Vosak kod tokarenja

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
Neznalic
Precizni šegrt

Vosak kod tokarenja

Post by Neznalic »

Pozdrav, oprostite ak več ima tema, ja ju nisam našao.

Znači mene zanima čime se poliraju drveni predmeti nakon tokarenja, da pojasnim: na netu gledam nekog lika kako tokari vaze, kutije i neznam još šta i uvjek kod šmirgljanja koristi nekakav vosak u koji umače brusni papir, veli da mu je to da se tako ne praši i to mu je ujedno završni sloj, znači on to više ne lakira ni ništ, a nikad nije objasnil kaj je to točno za mješavinu samo veli da je vosak, pa me zanima dal neko od vas ima iskustva s time, što bi to bilo di se može nabavit ili koji su sastojci da se napravi doma,

Puno hvala na odgovoru...:D
Last edited by Neznalic on 16 Mar 2015 11:59, edited 1 time in total.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Mislim da je mesavina voska i terpentina ako se nevaram.
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Imao je i Belinka vosak da se kupi a ima i njihovo ulje za drvo kao podloga.
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

A kaj na to onda ne treba stavljat vise lak, mislim to je dosta samo za sebe za naprimjer neke kutijice ili drzace svjeca itd?
Negdje sam vidio na netu da tope pcelji vosak i mjesaju sa maslinovim uljem i onda to koriste za premaz, ima ko iskustva s time?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mesavina voska i terpentina radi jako lepo, i jedina mana je sto je malo mekana. Malo canuba voska dodatog u mesavinu, itekako pomaze u povecanju tvrdoce i izdrzljivosti finisa.

Recept je jako prost. Parce voska prelijes otprilike jednakom kolicinom terpentina, i otopis u vodenom kupatilu. Vodeno kupatilo zvuci komplikovano, ukratko, napunis serpu sa vodom, u nju stavis otklopljenu teglu sa voskom i terpentinom, i na elektricnom sporetu grejes vodu. Ako je smesa pretvrda kada se ohladi, dodas terpentin, ako je premekana, ostavis otvorenu teglu i visak terpentina ce ispariti. Ili ponovo otopis i dodas malo voska.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I nemoj ni slucajno da ti padne napamet da to radis na otvorenom plamenu (plinski sporet recimo), i/ili bez vodenog kupatila.
I vosak i terpentin su izuzetno zapaljivi, i cas posla napravis pozar.
Cak i kada je na ringli temperatura onoga u serpi 80 stepeni, na samom dnu uz unutrasnju povrsinu serpe ta temperatura moze da bude mnogo visa. Vodeno kupatilo upravo sluzi da sadrzaj serpe nigde ne moze da predje temperaturu od 100 stepeni.

Vosak je lep, samo je prilicno slaba zastita. Za stvari koje si pomenuo, tipa kutijica, svecnjak... koje nece biti izlozene nekom habanju, atmosferi... sasvim dovoljan, ali nikako ne i za recimo stubove za ogradu na terasi. Mislim moze, al ako si spreman da svakih par nedelja ponovo mazes stubove voskom.
Neznalic
Precizni šegrt

Post by Neznalic »

Znači ak sam dobro skužil: stavim u staklenu teglicu pčelji vosak i terpentin u omjeru 1:1 i to sve u vodu u posudi na električni rink, nikako na plinski, i to sve grijem dok ne dobim tekuču smjesu dobro promješam i dok se ohladi je spremno za akciju i to sve čuvam u zatvorenoj posudi radi isparivanja terpentina?

Ak je tak, hvala punu, moram nabavit te komponente i isprobat, nama druge.
Javim za rezultate...
connan
Majstor

Post by connan »

Ja sam u početku koristio čist pčelinji vosak za predmete koji nisu izlagani spoljašnjim uticajima ali je čist vosak nepostojan.Kasnije sam nabavio beesvax,a vremenom neke polir paste i tungoil.
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cekaj... beeswax je bukvalno prevedeno pcelinji vosak. (bee - pcela, wax - vosak).

Pretpostavljam da pricas o nekom konkretnom proizvodu neke konkretne firme.
connan
Majstor

Post by connan »

Jeste u bukvalnom prevodu ali ta pasta ,ili u kakvom je već obliku, mislm da u sebi ima terpentina ili još po nečega.Image
"..Prodaj sve osim blanje i kreni,drugom stranom Jablane kreni.."
Post Reply