Kako dati cenu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Davanje popusta je uvek za nekoga dobit, za nekoga zaguba. Posto Vi dajete poust ili rabat Vi cete imati manje para u djepu. A taj manjak nikako ne mozete smanjiti nabavu materijala i nuzne troskove, dakle jedino sto preostaje je snizenje radnog sata. Ili drugim recima ako je treballo taj dan da jedete kupus sa kolenicom jescete samo kupus.
S ovim se ne bih bas slozio. U nekim slucajevima to vazi u nekim ne.
Recimo, ako u cistoj trgovini kupac uzima 1000 komada necega, a uobicajeno se uzima po 10-20 komada te iste robe, postoji racunica koja kaze zasto dobija rabat.
I to egzaktna racunica prema kojoj obojica dobijate, koliko god to paradoksalno zvucalo.

Pocni od toga da su torskovi manji. A troskovi su manji posto mom radniku treba daleko manje vremena da iz cuga odbroji 1000 komada, i potpise jednu otpremnicu, nego da iz 50 puta odbroji po 20 komada i potpise 50 otpremnica.
Nadalje tog trenutka prestaje rizik promene trzisnih cena (a rizik uvek kosta), oslobodio si se robe, dobio pare (a i pare kostaju), pocinjes da obrces ponovo...

Sve u svemu, popust na kolicinu nikada nije bio problem.
Slicno je i sa popustom za velike i redovne musterije itd, itd...

Problem je sto svi zamisljaju da moraju da dobiju popust :)
Secam se lika koga sam svojevremeno izbacio iz firme (zvao obezbedjenje da ga lepo isprati do vrata), i objasnio mu da mi necemo da mu prodamo racunar sve i da sad hoce da ga plati 5 puta koliko kosta (moglo mi se, nismo imali maloprodaju, vec se prodaja racunara vodila ko proizvodnja :))

Tip je obigravao sve firme po gradu, nasao u svakoj firmi najjeftiniju komponentu, i onda trazio, insisitirao cak, da mu napravimo racunar al naravno ne od tih najeftinijih komponenti, al po njihovim cenama i ruke dzabe. Kinjio je dve zene koje su radile u prodaji sa malim kupcima jedno nedelju dana, dok me nisu pozvale.
Ni dan danas ne znam sta me je zadrzalo da ga ne isamaram.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

I na ovoj temi o popustima ima brdo doktorata.
Problem je samo "1000 komada necega" jedno je 1000 srafova, sarki, a sasvim drugo 1000 plakara, kuhinja i sl
Ako prijatelji koji su se uklucili u raspravu isporucuju po 1000 plakara godisnje ne bi ni zapoceli ovu temu.vec bi angazirali nekog Prof. Dr taj i taj i dobili bi studiju o proizvodnji

Ako imate tacnu, preciznu kalkulaciju, gde ima prostora za popust onda je ok.
Last edited by dikar on 11 Dec 2014 23:17, edited 1 time in total.
Post Reply