Zupcanici od medijapana ili spera

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Damir 66 wrote:Ideja da se zupčanici od drveta prave na klasičnoj glodalici je suluda, iz dva razloga.Prvi je taj da glodalica ima premali broj okretaja za obradu drveta a drugi je, problem odsisavanje piljevine.Klizne staze su uvijek masne pa možete zamisliti kad se piljevina zalijepi na tu masnoću.
Да сам на твом месту избегавао бих да нешто што можда неко други боље зна називам сулудим јер бих тиме само показао да само мислим да нешто знам а на крају испао смешан.
Да си се само мало потрудио могао си да нађеш : http://cest0.tripod.com/ug-9.html па да прочиташ податке и то за глодалицу која се не производи скоро 40 година.
Ако те мрзи да погледаш тамо ево - ја ћу ти пренети овде:
Brojevi obrtaja

brzohodna glava
530
800
900
1400
1500
2550 (netacna etiketa "2360")

Ђто се масноће тиче - како је кад се обрађује гус? Прашина се лепи за клизне површине и жешће их шмиргла па свако ко има нешто у глави прекрије клизне површине док ради а после их добро очисти и намаже.

Паљење глодала= глуп и туп и нервозан "мајстор"
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

CNC Branko 065 444 74 27 , moze sve da uradi na cnc-u.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

феникс wrote:
Damir 66 wrote:Ideja da se zupčanici od drveta prave na klasičnoj glodalici je suluda, iz dva razloga.Prvi je taj da glodalica ima premali broj okretaja za obradu drveta a drugi je, problem odsisavanje piljevine.Klizne staze su uvijek masne pa možete zamisliti kad se piljevina zalijepi na tu masnoću.
Да сам на твом месту избегавао бих да нешто што можда неко други боље зна називам сулудим јер бих тиме само показао да само мислим да нешто знам а на крају испао смешан.
Да си се само мало потрудио могао си да нађеш : http://cest0.tripod.com/ug-9.html па да прочиташ податке и то за глодалицу која се не производи скоро 40 година.
Ако те мрзи да погледаш тамо ево - ја ћу ти пренети овде:
Brojevi obrtaja

brzohodna glava
530
800
900
1400
1500
2550 (netacna etiketa "2360")

Ђто се масноће тиче - како је кад се обрађује гус? Прашина се лепи за клизне површине и жешће их шмиргла па свако ко има нешто у глави прекрије клизне површине док ради а после их добро очисти и намаже.

Паљење глодала= глуп и туп и нервозан "мајстор"
Kada nekoga nazivaš smiješnim ili mu daješ neki drugi pridjev tada rasprava prelazi na osobnu razinu a tome nije mjesto na ovom forumu gdje se razmjenjuju informacije i razna mišljenja kako bi se ljudima pomoglo u njihovim problemima.
Sa tim brzinama na glodalici i alatima koje ima prosječan glodač, umjesto zupčanika od šperploče, dobiješ monstruma čupavca od šperploče.
U kojoj to ozbiljnoj firmi koja radi sa gusom stalno, radnici postavljaju papir na strojeve?Da bi se klizne staze potrošile od rada sa gusom, potrebne su godine rada.I ja sam vidio papir na strojevima kada se radio gus ali iz drugog razloga, kako se ta prašina nebi poslije pomiješala sa emulzijom jer postaje smrdljiva i nečista.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Ја сам теби рекао да испадаш смешан - ти мени да је моја идеја сулуда. Размисли ко ту кога вређа?
Ти твоји "просечни глодачи" су изгледа далеко испод просека јер раде само тупим алатом али то теби не вреди објашњавати па да прекинемо да нас други не би на то терали.
Нека буде да ти то боље знаш а ја ћу и даље да радим како ја знам.
geronimo
Samostalni majstor

Post by geronimo »

Malo vise je off ali mislim da su rusi koristili drvene zupcanike na nekim podmornicama da bi bile besumne...
Drvorad
Šegrt

Post by Drvorad »

Koristili su lignum vitae za lezajeve na osovini propelera. Za zupcanike vec nisam siguran. Ja sam pravio zupcanike od drveta i brezovog spera pomocu modelarske testere + brusenje na konacni profil. Mislim da je sper bolji izbor od medijapana pogotovo za obicne spoljnje\unutrasnje zupcanike. Ako su osovine pod 90 stepeni lakse je uraditi zupcanike sa tiplama od konusnih mada su trenje i buka veci.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Buka zupcanika prvenstveno potice od oblika zuba.
Zupcanici sa ravnim zubima su bucni bili od metala bili od celika ili bilo cega. Jednostavno takva im je geometrija. Recimo tipicno je na automobilima zupcasti par za rikverc sa ravnim zubima, i odatle onaj "zvizdeci" zvuk kad krenete iole brze u rikverc.
Od drveta su obicno jos bucniji, posto fali finalna obrada koja na drvetu jednostavno ne moze da se izvede (brijanje).

Zupcanici sa kosim ili hipoidnim zubima, su daleko tisi, ali njih uopste nije jednostavno izvesti, posto su potrebne ili posebne namenske masine, ili vrlo ozbiljan CNC.

U svakom slucaju, ne ocekuj da drveni zupcanici imaju male zazore, i da budu preterano tihi.

Problem je sto se drvo siri i skuplja sa promenom vlage. Sper i medijapan se takodje skupljaju i sire, samo drasticno manje, i za razliku od drveta u svim pravcima podjednako. napasujes sve kako treba kad je vlaga niska, i onda zaglave kad vlaga poraste.

Tako da se drveni zupcanici uvek prave sa velikim zazorima
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

Hvala svima na diskusiji, ma kakva ona bila - pomaze ... saznajem momente koji mi ranije nisu padali na pamet u vezi drvenih zupcanika, kao taj o uticaju vlage na njihov rada ... a imam vrata koja kada kisa pada danima pocinju da glave ... i to dvoja takvih! :rodna: ... ili taj da je trenje daleko vece kod onih za tiplovima - a trenje mi je bitno :/

(ovu pohvalu ne treba shvatiti kao kraj diskusije - naprotiv!)
gresiti je ljudski, al' je osecaj bozanski
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Mislim da bi mnogo bolje bilo da te zupcanike napavis od industrijske plastike, bilo HDPE bilo aramida. Moci ces da imas daleko preciznije elemente, posto nema pomena dimenzije osim usled temperaturne dilatacije, a i trenje izmedju samih elemenata je daleko manje.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

BR wrote:Mislim da bi mnogo bolje bilo da te zupcanike napavis od industrijske plastike, bilo HDPE bilo aramida. Moci ces da imas daleko preciznije elemente, posto nema pomena dimenzije osim usled temperaturne dilatacije, a i trenje izmedju samih elemenata je daleko manje.
Jako mi fali iskustvo u plastici, pa da pitam - onako otprilike, kolika bi bila razlika u ceni plastika:drvo, recimo onako odokativno u procentima, sta da ocekujem?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

BR wrote:a i trenje izmedju samih elemenata je daleko manje.
Ех, како обичан сапун то лепо подмазује да нема хабања ни шкрипања
Last edited by феникс on 15 Nov 2014 16:51, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Al posto ne znamo sta je u pitanju, ne znamo dal mali Perica moze da se zavuce i da redovno zamazuje sapunom, il je to unutar crne kutije u koju ni prstic nemoz da se uvuce :)
(ne moz da bude bas mala kad je najveci zupcanik 600mm, al moze da bude tesna)

Cena izrade zavisi od gomile faktora. Naslepo ti niko ne moze reci koliko je to posto ne znamo ni t od tolerancija, a u ceni masinske obrade tolerancija je jedna od glavnih stavki.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

mbole wrote:...ne znamo dal mali Perica moze da se zavuce i da redovno zamazuje sapunom, il je to unutar crne kutije u koju ni prstic nemoz da se uvuce :)
Nije u crnoj kutiji, pristup je veoma pristupacan :) ... jedino je vrsta sapuna nepoznata, pa obzirom na to preferiram neki masniji, onaj predratni pravljen od svinjske masti i cedja, ima jos ponegde da se nadje, ali ne svakako ovi hi-teck namirisani - pretpostavljam...
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Cena izrade zavisi od gomile faktora. - каже Боле
Кад види пошто су наведени материјали одустаће од пластике гарантовано
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

феникс wrote:Кад види пошто су наведени материјали одустаће од пластике гарантовано
Nesto se i meni tako javlja :/ ... u toku je trenutno CNC planiranje sa medijapanom i predratnim sapuncetom; nek' se vrti jedan dan, dosta mi je :P
Post Reply