Automatsko paljenje usisivača
Evo mene posle duze vremena veceras je spakovan automat za paljenje usisivaca sa mirkom i koristim priliku da se zahvalim mboletu jer je on postavio semu, a za dalje cemo videti kako ce da radi pa ako nekoga neki detalj interesuje slobodno pitajte a bice i slika ! :skool: :skool: :skool:
smirglaj nikad dosta
pozdrav mbole evo posle danasnjeg rada sa slajfericom od sat vremena prvi utisak je odlican automat odlicno radi veoma precizno pali i gasi usisivac za dalje cemo da vidimo! Evo ovako sam poceo drugar mi namotao trafo u primaru stavio 4 navoja 1.5 mm zice sa izvodom na 2 navoju a u sekudaru 4000 navoja 0,05mm zice na jezgru trafo limova 1,5x1,5 cm i kad sam sve uradio po onoj semi nije mogao da pobudjuje tranzistore jer struja pretvaraca od Mirke se krece od 140 ma do 750ma. Posto sam se kosultovao sa jednim drugarom (TV MEHANICAR) rekao mi da domotam jos 4 navoja u primar i tako sam uradio i sa trimerom od 10 k nastelovao da okida na 120 ma i on odlicno sad radi jedino jos treba u kolo relea od 12v da vezem jedan elektrolit od 470mf da se negasi odma kad i slajferica dok jos malo isprobam bice sema komplet a nadam se i video snimak pa kome treba moze da uradi mislim da nije mnogo komplikovano, pozdrav i koga jos neki detalj interesuje slobodno pitajte! :prsgore: :skool:
!

!

smirglaj nikad dosta
evo jos malo doterivanja oko automata sto kaze mbole ono kanapce sad je narandzasta leed dioda koja radi kad i usisivac i dodat elektrolit od 470 mF na spulnu relea da kasni jednu sekundu sa iskljucenjem posle slajferice pa evo malo slika a i link za video od sinoc:

https://www.youtube.com/watch?v=bik_Epnb0YA

https://www.youtube.com/watch?v=bik_Epnb0YA
smirglaj nikad dosta
A jel kasni sa paljenjem? Ne mogu da procenim sa snimka. U tvom slucaju, posto je slajferica relativno male snage, to nije problem, ali ako je u pitanju ozbiljniji motor, tipa cirkulara, abrihtera... kad kresnes istovremeno usisivac i masinu umeju da izlecu osiuraci od udarne struje pri pokretanju dva motora istovremeno.
I... jedna sekunda mi nesto kratka, ovaj moj R2-D2 zadrzava jos bar 3-4. Al to je samo pitanje koliki je elektrolit.
I... jedna sekunda mi nesto kratka, ovaj moj R2-D2 zadrzava jos bar 3-4. Al to je samo pitanje koliki je elektrolit.
snimak je pre stavljanja elektrolita od 470mF na spulnu relea pa sad kad je stavljen i paljenje i gasenje kasni 1 do 1,5 sekundu i sad nema paljenja usisivaca kad se pali pretvarac sto je bio slucaj pre stavljanja elektrolita na rele!A sto se tice struje koju vuce pretvarac prilikom paljenja je oko 120mA na najmanjoj brzini slajferica vuce 140mA a na najvecoj oko 750mA iz mrezea ona sama iz pretvaraca vuce mnogo vecu struju ali na 22V.
smirglaj nikad dosta
Nije dobra varijanta da stavljas taj elektromit od 470uF paralelno sa spulnom relea. Tako dobijas sporo privlacenje i otpustanje kotve relea sto ce vrlo brzo da dovede do lepljenja kontakata relea, narociro ovaj PR15 Iskrin ako sam dobro primetio. Zadrsku bi trebalo da pravis u kolu baze izlaznog tranzistora.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
zasad dobro radi a kasnije cemo videti a sto se relea tice uboden je na podnozje tako samo ga iscupam a rezerni imam jos 3 komada pa cemo da vidimo koliko ce da izdrzi. Sto se tice lepljenja releja posmatrao sam bez elektrolita i sa elektrolitom nema varnicenja tako da mislim da nece da lepi! pozdrav i hvala na savetima! :skool: :skool: :skool:
smirglaj nikad dosta