A sad jedan melez
Vec duze vreme imam jedan kung-fu rendic, maltene neupotrebljiv, posto je u sustini savijeno parce lima, koje se uvija na sve strane kako mu padne na pamet.
Noz u njemu takodje nije bog zna kakvog kvaliteta, al za razliku od tela "pije vodu", to jest kolko tolko je upotrebljiv.
Odavno se razmisljam da napravim jedno rende, pa kad je vec nozic tu... Razmatrao sam razne konstrukcije, i kao najjednostavnija za izvodjenje svidela mi se Krenov varijanta.
Kad sam pogledao cega od materijala imam "na lageru" iskocila je jedna javorova letva koju sam dobio od kolege metaba pre barem 5-6 godina. Ali nije dovoljno debela za "normalnu" Krenov konstrukciju.
Sa druge strane, zanimalo me je i da probam kako radi Japansko rende, koje se ko i vecina japanskih alata vuce ka sebi a ne gura ko sto je nama uobicajeno. Opet ono je daleko tanje nego zapadnjacka.
Ali, japnsko rende zahteva specifican noz koji je konusan u poprecnom preseku, posto njega ne drzi klin, vec se samim konusom noza drzi u telu. Naravno takav noz nemam. Ali imam ovaj od rendica...
A sto ne bi moglo... malo od istoka i malo od zapada
Malo konstruisanja
malo ravnanja letve i dovodjenje "u vinklu"
Nakon osnovne obrade, ispostavilo se da je letva prilicno uska i da uz uobicajen rez na cirkularu od oko 3 mm ne bi ostalo dovoljno "mesa" na bokovima. Bansek bi mogao da napravi tanji rez, al njega nemam pri ruci. No.. uvek ostaje rucni alat
Malo obelezavanja, gde je na svoje dosao "markng gaudge" to jest strajhmaz koji sam pravio pre nekog vremena.
pa seckanje
pa opet rendisanje da se poravna povrsina nakon testerisanja
Na kraju, ispalo je da je ukupno "izgubljeno" materijala na rez i ravnanje, negde oko 1.5mm po rezu, tako da je taman ostalo da bokovi ne budu pretanki.
Za "civiju" to jest oslonac klina, parce graba, prvo obradjeno na strugu
Onda doterano "rendicem" na pravi oblik ("rendic" je inace pravi alat, iako deluje ko igracka, takodje poklon od jednog kolege sa foruma)
Klin je napravljen od ostatka letve
Prvo probno sklapanje. Za ovo su mi trebali oni grabovi tiplovi, zbog kojih sam pravio rezac. U sustini oni su tu, da samo pridrze i uravnaju bokove dok lepak ne stegne, posto je maltene nemoguce dovoljno precizno "nanisaniti" i stegnuti, a da neka od povrsina ne prokliza i pobegne. Osim da imam jedno 5 ruku
Posto je proba prosla kako treba, uz malo doterivanja klina, vreme je da se sve to ulepi
I konacan rezultat
Kao i ono zbog cega je sve skupa radjeno, to jest suska
Ispalo je malo podugacko za svoju sirinu, al lako je skratiti ga, ako se pokaze potreba za tim.
Ostaje jos da se uradi fino doterivanje i nekakav finis (najverovatnije samo mix firnajza i terpentina), a razmisljam se da li da probam da taban odradim na "japanski" nacin. Naime kod njih taban nije ravan, vec je blago ukopan izmedju vrha i noza i izmedju noza i pete, tako da se celo rende oslanja na dasku koja se obradjuje samo preko tri male povrsine: jedna na vrhu, druga tik pre noza i treca na samom kraju.
Neka pretpostavka je da zbog manje dodirne povrsine, rende tako lakse klizi.
Videcu, za sad i ovo radi dosta pristojno.