Izrada CNC masine za obradu drveta
Ukoliko si u mogucnosti, konstrukciju radi od celika, Moj ti je savjet ukoliko znas engleski jezik , da malo iscitavas postove na cnczoni , i da tamo postavljas pitanja, jer tamo ima mnogo posjetilaca, kojima su specijalnost cnc masine, i dobiti ces mnogo kvalitetnih odgovora. Mada ima i neki madjarski forum , imaju free nacrti, i kompletan spisak djelova.
Ipak nije jednostavna izrada iole ozbiljnije cnc masine.
Moras voditi racuna da se greske i skart, u radu sa masinom moraju svesti na minimum, inace zarada odlazi u otpad , a to ces uspjeti samo sa servo motorima, teskom i stabilnom konstrukcijom( celicnom) , kvalitetnim vretenima, navrtkama, klizacima, ...
Vretena klizace navrtke imas u lagertonu iz Nisa,.
Sada ti je vrijeme i da pocnes da se upoznajes sa Mach3 softverom, koji se koristi za pokretanje masine ( narvno u koliko ne znas rad sa njim), i nekimprogramom za generisanje G-kodova.
Treba se i u njima snalaziti. Nije to nista komlikovano, ali ipak treba znanje.
pozzzzzzzzzz
Ipak nije jednostavna izrada iole ozbiljnije cnc masine.
Moras voditi racuna da se greske i skart, u radu sa masinom moraju svesti na minimum, inace zarada odlazi u otpad , a to ces uspjeti samo sa servo motorima, teskom i stabilnom konstrukcijom( celicnom) , kvalitetnim vretenima, navrtkama, klizacima, ...
Vretena klizace navrtke imas u lagertonu iz Nisa,.
Sada ti je vrijeme i da pocnes da se upoznajes sa Mach3 softverom, koji se koristi za pokretanje masine ( narvno u koliko ne znas rad sa njim), i nekimprogramom za generisanje G-kodova.
Treba se i u njima snalaziti. Nije to nista komlikovano, ali ipak treba znanje.
pozzzzzzzzzz
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Hvala na savetima.Sa masinskim engleskim ne stojim bas najbolje,ali pokusavam da citam cnczone.Nasao sam tamo dosta korisnih informacija.
Postavio sam i ovde u nadi da ce se javiti ljudi od masinske i elektro struke,znam da ih ima ovde sa poprilicnim znanjem i iskustvom.Ipak je lakse kad pricas sa svojim ljudima.☺
Mnogo znaci kad se javi neko kao vi koji vec radite na cncu i imate gomilu iskustva i znanja.
Definitivno cu stavljati servo motore i to iz uvoza jer prodavci na nasem trzistu su i vise nego jaki sa cenama.Malocas gledam neki servo u alco-u kosta 34000 dok je na e bay-u oko200 dolara.Muci me izbor motora jer sam se uglavnom informisao o steperima,ne znam koje su tehnicke preformanse potrebne da bi sve to klizilo kako treba.
Isao bih sa navojnim vretenima X i Z 16x5 dok bi Y bila dupla 20x5.Jos se nisam odlucio da li ce vodjenje biti profilima sa kolicima ili klasicnim linearnim lezajevima i sipkama,ako sam se dobro izrazio.
Konstrukcija ce takodje biti celicna.Sto se tice mehanickih delova gledao sam katalog lagertona,da li su to kvalitetna vretena i da li vredi pokusavati sa nekom jeftinijom varijantom iz kine ili uvoza uopste?
Sta mislite o sledecim motorima i koji bi bolje pasovao?
DC SERVO
Karakteristike DC PM motora 3418090, NEMA34
Naziv 3408090
Nominalni napon napajanja VDC 90
Kontinuirana struja A 7,80
Broj obrtaja o/min 3200
Radni moment Nm 1.60
Izlazna snaga W 560
Vršni momenat Nm 8,00
Vršna struja A > 40A
Otpor Ω 0.925
Induktivitet mH 2.5
Konstanta momenta Nm/A 0.182
Naponska konstanta V/100RPM 18,95
Inercija rotora kg/cm² 3,4
Dužina mm 180
Masa Kg 4.25
ILI
AC SERVO
ECMA tip motora C20604GS
Drajver ASD-B2-0421-B 04kw
Nazivna izlazna snaga (W) 400
Nazivni obrtni moment (N-m) 1,27
Maksimalni obrtni moment (N-m) 3,82
Nazivna brzina obrtanja (obr/min) 3000
Maksimalna brzina obrtanja (obr/min) 5000
Nazivna struja (A) 2,60
Maksimalna struja (A) 7,80
Nazivna snaga (KW/s) 57,60
Moment inercije rotora (x10kg/m²) 0,277
Brushless AC servomotor with integrated encoder.
- Rated Voltage: 48VAC
- Rated cont. current: 10.50A
- Rated peak current: 33A
- Rated power: 400W
- Rated cont. torque: 1Nm
- Rated peak torque: 3Nm
- Rated speed: 3000RPM
- Integrated 1000PPR incremental differential encoder
- Frame size: 60x60mm
- Weight: 2.10kgs
Postavio sam i ovde u nadi da ce se javiti ljudi od masinske i elektro struke,znam da ih ima ovde sa poprilicnim znanjem i iskustvom.Ipak je lakse kad pricas sa svojim ljudima.☺
Mnogo znaci kad se javi neko kao vi koji vec radite na cncu i imate gomilu iskustva i znanja.
Definitivno cu stavljati servo motore i to iz uvoza jer prodavci na nasem trzistu su i vise nego jaki sa cenama.Malocas gledam neki servo u alco-u kosta 34000 dok je na e bay-u oko200 dolara.Muci me izbor motora jer sam se uglavnom informisao o steperima,ne znam koje su tehnicke preformanse potrebne da bi sve to klizilo kako treba.
Isao bih sa navojnim vretenima X i Z 16x5 dok bi Y bila dupla 20x5.Jos se nisam odlucio da li ce vodjenje biti profilima sa kolicima ili klasicnim linearnim lezajevima i sipkama,ako sam se dobro izrazio.
Konstrukcija ce takodje biti celicna.Sto se tice mehanickih delova gledao sam katalog lagertona,da li su to kvalitetna vretena i da li vredi pokusavati sa nekom jeftinijom varijantom iz kine ili uvoza uopste?
Sta mislite o sledecim motorima i koji bi bolje pasovao?
DC SERVO
Karakteristike DC PM motora 3418090, NEMA34
Naziv 3408090
Nominalni napon napajanja VDC 90
Kontinuirana struja A 7,80
Broj obrtaja o/min 3200
Radni moment Nm 1.60
Izlazna snaga W 560
Vršni momenat Nm 8,00
Vršna struja A > 40A
Otpor Ω 0.925
Induktivitet mH 2.5
Konstanta momenta Nm/A 0.182
Naponska konstanta V/100RPM 18,95
Inercija rotora kg/cm² 3,4
Dužina mm 180
Masa Kg 4.25
ILI
AC SERVO
ECMA tip motora C20604GS
Drajver ASD-B2-0421-B 04kw
Nazivna izlazna snaga (W) 400
Nazivni obrtni moment (N-m) 1,27
Maksimalni obrtni moment (N-m) 3,82
Nazivna brzina obrtanja (obr/min) 3000
Maksimalna brzina obrtanja (obr/min) 5000
Nazivna struja (A) 2,60
Maksimalna struja (A) 7,80
Nazivna snaga (KW/s) 57,60
Moment inercije rotora (x10kg/m²) 0,277
Brushless AC servomotor with integrated encoder.
- Rated Voltage: 48VAC
- Rated cont. current: 10.50A
- Rated peak current: 33A
- Rated power: 400W
- Rated cont. torque: 1Nm
- Rated peak torque: 3Nm
- Rated speed: 3000RPM
- Integrated 1000PPR incremental differential encoder
- Frame size: 60x60mm
- Weight: 2.10kgs
Last edited by StolarBastovan on 20 Jan 2015 01:35, edited 1 time in total.
Koliko ja znam ako ces AC servo motore, trazi obavezno Brushless AC servo,
Snaga od 400W pa na vise, i gledaj da drajveri po mogucnosti budu istog proizvodjaca.
Ja bih gledao da enkoderi imaju 2000 incrementa i vise zbog vece preciznosti,
Nemoj kupovati sto se kaze na prvu, obilazi Ebay i sigurno ces naleceti na komplet za neke pristoje pare, najbolje da sva tri budu isovjetna, mada i ne mora.
Nemoj uzimati kineska navojna vretena, matice klizace, jer ako nijesi siguran da su provjerenog kvaliteta, mozes dobiti elemete koji ce brzo zvrsiti na odpdu jer nijesu u kvlitetu , vec najobicniji komdi zeljeza.
Iz Kine mozes naruciti obradnu glavu i frekventni regulator, tamo su najpovoljniji, i solidnog ( ne najboljeg) kvaliteta, ali zavrsavaju posao. I ne ici ispod 2.2 Kw sa prihvtom Er20, mala je razlika u cijeni a ogromna u radu.
Nadam se da ce ti jos neko odgovoriti ko se bavio izrdom masina, i zna dosta parametara, iz licnog iskusva.
Pozzzzzzzzzz
Snaga od 400W pa na vise, i gledaj da drajveri po mogucnosti budu istog proizvodjaca.
Ja bih gledao da enkoderi imaju 2000 incrementa i vise zbog vece preciznosti,
Nemoj kupovati sto se kaze na prvu, obilazi Ebay i sigurno ces naleceti na komplet za neke pristoje pare, najbolje da sva tri budu isovjetna, mada i ne mora.
Nemoj uzimati kineska navojna vretena, matice klizace, jer ako nijesi siguran da su provjerenog kvaliteta, mozes dobiti elemete koji ce brzo zvrsiti na odpdu jer nijesu u kvlitetu , vec najobicniji komdi zeljeza.
Iz Kine mozes naruciti obradnu glavu i frekventni regulator, tamo su najpovoljniji, i solidnog ( ne najboljeg) kvaliteta, ali zavrsavaju posao. I ne ici ispod 2.2 Kw sa prihvtom Er20, mala je razlika u cijeni a ogromna u radu.
Nadam se da ce ti jos neko odgovoriti ko se bavio izrdom masina, i zna dosta parametara, iz licnog iskusva.
Pozzzzzzzzzz
Last edited by hak1 on 20 Jan 2015 20:22, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Ako planiraš polovne motore, proveri kod mog drugara šta ima, a nije ti daleko da svratiš i lično.StolarBastovan wrote:U pitanju su polovni motori,da li bi bilo pametnije uzeti ovako nesto polovno ili ici na varijantu sa novim steperima.
http://tavance.com/index.php?page=item&id=56
Pozdrav.
Sinisha
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Malo kontradiktorno.😄 Inace ovo je jedan od modela za koje su se odlucili mnogi hoby cnc-ovci😀
Last edited by StolarBastovan on 24 Jan 2015 15:04, edited 1 time in total.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Posle dugo razmisljanja i kolebanja odustao sam od samogradnje cnc masine.Kad sam sve bacio na papir i preracunao svoja ocekivanja od masine i trzisnu cenu toga stvari su otisle na 8000 evra sto je prevelika investicija za mene u ovom trenutku.Cak i kad bih obezbedio taj novac bio bih u riziku kako bi to sve ispalo.
Stoga sam se odlucio na uvoz polovne masine italijanske ili nemacke proizvodnje.Nasao sam masinu morbideli u 15 za ukupno 6000 evra sa transportom i carinom. .Slike masine nemam.Masina je iz 1989. godine i remontovana je pre 5 godina i radi direktno iz solid worska sto je veliki plus.Do masine sam dosao na preporuku prijatelja koji je tamo.Masina ima dc servo motore dve obradne glave,zahvat 2800x1000 i 2,5 osna je.z osa je samo poziciona.
aMasina bi bila namenjena za reklamni program i frontove svih vrsta.To me najvise koleba te vam se stoga i obracam jer nisam siguran da bi mi zavrsavala posao u nameri izrade kuhinjskih frontova i nekog vintage namestaja.
Stoga sam se odlucio na uvoz polovne masine italijanske ili nemacke proizvodnje.Nasao sam masinu morbideli u 15 za ukupno 6000 evra sa transportom i carinom. .Slike masine nemam.Masina je iz 1989. godine i remontovana je pre 5 godina i radi direktno iz solid worska sto je veliki plus.Do masine sam dosao na preporuku prijatelja koji je tamo.Masina ima dc servo motore dve obradne glave,zahvat 2800x1000 i 2,5 osna je.z osa je samo poziciona.
aMasina bi bila namenjena za reklamni program i frontove svih vrsta.To me najvise koleba te vam se stoga i obracam jer nisam siguran da bi mi zavrsavala posao u nameri izrade kuhinjskih frontova i nekog vintage namestaja.
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
- StolarBastovan
- Pred-majstorsko zvanje
Postujem svacije misljenje,ali svoje odluke donosim ipak sam!Ova je doneta jos pre dve godine.Cega cu se najesti to ce vreme da kaze. Evo ja bih bas voleo da cujem sta da radim(posteno) da se najedem hleba i uz hleba,posto vi ocigledno znate od cega cu ostati gladan.Ako moze neki konstruktivan predlog,mislim da su moja pitanja dovoljno precizna.Uz duzno postovanje clanu pezzo i bez ljutnje i dalje prepirke.