Zupcanici od medijapana ili spera

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mirisdrveta
Šegrt

Zupcanici od medijapana ili spera

Post by mirisdrveta »

Na muci sam - trebaju mi veliki zupcanici do 60 cm od nekakvog drveta debljine do 20 mm, a malo ko izradjuje zupce u drvetu... :(

Kao prvo, koji tip uzubljenja izabrati - klasicne mashinske zupce ili ono snalazenje sa okruglim tiplovima koje sam video samo u drvenoj varijati? Muka je i sto mi trebaju razna uzubljenja: za precnik od 58 cm treba mi konusno uzubljenje pod 90 speni ose (4 zupcanika), za precnik od 40 cm unutrasnje uzubljenje (2 zupcanika), i za precnik od 20 cm klasicno spoljno uzublavanje. O tipu samih zubaca ne smem ni da mislim, pravi, krivi...

Sam to da radim, bojim se zbog potrebne preciznosti, pa mi pada na pamet da se to odradi na CNC mashini, ali slabo ko hoce da se bakce sa zupcima, pa jos mozda u 3D... :(

Varijanta je i plastika, ali mislim da me to skuplje doslo... :(

Kao poklon citaocima ovoga, evo linka na kome je objasnjenje kako se proracunavaju zupcanici sa valjkastim tiplovima: http://www.odts.de/southptr/gears/pegs1.htm i jednog dobrog YouTube klipa o tome kako praviti same zupce: https://www.youtube.com/watch?v=tDqc5xMM5cA

Najlepse od svega je zasta mi to treba :) ... a to ne smem ni da kazem! ;)
Last edited by mirisdrveta on 12 Nov 2014 10:57, edited 1 time in total.
gresiti je ljudski, al' je osecaj bozanski
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mirisdrveta wrote:Najlepse od svega je zasta mi to treba :) ... a to ne smem ni da kazem! ;)
А још је лепше што ја имам решење :tummenupp: а не смем да ти кажем :happy::smejanje:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

феникс wrote:
mirisdrveta wrote:Najlepse od svega je zasta mi to treba :) ... a to ne smem ni da kazem! ;)
А још је лепше што ја имам решење :tummenupp: а не смем да ти кажем :happy::smejanje:
Dobro, ovo cu da shvatim kao prigodnu dobrodoslicu... :) ...ovo mi je prvi post ovde, zato
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Прошеташ по Земуну ( а ни Пазове ти нису преко света) радњи за обраду метала колико хоћеш.
Тражиш неког глодача који има већу глодалицу и убеђујеш се са њим.
Наћи ћеш 100% барем једног који ће хтети то да уради а да те не одере.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

феникс wrote:Прошеташ по Земуну ( а ни Пазове ти нису преко света) радњи за обраду метала колико хоћеш.
Тражиш неког глодача који има већу глодалицу и убеђујеш се са њим.
Наћи ћеш 100% барем једног који ће хтети то да уради а да те не одере.
Prvo hvala na linkovima iz prethodnog posta, a zatim - volim Zemun sto je bas takav, prepun zanatlija i zbodan za bajs.

Obisao bih ja zemunske metalostrugare, ali se plasim za onaj veliki zupcanik od skoro 600 mm da ima strug koji mogao da ga primi ... odnosno verovatno bih morao prvo kod CNC "majstora" pa posle sa tim "tockom" kod metalostrugara koji mozda/verovatno nema veze sa drvetom kao materijalom, pa mi otuda i dilema da li medijapan ili sperploca. Sto se tice trenja medju zupcima, verovatno je bolja sperploca jer mi se cini da bi se suvi zubci od medijapana brzo potrosili a poenta onoga sto ja pravim je da se to vrti sto duze... itd... itd...

Sve su to dileme koje mi prolaze kroz glavu i teraju me na "plasticno resenje" koje je opet po meni najzesce po pitanju cene. Najvise bih voleo da sve to odradim sam, ali od alata imam samo kinesku stonu busilicu, rucni cirkular i brusilicu ... hocu reci fali mi nekakav precizni bansek ili makar ubodna testera...

joj! :(
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Не треба ти стругар. Ти исечеш ручним циркуларом неки многоугао који личи на круг. Све даље се ради на глодалици. Не вреди да ти описујем кад немаш представу о чему причам - зато сам и рекао да обиђеш (и будеш упоран) више радионица и договорићеш се са неким.
јма и међу њима "лудака" који воле све да пробају ;-О
И"пластично решење" опет тражи исти поступак као и шпер-плоча само што је материјал мнооого скупљи.
Друго ти је решење да купиш убодну тестеру па уз помоћ Болетових линкова одштампаш у размери 1:1 па залепиш на шпер и пажљиво сечеш а потом нежно турпијаш.
Пријатељски предлог = почни од најмањег зупчаника.
Најмање посла а и ако усе*еш најмање бацаш материјала.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

феникс wrote:Не треба ти стругар. Ти исечеш ручним циркуларом неки многоугао који личи на круг. Све даље се ради на глодалици. Не вреди да ти описујем кад немаш представу о чему причам - зато сам и рекао да обиђеш (и будеш упоран) више радионица и договорићеш се са неким.
јма и међу њима "лудака" који воле све да пробају ;-О
И"пластично решење" опет тражи исти поступак као и шпер-плоча само што је материјал мнооого скупљи.
Друго ти је решење да купиш убодну тестеру па уз помоћ Болетових линкова одштампаш у размери 1:1 па залепиш на шпер и пажљиво сечеш а потом нежно турпијаш.
Пријатељски предлог = почни од најмањег зупчаника.
Најмање посла а и ако усе*еш најмање бацаш материјала.
Hvala na preporuci za poceti od najmanjeg, meni je problem najveci pa sam se zato nameri bas na njega kao prvog, sto je ustvari lose...

Interesuju me misljenja o samo jos dva pitanja:

- da li je kao materijal za zupcanike bolji medijapan ili sper, recimo onaj bukovi, i da li bi se mozda sper krzao po ivicama zubaca prilikom glodanja?

- koliko je lose/dobro "drveno" resenje sa zubcima od okruglih tiplova prema klasicnom uzubljenju? ... nesto mi se ne svidja donja slika:

Image
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Evo možda i ovaj link pomogne.
https://www.youtube.com/watch?v=tDqc5xMM5cA
Pošto već imaš ručni cirkular prvo ga potopišm u sto a zatim praviš pomagala i eto alata za zubce
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

тешко је помагати "на слепо"
Колико обртаја ће имати ти зупчаници?
Коју снагу треба да пренесу?
Колико ће непрекидно радити а колико одмарати?
Ијош гомила питања на које нема одговора због " to ne smem ni da kazem" а без тих параметара је веома тешко пресудити шта је боље "песмица или рецитација".
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Ideja da se zupčanici od drveta prave na klasičnoj glodalici je suluda, iz dva razloga.Prvi je taj da glodalica ima premali broj okretaja za obradu drveta a drugi je, problem odsisavanje piljevine.Klizne staze su uvijek masne pa možete zamisliti kad se piljevina zalijepi na tu masnoću.
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

Mozes naci nekoga ko ima laser, to ce ti u originalu uraditi.
Ili na cnc masini sa sto tanjim glodalom zbog unutrasnjih radijusa, nije ti to skupo, jednostavni rezovi.
Ako ne nadjes nikoga, javi da ti posaljem broj jednog u BG koji radi sa cnc masinom.
Kao sto ti je Damir66 napisao, drvo se ne moze obradjivati na metaloglodackim masinama, zbog malog broja obrtaja, brzo bi se zapalilo glodalo.
Pozzzzzzzzz
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

феникс wrote:тешко је помагати "на слепо"
Колико обртаја ће имати ти зупчаници?
Коју снагу треба да пренесу?
Колико ће непрекидно радити а колико одмарати?
Ијош гомила питања на које нема одговора због " to ne smem ni da kazem" а без тих параметара је веома тешко пресудити шта је боље "песмица или рецитација".
Sasvim tako, to je pravi inzenjerski pristup. Ja i jesam ta sorta, al' mi je oblast delovanja 'pogresna' za drvo...

Broj obrtaja zupcanika ne znam unapored, bitno mi je samo da se desava rotacija. Recimo da je planirana spora rotacije, sto je vrlo relativan pojam. Upravo pokusavam da izracunam najvecu brzinu rotacije, pa ako je nadjem, javim je ovde...

Snaga je minimalna, tj. za prvo vreme se ne ocekuje veliki obrtni momenata, tako da drvo po meni zasad' sasvim zadovoljava.

Duzina rada bez prekida - sto duze to bolje :) ... ako se desi rotacija, recimo da bi bio zadovoljan sa jednim danom rada bez zaustavljanja.

Zasto ne smem ni da kazem o cemu se radi? ... Jer je ime sprave "gravitacijona vodenica", ma sta to ma kome znacilo ;) ...
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

Damir 66 wrote:Ideja da se zupčanici od drveta prave na klasičnoj glodalici je suluda, iz dva razloga.Prvi je taj da glodalica ima premali broj okretaja za obradu drveta a drugi je, problem odsisavanje piljevine. Klizne staze su uvijek masne pa možete zamisliti kad se piljevina zalijepi na tu masnoću.
Ovo vec prevazilazi moje znanje o obradi drveta, pogotova ta "masnoca kliznih staza". Jedino sto mogu da zamislim kao kriticno je da drvo pocne da se pali od trenja...
mirisdrveta
Šegrt

Post by mirisdrveta »

hak1 wrote:Mozes naci nekoga ko ima laser, to ce ti u originalu uraditi.
Ili na cnc masini sa sto tanjim glodalom zbog unutrasnjih radijusa, nije ti to skupo, jednostavni rezovi.
Ako ne nadjes nikoga, javi da ti posaljem broj jednog u BG koji radi sa cnc masinom.
Kao sto ti je Damir66 napisao, drvo se ne moze obradjivati na metaloglodackim masinama, zbog malog broja obrtaja, brzo bi se zapalilo glodalo.
Pozzzzzzzzz
Eto - zato sluze forumi: da pocetnici i dunsteri sto manje grese u svojim pocecima... :)

Laser, ili cak ona kosmicka sprava sto je vater-dzet valda zovu, je malo premnogo za ortodoksni zemunski ambijent.

Tanko ili debelo glodalo na CNC mashini je opet premnogo za ovdasnju stvarnost; znam dva mesta u Zemunu koja rade tu tehniku, ali su oba sa ogranicenjima. Recimo na jednom imaju siroke drzace ploca od 7,5 cm pa ne mogu da urade uze ramove od toga, a i imam osecaj da ljudi koji rade sa tim mashinama nisu oni pravi sto rade iz zadovoljstva ... cim vidim tup pogled na mladom licu znam o cemu se radi - on je tu da samo otaljava...

Ajde ako nije prekoreda da mi odmah das taj CNC broj iz BG, nije meni tesko da skoknem gde god po BG ako imam pravi razlog za to.

Hvala Damiru66 jos jednom i tebi na verovatnoj pretpostavci o zapaljivom desavanju...
Last edited by mirisdrveta on 13 Nov 2014 03:35, edited 1 time in total.
Post Reply