Automatsko paljenje usisivača

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To sto je na trafou, ne menja nista. Bitno je samo da kroz trafo (deo koji je na 220V) prodje neka minimalna struja dovoljna da okine automat.
Meni ga na ovom enhelu okida dremel, koji verovatno povuce manje struje od te slajferice.

Nazalost ja sam nekako sa ovim "projektom" (kako me ta rec nervira od kad su je usvojile estradne "umjetnice", al ne mogu da nadjem bolju), zastao, iako sam nabavio i strujne trafoe.
S jedne strane sto sam resio problem kupovinom ovog polovnog enhela, s druge taman tad sam promenio posao, uleteo u guzvu, i nikako da izadjem iz nje.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

daj pronadji mi neku semu da napravim taj automat.
smirglaj nikad dosta
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

mbole nemoj si cicija,turi semu na oglasnu tablu pa da se igramo malo.Zima zna da bude duga i dosadna.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nemam ni jednu "kompletnu" to jest sa tacnim spiskom materijala.
Al stavicu, samo da je iskopam, pa ko ume da eksperimentise...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Petljao sam dosta po diskovima zadnje vreme pa sam jedva iskopao deo onoga sto sam skupljao po netu.
Ovo je najupotrebljivije sto sam uspeo da nadjem: http://sound.westhost.com/project79.htm
Za ono za sta nama treba obavezno koristiti High Current Version

Koliko se secam bio je problem pronaci ovde neki od tranzistora, al verovatno bi neko ko je u vodama elektronike znao sta i kako moze da ga zameni.

Vidim da sam skidao semu sa enhela, al imam je samo u grubom crtezu i nikako ne mogu da nadjem gde sam zapisao komponente.

Ovde http://forum.allaboutcircuits.com/threa ... tlet.9850/ ima jos jedna sema, samo opet to treba da rastumaci neko ko se u elektroniku razume vise od mene.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

...
Last edited by Pezzo on 07 Jan 2015 00:30, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Oko isplativosti... materijal za ovo kosta dosta manje od ovog vremenskog releja :)
Ima zezanja da se napravi, al pitanje je dal ti je zezanje danguba ili zanimacija.
Za te novce, pazaris kompletan polovan enhelov usisivac sa sve gotovim sklopom, iscupas i samo ga ugradis, a usisivac ti ostane gratis (ja ga platio 3000 din).
Sto se tice zajednickog prekidaca, ima to svojih mana. recimo meni se glodalica ili cirkular kada se iskljuce na njihov prekidac zaustavljaju u roku od par sekundi (prekidac kratko spoji namotaje kada se iskljuci i proizvodi efekat kocenja), a ako ih iskljucim prekidanjem napajanja vrte se jos podugacko. Nekom bitno, nekome ne, al udobnost u radu nikad nije za bacanje.

Ako imas vise masina, moguce je povezati vise ovakvih sklopova da pale zajednicki usisivac, a malo je zaguljeno premestati stekere svaki put.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

...
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Mislim da se ne isplati to praviti, dovoljno je staviti jedan zajednicki prekidac i gotov vremenski rele preko koga ces sa malim kasnjenjem pokretati i iskljucivati otprasivac (ili neki drugi uredjaj). Ovako nesto: http://www.elementa.rs/proizvod/49270/v ... e-standard
Да би "sa malim kasnjenjem pokretati i iskljucivati " треба комада два - један да "sa malim kasnjenjem pokretati" а други да "sa malim kasnjenjem iskljucivati".
Све у свему што Боле рече "Za te novce" Х2 + прекидач+утичница+прикључни кабл+кутија=пунооооо (за многе овде)
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd da se dogovorimo jel pricamo o hobiju ili isplativosti :)
Ako je u pitanju hobi, 7 dana gubljenja vremena nije gubljenje vremena nego zanimacija.
Ako je u pitanju radionica, pa nemas vremena za gubljenje, onda to das nekom da ti napravi, ili kupis gotov. Ili koristis vreme kad nema posla (a toga uvek ima).

Cemu sluze zadrske?
Prva, pri pokretanju da ne bi imao istovremeni strujni udar i motora masine i motora usisivaca.
Druga po zaustavljanju masine, da izvuce ono sto je ostalo u crevu.

Cemu sve zajedno sluzi? Napisao sam negde gore, da mi se pre nego sto sam uzeo usisivac sa automatom maltene redovno desavalo da sve prikacim, pocnem da radim, i tek kad vidim oblak prasincine oko sebe ukapiram da nisam upalio usisivac :) A tad je kasno.
Nekada je nezgodno da ga palis. Namestas glodalicu ili neki drugi alat par minuta, sve si namincao, samo da stisnes prekidac, e cvrc, sad treba pustiti da dobacis do usisivaca.

Neko voli da tera keca jer nema klimu, dizne, turbinu... pa nema sta da se pokvari. Neko voli da vozi nov turbo dizel, jer manje trosi, a na +40 zatvori prozore, kresne klimu i u podne putuje na more.
Ne branim... samo ja sam nekako vise pristalica klime :)
Rad treba sebi uciniti udobnijim a ne tezim.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

...
Last edited by Pezzo on 07 Jan 2015 00:31, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravlajs da sam Crnogorac.
Svaki nepotreban rad treba svesti na najmanju mogucu meru :)

Naravno da zaboravim. Omatorelo, izlapelo... misli o drugim stvarima...

A usput, automatska ili polu ili manuelna klima, nije sve jedno. I ja mislio tako dok nisam probao.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

...
Last edited by Pezzo on 07 Jan 2015 00:31, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Кад ово прочитам и мало размислим питам се, питам шта је требало људима да измишљају бицикле, аутомобиле, возове,авионе,и остала превозна средства кад је најлакше ићи пешке водећи рачуна да се добро утоплиш и понесеш "ро odgovarajucim standardima, IP55 i sl" заштитну опрему против вукова, медведа, лавова, тигрова и осталих људоједа.
А да, умало заборавих и свећу лојаницу или бакљу да се ако и ноћу путујеш негде не стрмопиздиш у провалију :einstein:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply