Farbanje pištoljem
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
Farbanje pištoljem
Doubar dan svima. Nov sam ovde, prvo da pohvalim forum. Samo NAPRED.
A sada sa pitanjima da počnem. Naime radi se o farbanju vrata koja su napravljena od bora. Ofarbana su bila nekim premazom koji je sam skinuo jer ne odgovara bojama trenutnog enterijera. To skidanje je imalo za posledicu, šarenilo-negde drvo bolje upilo a negde slabije. Kupio sam Irkolin, lazurni premaz od Irkoma na uljnoj bazi, kako je drvo šareno od prethodnog farbanja odlučio sam da prvo pređem cela vrata sa belom bojom -Zorka osnovna boja za drvo isto uljna baza. Generalno farbao sam pištoljem HVLP 1.4 dizna (kineska kopija Sate ako se ne varam-video sam negde na topiku da je neko kupio maltene isti ovakav) sve i svašta ali nikako to nije ono što želim da postignem. Ima zaista i dobrih farbanja ali ima i onih kojima nisam najzadovoljniji. Na pištolj sam montirao regulator pritiska vazduha, kompresor je onaj mali od 24 L einhel varijanta. Radi posao za moje potrebe.
Zanima me kako da se pravilno odredi viskoznost boje, tj. da se rezređivanje odredi kako treba. Ako stavim 10% uljanog razređivača i namestim 2 bara pritisak dobijam tačkastu boju na površini (probni karton). Povećam pritisak i ista priča, možda malo bolja, onda dodam još razređivača pa je rezultat bolji ali recimo kada pomeram pištolj "mlaz" na kartonu nije jednoličan. Izgleda kao da ima povremenih "gušenja". Å ta može biti problem? Do sada sam pročitao milion web stranica o farbanju u eng verziji i sve mi je to pomoglo ali ne do kraja.
Preko grane vidim da se koristi viscosity cup iliti posuda u koju naspeš boju i gledaš koliko vremena treba boji da izcuri (1dcl). Izmereno vreme uporediš sa tabelom proizvođača i znaš na čemu si. Kako toga ovde nema primorani smo da radimo uz pomoć štapa i kanapa. Kako vi radite? Brojite kapljice u određenom vremenskom intervalu? Gledate da bude retko kao voda? što je direktno vezano sa razbijanjem sjaja boje....
Imam još dosta pitanja ali ajde da prvo obradimo viskoznost.
Hvala unapred
A sada sa pitanjima da počnem. Naime radi se o farbanju vrata koja su napravljena od bora. Ofarbana su bila nekim premazom koji je sam skinuo jer ne odgovara bojama trenutnog enterijera. To skidanje je imalo za posledicu, šarenilo-negde drvo bolje upilo a negde slabije. Kupio sam Irkolin, lazurni premaz od Irkoma na uljnoj bazi, kako je drvo šareno od prethodnog farbanja odlučio sam da prvo pređem cela vrata sa belom bojom -Zorka osnovna boja za drvo isto uljna baza. Generalno farbao sam pištoljem HVLP 1.4 dizna (kineska kopija Sate ako se ne varam-video sam negde na topiku da je neko kupio maltene isti ovakav) sve i svašta ali nikako to nije ono što želim da postignem. Ima zaista i dobrih farbanja ali ima i onih kojima nisam najzadovoljniji. Na pištolj sam montirao regulator pritiska vazduha, kompresor je onaj mali od 24 L einhel varijanta. Radi posao za moje potrebe.
Zanima me kako da se pravilno odredi viskoznost boje, tj. da se rezređivanje odredi kako treba. Ako stavim 10% uljanog razređivača i namestim 2 bara pritisak dobijam tačkastu boju na površini (probni karton). Povećam pritisak i ista priča, možda malo bolja, onda dodam još razređivača pa je rezultat bolji ali recimo kada pomeram pištolj "mlaz" na kartonu nije jednoličan. Izgleda kao da ima povremenih "gušenja". Å ta može biti problem? Do sada sam pročitao milion web stranica o farbanju u eng verziji i sve mi je to pomoglo ali ne do kraja.
Preko grane vidim da se koristi viscosity cup iliti posuda u koju naspeš boju i gledaš koliko vremena treba boji da izcuri (1dcl). Izmereno vreme uporediš sa tabelom proizvođača i znaš na čemu si. Kako toga ovde nema primorani smo da radimo uz pomoć štapa i kanapa. Kako vi radite? Brojite kapljice u određenom vremenskom intervalu? Gledate da bude retko kao voda? što je direktno vezano sa razbijanjem sjaja boje....
Imam još dosta pitanja ali ajde da prvo obradimo viskoznost.
Hvala unapred
-
- Samostalni majstor
Potrebna ti je veca dizna ili da vise razredis,probaj sa 20% ako ne ide povecaj na 30%.To gusenje je verovatno od gustoce boje.Kako rece Stojkov moras dobro ocistiti i proveriti sve otvore,pogotovo onaj gore na loncetu.Moj savet ako zelis nauciti uci sa kvalitetnim pistoljima.Pritisak vazduha na ulazu u pištolj,zavisi od tipa pistolja i krece se od 3.5 do 4.5 bara,tj 2 bara na ulazu u pištolj i 0.5-0.7 bara na rasprskivacu.Nedostatak HVLP pistolja je povecana potrosnja vazduha 490 l/min a ti imas kompresor od 24 l .Termin viskozitet ....meris vreme za koje sadrzaj DIN case od 100 ml istece kroz otvor na dnu.U slucaju DIN 2 on je jednak 2 mm......Pa moras imati i odredjenu temperaturu itd.Pa nasi proizvodjeci-distributeri i njihove tabele.Usput cuvaj se bora pogotovo ako je smoloviti.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
inače pištolj sam očistio do 00 tako da nije to u pitanju, već je viskoznost sujmljiva.
Kada farbate drvo jel idete 50% prelaz ili 75%?
EDIT: Å ta može da bude problem kada otvorim lepezu do kraja, dakle najširi prelaz da bude, a boja jednostavno ne izlazi široko koliko bi trebala.
Kada farbate drvo jel idete 50% prelaz ili 75%?
EDIT: Å ta može da bude problem kada otvorim lepezu do kraja, dakle najširi prelaz da bude, a boja jednostavno ne izlazi široko koliko bi trebala.
Last edited by kriviekser on 16 Oct 2008 09:56, edited 1 time in total.
-
- Samostalni majstor
Prijatelju za to ti treba kvalitetniji pistolj i veca dizna /min1.8 / ovako pricati o kvalitetnom farbanju sa kinezom TESKO.Pa ako ide kad razredjujes 40% tako i nastavi.mozda ces malo izgubiti na sjaju a i ne treba ti neki sjaj na sobnim vratima,samo je zahtjevniji.
Last edited by mbole on 17 Oct 2008 12:30, edited 1 time in total.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
Ćiro, nisam baš siguran dal ti nećeš da odgovoriš na moja pitanja ili ih ne razumeš. Nemoj da se ljutiš ali naleteo sam na ovih tvojih 6 postova koje imaš i svi se svode na isto JA pa Ja ili reklama tvoje firme. Vidim da radiš taj posao pa sam se i nadao da bi hteo podeliš neke "tajne" sa nama.salchi-ciro wrote:Prijatelju za to ti treba kvalitetniji pistolj i veca dizna /min1.8 / ovako pricati o kvalitetnom farbanju sa kinezom TESKO.Moj savet ako budes kupovao kvalitetniji pistolj kupuj TRANS-TECH pistolj sa 1,8 otvor dizne.Pa ako ide kad razredjujes 40% tako i nastavi.mozda ces malo izgubiti na sjaju a i ne treba ti neki sjaj na sobnim vratima,samo je zahtjevniji.Inace ja radim pretezno poliuretane i vodene lakove sa DeVILBISS pistoljem 1,8 diznom.
Dakle pištolj koji imam jeste kopija ali bruka posla sam odradio sa njim i do vrlo dobro. E taj rezultat varira zbog ne iskustva sa farbama i problematikom za koju tražim rešenje-VISKOZNOST. Zaista dugo mi treba vremena da upucam pištolj i toliko cimanja da na kraju ni sam ne znam kako sam dobio odgovarajuću viskoznost.
Recimo kad farbam metal lakše mi je da odradim celu priču. Uspem da izbegnem i narandžinu koru i sušenje, a sa punim sjajem i teksturom ponavljam uz dosta muke oko upucavanja. Drvo je totalno druga priča jer nije svako isto i radi se sa više vrsta farbe. Recimo čitavu stolariju na kući sam odradio sa italijanskim bojama na bazi akvarelije. Rezultati su odlični sa bazom ali sam imao dosta problema sa lakom usled njegove gustine i moje dizne. 1.4 je odlična dizna za all-around poslove što bi stranci rekli ali negde je jednostavno teško raditi sa tom malom diznom.
Kod nas ne postoji forum koji se temeljno bavi ovom tematikom i zato sam ovde započeo ovu priču. Pročitah tonu stranih foruma ali stranci tamo rade po tabelama proizvođača i dok bi ja njima približio problematiku na engleskom...prođe voz. Konkretno kad smo kod pištolja tj. ove kopije stranci-profesionalci i ozbiljni amateri su oduševljeni sa kvalitetom posla koji odradi. Postoje člankovi gde su ljudi bukvalno koristili Sata pištolje i te kopije. Verovali ili ne ima delova posla gde se maltene ne primeti razlika. To je samo jedan od primera zašto amater treba da "uđe" u ovaj posao sa ovim kvalitetom a ne sa preskupim pištoljem koji samo usled lošeg pranja može da upropasti. Mislim da je 1.4 sasvim dovoljan za boju koju sam u početku topika naveo.
2 Mbole
50% odns 75% prelaz se misli na prelaz između dva "brisanja" pištoljem. Dakle uzmeš pištolj, počneš da farbaš i pređeš sa leve na desnu stranu u celosti pri odrađenoj brzini pomeranja pištolja i pri određenoj daljini pištolja od površine koja se farba. Sada ide drugi prelaz, sa desne na levu stranu ali tako da farbaš 50% dela koji si ofarbao u prethodnom smeru(sa leve na desnu stranu). Dakle vrh pištolja treba da "ide" po ivici farbe koju si naneo u prethodnom smeru. 75% je dosta teže postići i koliko ja znam za njim nema potrebe kada se farba drvo-nisam siguran zato i pitam. Ovoliki prelaz se koristi u auto industriji. Za ovo treba dosta vežbe.
Evo ti link na šta sam mislio
http://www.youtube.com/watch?v=Gnoos4MHZU4
Ovo je farbanje sa 75% preklapanja između 2 prelaza.
Iz ovog filmića se vidi da desni majstor farba sa 50% prelaza
http://www.youtube.com/watch?v=_XI-Gv0t ... re=related
Ja jednostavno mislim da je poenta foruma da ljudi razmenjuju ideje, iskustva i da uče. Zato još jednom Ćiro nemoj da se ljutiš, jer kad već nađeš vremena da pročitaš pitanje, nakucaj onda i odgovor.

- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
Ja sam za njega dao oko 50 e pre jedno 3 godine. Kupljeno na NBG-d na buvljaku. Sutra idem na pančevački pa ću da vidim tamo cene...neko je ovde pisao da su oko 1500 din. Videću kakav je pa ću da napišem utiske. Ovde ima topik o ST 2000 kopiji, cena u wobiju oko 3500.... jako primamljivo deluje, zbog digitalnog merača pritiska koji je VELIKA problematika. Inače te kopije obično imaju samo oznaku HVLP na sebi.
Videću i da li prodaju one u koferima jer uz njega se dobija i rezervna dizna drugih dimenzija.
Ako kupuješ obavezno uzmi manometar, košta nekih 300 kinti u ul. Vojvode stepe čini mi se br.14. Uz njega ti trebaju sklopke kako bi ga povezao na pištolj. Neinformisani prodavci su mi tupili priču zbog koje sam ludeo. Naime ukoliko uzmeš kupljeni manometar i direktno staviš na pištolj...NE VALJA. Å to potvrđuje strelica koja je nacrtana na manometru...ona obeležava smer kretanja vazduha. Te sklopke mogu da se nađu na svega par mesta u gradu a ja sam to uzeo u woby-ju. Nekih 90 din me izašle dve. U V.Stepe možeš da kupiš i set za čišćenje pištolja za nekih 200 din (ukoliko ga ne dobiješ uz pištolj-isto važi i za ključ).
Inače sam naleteo na jednu firmu kod nas koja uvozi te Kineze...mogu da okačim link ukoliko to nije povreda pravila foruma-u smislu reklame. Mnogo stvari ima a sve se tiču pneumatike. Prodavca konaktiraš mejlom za neki savet.....verovao ili ne čovek odgovara na isti.
Videću i da li prodaju one u koferima jer uz njega se dobija i rezervna dizna drugih dimenzija.
Ako kupuješ obavezno uzmi manometar, košta nekih 300 kinti u ul. Vojvode stepe čini mi se br.14. Uz njega ti trebaju sklopke kako bi ga povezao na pištolj. Neinformisani prodavci su mi tupili priču zbog koje sam ludeo. Naime ukoliko uzmeš kupljeni manometar i direktno staviš na pištolj...NE VALJA. Å to potvrđuje strelica koja je nacrtana na manometru...ona obeležava smer kretanja vazduha. Te sklopke mogu da se nađu na svega par mesta u gradu a ja sam to uzeo u woby-ju. Nekih 90 din me izašle dve. U V.Stepe možeš da kupiš i set za čišćenje pištolja za nekih 200 din (ukoliko ga ne dobiješ uz pištolj-isto važi i za ključ).
Inače sam naleteo na jednu firmu kod nas koja uvozi te Kineze...mogu da okačim link ukoliko to nije povreda pravila foruma-u smislu reklame. Mnogo stvari ima a sve se tiču pneumatike. Prodavca konaktiraš mejlom za neki savet.....verovao ili ne čovek odgovara na isti.
Poštovani kolege ja se nerazumijem puno u farbanje i to u ono o kojem vi pričate a šta se tiče alata volim profi.Slažem se sa kolegom kriviekserom da ovo nije mjesto za reklame i stoga molim da administratori budu pošteni prema svim i da ovakve poruke se obrišu kao i do sada.Kolega salchi-ciro imaš u postavkama svog profila da staviš svoju www.adresu isto kako su i neki od kolega to učinili koji imaju svoj sajt kako i ide E-mail PP pa tako i www.I još jedno dosta nas imamo neku svoju uzrečicu ili omiljeni citat ispod poruke koju šaljemo tako da ti ovo baš i nije nešto ljepo iz poštovanja prema drugim članovima foruma.Mislim da kako se svi držimo nekog kućog reda i ti bi trebao.Pozdrav i nemoj ovo shvatiti loše.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Jel to u Vojvode Stepe 14 Woby ili neka druga radnja. Woby postoji u V.Stepe ali je u broju 331. Radim u V. Stepe, pa cu bas da pogledam cega ima.
Sto se tice postavljanja adrese sajta, to generalno nije problem. Uostalom sa malo googlanja to svako moze da pronadje cim ima malo informacija. Ovako je lakse.
Sto se tice reklamiranja, ciro je vec par puta imao brisane poruke upravo zbog toga.
Ta razlika reklamiranje-korisna informacija-savet je dosta tanka, tako da nije uvek lako odluciti o cemu se radi.
Sa jedne strane ljudi koji rade recimo prodaju alata, verovatno znaju puno o tom alatu. Ako to zele da podele sa nama to je dobrodoslo. Naravno onaj ko prodaje recimo DeWalt alate zna najvise o njima, a mnogo manje o recimo Boschu. Sta sad? Da li on kad prica o tom alatu pravi reklamu ili ne?
Neki princip koji ja primenjujem je odnos korisnih informacija/"mi smo najbolji" u poruci/porukama.
Meni a pretpostavljam i drugima je informacija da se nesto prodaje u nekoj radnji korisna (imamo cak i celu konferenciju posvecenu tome). Ali ako neko u svakoj (ili svakoj drugoj, trecoj) poruci, navodi: "ono sto ja prodajem je super i ima kod mene da se kupi", to vec spada pod reklamiranje.
Sto se tice postavljanja adrese sajta, to generalno nije problem. Uostalom sa malo googlanja to svako moze da pronadje cim ima malo informacija. Ovako je lakse.
Sto se tice reklamiranja, ciro je vec par puta imao brisane poruke upravo zbog toga.
Ta razlika reklamiranje-korisna informacija-savet je dosta tanka, tako da nije uvek lako odluciti o cemu se radi.
Sa jedne strane ljudi koji rade recimo prodaju alata, verovatno znaju puno o tom alatu. Ako to zele da podele sa nama to je dobrodoslo. Naravno onaj ko prodaje recimo DeWalt alate zna najvise o njima, a mnogo manje o recimo Boschu. Sta sad? Da li on kad prica o tom alatu pravi reklamu ili ne?
Neki princip koji ja primenjujem je odnos korisnih informacija/"mi smo najbolji" u poruci/porukama.
Meni a pretpostavljam i drugima je informacija da se nesto prodaje u nekoj radnji korisna (imamo cak i celu konferenciju posvecenu tome). Ali ako neko u svakoj (ili svakoj drugoj, trecoj) poruci, navodi: "ono sto ja prodajem je super i ima kod mene da se kupi", to vec spada pod reklamiranje.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
amin za ovo gore
Å to se tiče firme o kojoj pričam
http://www.aleksandarmk.co.yu/galerija.html
oni prodaju ovim u V.Stepe. I nije woby u pitanju. Kad kreneš od autokomande uzbrdo sa desne je strane ima mali parking ispre i u pitanju je mala kućica. Da me ubiješ nisam siguran koji je br. al mislim da 14a. Videćeš prodaju alate i svašta nešto za farbanje. Vozi polako sa upaljenim žmigavcima
Å to se tiče firme o kojoj pričam
http://www.aleksandarmk.co.yu/galerija.html
oni prodaju ovim u V.Stepe. I nije woby u pitanju. Kad kreneš od autokomande uzbrdo sa desne je strane ima mali parking ispre i u pitanju je mala kućica. Da me ubiješ nisam siguran koji je br. al mislim da 14a. Videćeš prodaju alate i svašta nešto za farbanje. Vozi polako sa upaljenim žmigavcima