Da li se iko (od starijih) seća kako su se na reci štitili drveni čamci pre lakiranja?
Znam sa da se u farbarama kupovao "firnajz u bloku" žuti komadi nepravilnog oblika.
To se kuvalo u "vodenom kupatilu" danke na pari, sve dok ne prestane da se peni (pena se skidala lopaticom i bacala)
Tako vruć "firnajz" je prodirao skroz kroz daske i izvijao na sastavima na suprotnoj strani čamca.
Mazalo se dvaput uvek na suvo i malo ošmirglalo i sa ove strane čamca.
Potom je išlo lakiranje 3. ruke.
Gde god sam pitao za ovaj "firnajz u bloku" gledali su me ....
Postoji li to još igde, ako iko zna?
Razlog: mazao sam skoro kupovnim firnajzom, nisam zadovoljan penetracijom, dakle ni zaštita neće biti neka.
Unapred hvala i pozdrav.
starinski firnajz
- deda vlada
- Dodavač alata
Firnis je kuvano laneno ulje (ili sojino), a dodaju mu neke okside radi brzeg susenja. On mora biti dobro zatvoren, a kad se otvori moze se desiti da po povrsini, nakon duzeg stajanja, ima malo belancevina koje treba izbaciti. Maze se vruc, znaci prvo na reso u neku serpu.
Ti zuti komadi kojih se secas je verovatno bio vosak, topi se i on kuvanjem i rastvara terpentinom.
Za izolaciju camaca od vode sam jos davno cuo od alasa da je dobro napraviti smesu, sipa se nafta do pola neke konzerve od litar i posle se gura i stiropor sve dok se ne napuni do vrha, ali stane jako mnogo stiropora jer se topi. I pricali su da je to jako efikasan premaz. Mada, danas ima puno i dobrih industrijskih proizvoda dobijenih novim tehnologijama.
Ti zuti komadi kojih se secas je verovatno bio vosak, topi se i on kuvanjem i rastvara terpentinom.
Za izolaciju camaca od vode sam jos davno cuo od alasa da je dobro napraviti smesu, sipa se nafta do pola neke konzerve od litar i posle se gura i stiropor sve dok se ne napuni do vrha, ali stane jako mnogo stiropora jer se topi. I pricali su da je to jako efikasan premaz. Mada, danas ima puno i dobrih industrijskih proizvoda dobijenih novim tehnologijama.
Last edited by Pezzo on 13 Mar 2015 14:42, edited 1 time in total.
Dobrodosao deda.
Ajde upisi u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).
I ja spadam u malo stariju generaciju (dobro ne bas da sam deda
), al se ne secam toga.
Penetraciju firnajza mozes da poboljsas ako ga razredis terpentinom, i ko sto pezzo rece, grejanjem.
Opet, firnajz je koriscen kao podloga za uljane boje/lakove. Jednostavno, nije bilo niceg boljeg. To ne znaci da je los, samo da danas ima ipak kvalitetnije hemije za tu namenu.
Ajde upisi u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).
I ja spadam u malo stariju generaciju (dobro ne bas da sam deda

Penetraciju firnajza mozes da poboljsas ako ga razredis terpentinom, i ko sto pezzo rece, grejanjem.
Opet, firnajz je koriscen kao podloga za uljane boje/lakove. Jednostavno, nije bilo niceg boljeg. To ne znaci da je los, samo da danas ima ipak kvalitetnije hemije za tu namenu.