji alat.
Trebalo bi odraditi ovako kako je rekao mbole da bi se zazori smanjili na najmanju moguću meru, pošto problem kod pur pene je sa difuzijom vodene pare pa se na spojevima oko prozora pojavljuje vlaga i buđ. Pogotovu kad su veliki zazori.
Kod novog postupka montaže (RAL), pur pena se uglavnom ne koristi.
Last edited by DataS on 03 Jun 2013 22:00, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel si sekao nekad penu :)
Ima da se upiskis dok to izvedes. Ja nazalost jesam (milsim nisam se bas upiskio :) al sam se odrao od posla), posto smo ugradjivali neka vrata kod kuma, pa nismo lepo potkajlovali, a on kupio obicnu a ne montaznu penu, stok se naravno iskrivio. Trebalo nam je dobrih pola sata da penu iskopamo dovoljno da "pusti" stok. I to u uslovima kada te bas briga dal te neko gleda, u kuci, sa svim mogucim alatom koji ti padne na pamet, sve otvoreno, nema ni maski ni pervajz lajsni...

Sama pena zaista nema neka mehanicka svojstva, ali je ima mnooooogo i pravi ogromnu povrsinu spoja. Kao sto ni tigar lepak nema neka mehanicka svojstva, al kad njim zalepis dve daske, pre ce puci daska nego sto ces odvojiti lepak (upravo zbog povrsine).

Usput, sta je RAL?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

po meni - to treba da se podzida do od prilike 1cm, unutra PVC klupica a spolja ALU okapnik i resen problem
sto se tice purpene NE SECI / marica je objasnio zasto / prozor drze bocni srafovi i gud-baj čarli

P.S.
od prilike do ivanjice 9km a sir ce turimo na kantar
DataS
Majstor

Post by DataS »

RAL je institut u Nemačkoj i mislim da je deo njihovog zavoda za standardizaciju.
http://www.ral.de/
Po njihovim preporukama se vrši ugradnja stolarije i mislim da će takav način u nekom periodu postati standard, pre svega u Nemačkoj. Ako već nije.
http://www.ral.de/
Ovde se može naći dosta informacija
http://www.wurth.rs/prezentacije/RAL%20montaza.pdf
Tremco Illbruc je jedan od proizvođača, mislim da su u samom vrhu po kvalitetiu. Njihovi proizvodi se mogu kupiti kod D.B.T. OKOVI iz Zemuna, inače je hrvatska firma. Verovatno su ti poznati po okovima, WINKHAUS, SIEGENIA i td.
http://tremco-illbruck.com/com/news_pre ... ex.html.en

Postoji više načina kombinovanja repro materijala. U nekim kombinacijama se pur pena koristi u nekim ne.
Last edited by DataS on 03 Jun 2013 22:01, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ova Wurthova prezentacija je samo takvo lupetanje. Autor se frlja sa tehnickim terminima u pokusaju da da strucno objasnjenje i zamaze oci kupcima. Naravno i da se prikaci na drzavne subvencije ako moze. Ova Wurthova prezentacija je sramota za firmu. Na zalost takvi danas vode u poslu.

Ral sistem kacenja prozora definitvno nij los, ali ovo sto oni zovu RAL montaza nema veze sa tim. Ral montaza prozoa je samo niz zahteva iz standarda koji se moraju ispuniti da bi prozor bio ispravno montiran, a to su pre svega termo i parna barijera. Za postizanje toga uopste nisu potrebni Wurth materijali, a postoje i daleko prostija resenja. Potrebno je samo postovati neke osnovne principe.

Samo ova recenica "Najbitnija izoterma je izoterma temperature od 9,3°C što je vrednost na kojoj se vlaga iz vazduha kondenzuje i stvara rosu. To je naša tačka rošenja" je dovoljna za sedi pao si ne ispit, nego fiziku iz srednje skole. Bas me zanima kako bi strucnjak objasnio zasto je do rosenja doslo na 23 stepena. . Na zalost na fakultete nam uvedose bolonju, pa je ovo rezultat.. A knjige nema ko da cita.

Mozda zvucim ostro, ali je to nesto sto se dve godine ucilo na fakultetu. Al bilo lakse da se polozi na puskice, A posle kada ti dodju u biro, tabula raza. Na srecu pobegoh iz struke na vreme.
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

Jučer sam dovršio posao. Za danas ostaje gletanje. Pjenu nisam rezao, niti podzidavao prozor. I meni se učinilo da ću rezanjem pjene samo oslabiti prozor. Kao što Pajja kaže trebao je prije postavljanja podzidati.
Dana01
Dodavač alata

Post by Dana01 »

Nisam znala da se može pronaći takva kombinacija drvene stolarije i aluminijske. Vjerujem da je dobitna s obzirom na izolaciju i ljepotu izgleda. Ne znam kolika je cijena takvih kombinacija materijala. Vjerujem da je najskuplje kako i kažete ali opet mislim da se investicija isplati s obzirom na uštede topline i dugoročnost takve stolarije.

*** mbole ***
link ka sajtu obrisan
*** mbole ***
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobro bre, koja se marketinska agencija iz Hr navadila?
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Pitanje za kolege.
Da li je neko od vas farbao pvc stolariju?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

POstoje farbe za PVC stolariju, samo je veliko pitanje kako ce to na kraju izgledati. PVC ima visok povrsinski napon, i sve sto sam video nije mi bas ulivalo poverenje da ce da izgleda kako treba.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Sticajem okolnosti moj komsija je prsvlacio folijom pvc stolariju .Ulazna vrata i jedan prozor koji mu ide do vrata,sve je u dekoru hrasta i evo postojano jedno 5 godina .
lazar
Precizni šegrt

Post by lazar »

Sve se bojim da bi se te folije vremenom skupile.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

One koje su tome namenjene imaju garanciju 10 godina da nece ni boju da promene.
Toliko retko za koja kola daju
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Ako nemas puno otvora , isplati se da menjas foliju na 10 godina . Ovaj je sam radio , verujem da nije neka mustra .
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Folije koje ja pomenuh nije moguce zalepiti u kucnoj varijanti, to radi proizvodjac ili preradjivac vrofila.
Post Reply