Koji kompresor od ova dva?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
mital
Majstor početnik

Post by mital »

Crko mi kompresor posle 4 godine rada :prsdole:....pa kupujem novi...:prsgore:

Da li je kod ovog kompresora http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_deta ... m=75022010
izlazni kapacitet vazduha STVARNO: 330 L/min ?
Ili samo piše tako a ustvari je neka druga vrednost ?!
Hvala
:forvonad:
"Znam da nista ne znam" Sokrat
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moguce je zato sto glava ima V -cilindre ,mada je i to diskutabilno ,mana je sto je direktna veza motor-kompresor ,a cena je prilicno povoljna iako je kinez :prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
klaywert
Šegrt

Post by klaywert »

Ajd da vam malo pomognem oko kompresora.

Uzmimo u obzir samo dva tipa kompresora koji se koriste najčešće, jednostepeni i dvostepeni klipni kompresori.

1. Jeftinija klasa jednostepenih kompresora funkcioniše tako što jedan cilindar odrađuje komprimovanje u sabirni sud. Jednostepeni direktno sabijaju vazduh u sabirni sud i ne stvaraju veliku količinu temperature ali stvara se veća količina kondenzata (vlage) u posudi koja je neželjeni nuz produkt sabijanja vazduha. Jednostepenom kompresoru je potrebno više vremena da bi u istoj posudi napravio isti pritisak u odnosu na dvostepeni klipni kompresor. Jednostepeni klipni kompresori su najčešće sa jednim ili dva cilindra u nekoj standardnoj upotrebi. Najčešći idu do maksimalno 8 bara.

2. Dvostepeni klipni kompresori su kompresori sa minimum 2 glave, prvi cilindar je cilindar niskog pritiska tj cilindar veće zapremine koji komprimovani pritisak šalje u cilindar visokog pritiska gde se povećava kompresija pre odlaska u sabirni sud. Zbog visoke temperature komprimovanog vazduha vrlo često se stavlja hladnjak kako bi se vazduh ohladio pre ulaska u sabirni sud kako bi se smanjila količina kondenzata. Dvostepeni klipni kompresori mnogo brže mogu da doguraju željeni pritisak te su pogodni za farbanje i korišćenje alata na vazduh. Najčešće idu do 16 bara. Kad su u pitanju dvostepeni klipni kompresori sa više glava, tad su prve glave niskog pritiska a poslednja visikog.

Veličina boce vrlo često nije od presudnog značaja, tj, može biti i od 500l, džabe ako sam agregat tj kompresor ne može da održi konstantan određeni pritisak u sabirnom sudu. Tako da prilikom kupovine treba prvo obratiti pažnju na količinu vazduha koju može da snabde, a drugo da to nikada ne bude tačno koliko vam treba, uvek uzmite minimum 30% sa većim protokom nego što vam je potrebno.

Obavezno obratite pažnju i na filter vazduha, kakav je i da li lako može da se čisti jer ako vam stoji u prašnjavom prostoru trebalo bi ga bar jednom mesečno očistiti/izduvati uz svakodnevno korišćenje.
Ja ga recimo držim u letnjoj kuhinji pored radionice gde je čisto, pa mi buka ne smeta niti ima prašine, tj ima koliko je imam u samom vazduhu svugde.

Još jedna stvar koja ja vrlo bitna u korišćenju je unutrašnji prečnik creva, gde ja nikako ne bi išao ispod 6-8mm jer smanjuje protok vazduha.

Ukoliko želite da se bavite farbanjem, preporučujem sušač, tj odvajač vlage sa regulacijom pritiska koji se stavi pre pištolja, može i bez regulacije pritiska ima ih već za 30€.

Eto malo saveta, ako vam treba još neka informacija oko njih, tu sam na raspolaganju.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

hvala na informacijama :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mital
Majstor početnik

Post by mital »

Hvala na tumacenju
I dalje trazim....
"Znam da nista ne znam" Sokrat
Post Reply