Kabina za lakiranje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

singer
Danas 15:54:28
sjaj mozes farbati i uz dobru ventilaciju bez komore.

da bi dobio staklo sjaj mora poliranje-to svi radimo stolt

ako hoces iz komore visoki sjaj onda batali to sa slike jer neces dobiti to sto trazis prs
100% se slažem,ubitačno tačno
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

singer
Danas 15:54:28
sjaj mozes farbati i uz dobru ventilaciju bez komore.
u potunosti se slazem gde sam farbao sjaj bez komore pre 10 god i to veoma dobro!
smirglaj nikad dosta
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kabina ce ti zavrsiti posao,samo moras obezbediti mesto gde ces odlagati komade.Neznam za sta ti treba ali treba dosta prostora za lakirnicu.Ovo sto vidis na slici je mislim italijanska mislim da je u italiji oko 2500e ali imas prevoz,pdv mozda malo carine .Misli prvo na prostor gde ces to postaviti.Pusti pezove carolije ovakih lakirnica sto on kaci neznam da li ima u Srbiji ali dobro.Ljudska masta radi svasta.Poslusaj Singera ...
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

(Bitno je i da je majstor pedantan.Ako mozes lepo bi bilo da izbacis neku sliku tvoje kabine?U sustini prostorija je 4x5x3m visina.Mada mi jedan lik kaze da je to kabina za smirglanje????I DA se ne isplati kupovati od ovih nasih nego polovna italijanska (ko ce ga znati)
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

Pezzo wrote:Ima Simpo, ima to svaka ozbiljna fabrika, kad bi oni stigli komad po komad.
Pogledaj kako ide sa automatskom masinom: https://www.youtube.com/watch?v=fKQtKsl ... AE1894D694
i masina za bajcovanje, uz nju idu i haube za susenje koje nisu na snimku: https://www.youtube.com/watch?v=DQtlSNXBGl4
a to sto si ti linkovao je za automobile na kojima farba treba i da se zapece, a drugacija je i cirkulacija vazduha.
ovde se nesleazem ovo vec nisu komore za farbanje nego masine za farbanje imala je takva slicna mnogo starija masina u fabrici namestaja kod mene u petrovcu i cini mi se da se to zove gicmasina a njena mana je sto moze da radi samo jednokomponentne lakove zbog stezanja mada je mozda u medjuvremenu nesto promenjeno i simpo ima slicnu stvar tome
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

singer wrote:sjaj mozes farbati i uz dobru ventilaciju bez komore.

da bi dobio staklo sjaj mora poliranje-to svi radimo :stolt:

ako hoces iz komore visoki sjaj onda batali to sa slike jer neces dobiti to sto trazis :prs:
si singerom se slazem mada sve to moze i jeftinije da se uradi ali treba mnogo truda mada sto kaze singer naucis poliranje i mozes i pod krusku da farbas a i u idealnoj fabrickoj komori naravno da moze da se desi da upadne neki trun nije to stakleno zvono pa da moze sve da bude idealno
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da se ja sa vama ne nadmudrujem, evo vam ovde na linku skoro sva oprema za lakirere, pa gledajte sami. Cene su bez poreza (20%), ima kabina svih tipova od najmanjih do najvecih (pressurized su pravljene za visoki sjaj): http://www.makxilia.biz/en/woodworking- ... ooths/?p=7 Od opreme treba jos i kompresor, pumpe, pistolji, oprema za brusenje, ventilacione cevi i izlazni spoljasnji filtri, susaci za otpadne lakove, prese za vece kolicine limenki i sl, a naravno potrebne su i razne skalamerije koje su na linku. (a moze i cetkom pod sljivom) :)
Last edited by Pezzo on 12 Dec 2014 02:33, edited 1 time in total.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

Pezzo wrote:Da se ja sa vama ne nadmudrujem, evo vam ovde na linku skoro sva oprema za lakirere, pa gledajte sami. Cene su bez poreza (20%), ima kabina svih tipova od najmanjih do najvecih (pressurized su pravljene za visoki sjaj): http://www.makxilia.biz/en/woodworking- ... ooths/?p=7 Od opreme treba jos i kompresor, pumpe, pistolji, oprema za brusenje, ventilacione cevi i izlazni spoljasnji filtri, susaci za otpadne lakove, prese za vece kolicine limenki i sl, a naravno potrebne su i razne skalamerije koje su na linku. (a moze i cetkom pod sljivom) :)
ja sam samo izneo svoje misljenje jer retko ko ovde ima tako ozbiljnu proizvodnju da bi koristio onakve skalamerije koje neosporavam mislim da su prva liga ali za neku daleko ozbiljnu seriju
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Moje misljenje je da vi svi nepravilno razmisljate. Sve te ventilacije i filtracije sluze prvenstveno da se ljudi ne truju i okolina ne zagadjuje, a zatim i da bi se zastitila roba od prasine i stvorili odgovarajuci uslovi za rad. Naravno da sve moze dok neko ne pozove inspekciju. Da li vi znate da su i za transport otrovnih i zapaljivih materija potrebne odgovarajuce dozvole ? Dakle, postoji i zakon.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za koji je opste poznato kako se ovde postuje u svim oblicima :)

Inace, ti kad oces da kupis kantu farbe ili flasu razredjivaca prvo ides po dozvolu za transport?
Naravno da su potrebne dozvole, ali za transport velikih kolicina.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

ван теме ал' има везе
Мом комшији јутрос неће да упали мотор на аутобусу - вода у гориву!
Замислите безобразлука - није ишао у инспекцију да му дозволе да очисти резервоар и инсталацију од воде него лепо испустио на травњак (бивши - јер ту паркира аутобус) више од пет литара дизела.
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Naravno da su potrebne dozvole, ali za transport velikih kolicina.
Stavi dve kante razredjivaca u gepek i probaj da predjes granicu... Ja sam imao kanticu sa 5 litara benzina u gepeku, pa mi je turski carinik rekao: "tako ne mozes uci u Tursku". I tu je kraj palamudjenju.
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

a kako brza posta vozi farbu?
skrenusno sa temu od kabinu od 3500e odosmo na kabine preko 100 000e i vise i do toga kako ne sme da se vozi farba nasmejah se ipak je ovo srbijaaaaa.
Sto se turske tice nece sa pun rezervoar da te puste u drzavu stite ekonomiju mislim za kamione a za kola ne znam :D eto jos malo da skrenemo sa teme :P
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

milos_nis wrote:a kako brza posta vozi farbu?
skrenusno sa temu od kabinu od 3500e odosmo na kabine preko 100 000e i vise i do toga kako ne sme da se vozi farba nasmejah se ipak je ovo srbijaaaaa.
:P
Samo se ti smej. Pre svega, pitanje nisi postavio kako treba i ne moze ni da ti se da pravi odgovor, a nista nije van teme. Nije problem da li kabina kosta 5 ili 15.000 evra i kako izgleda, najveci je problem da li ces ti sa tom opremom uopste moci bilo sta da radis. Zakon je vrlo rigorozan, a nije ni samo jedan zakon koji te kaci, niti ti to u naseljenom mestu mozes da sakrijes da niko ne primeti sta radis.
Evo ti primer coveka koji je rezonovao kao ti: http://zelenapatrola.com/surduk-kad-fabrika-utihne/
Sem toga, ne moze ti se dati dobar odgovor jer snaga ventilatora zavisi od ugradnje, broja krivina ventilacionog kanala i broja, tipa i povrsine filtera. Moras da imas i odgovarajuci dotok filtrovanog vazduha. Ako kabina nije pravilno instalirana, nece ostvarivati zadovoljavajuci efekat. Otpad ne moze u Moravu, okolinu ne smes da trujes, radno mesto mora biti bezbedno i sve to proveravaju inspeksijske sluzbe. Posebno je zahtevna komisija za PP zastitu, koja takodje treba da ti da odobrenje. Mozes ti i da se svercujes dok te neko ne prijavi.
Tebi je nesto palo na pamet, a nisi dobro informisan. Nije to ni jednostavno ni jeftino i neozbiljnost moze mnogo da te kosta, a potrebni su i dobro iskustvo i poznanstva da bi ti se investicija isplatila.
U svakom slucaju, za te poslove je najsigurnija industrijska zona, jer sve sto je u naseljenom mestu je od danas do sutra, t.j. dok nekome od komsija ne zasmeta.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

milos_nis wrote:a kako brza posta vozi farbu?
Pa voze na crno, vozilo za prevoz zapaljivih materija mora biti posebno oznaceno.
Imamo na forumu i saobracajca Nikolu, pa moze i on da kaze kako je regulisano. Neke manje kolicine ce ti tolerisati, nije niko bas zadrt.
Post Reply