Rezanje utora u podu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
chuspy
Šegrt

Rezanje utora u podu

Post by chuspy »

Ima li neko ideju kako izrezat utor u parketu na spoju izmedju plocica i parketa ispod metalnog praga za provuc 2 kabela. Dubine ima, sirine ima, ali utor treba napravit. Naravno prva ideja zvana oscilirajuci multitool nemam, a ni glodalicu, tako da idemo dalje, iako nebi ni petljao sa glodalicom tu pored plocica, betona i svega da ne bude ay karamba :O
Druga ideja mi je bila napravit adapter za brusilicu na koji bi moga montirat multitool noz, s obzirom da imam http://tinyurl.com/pmncx35 i kako ima 3 vide dole na prihvatu za cicak njega skinut i izmislit nesto da mogu spojit noz http://tinyurl.com/kpnbfm6 a s obzirom da im je princip rada jednak, a treba mi samo jednom, mooozda, just moooozda i ideja uspije.
Ostale ideje slusam :)
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ostro dleto i udri,ako nemas elektro alat.ako imas rucni cirkular mozes prvo da proslicas,a onda dletom izbijes.
chuspy
Šegrt

Post by chuspy »

Koliko sam upucen hrast je, i tvrdo je ko sav vrag, nije da nisam proba prije par g i nije mi ostalo u najboljem sjecanju
parketar
Majstor

Post by parketar »

Cirkular,ili mali list za drvo na maloj brusilici.Ima secivo namenjeno za malu brusilicu,samo ako nisi vest sa tim alatom ne preporucujem ti da se igras time.
Ako nisi vican elektro alatu ,naostri dleto i polagano,nemas 100 m kabla da postavis nego par metara.Dovoljno je da izdubis 6-7mm,samo koliko kabal da upadne.
BG ACA
Majstor

Post by BG ACA »

Ako imas keksericu mozes snjom polako da kopas.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

chuspy wrote:Koliko sam upucen hrast je, i tvrdo je ko sav vrag, nije da nisam proba prije par g i nije mi ostalo u najboljem sjecanju
Poenta je u OSTRO dleto :)
Od elektricnog alata, ja bih se prvo uhvatio za dremel.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Ako imaš dubine dovoljno, onda ručnim cirkularom. Podesi ga neka ispili 2mm više nego što je promjer kabela, vuci ga uz neku ravnu dasku. Nakon toga dlijetom izbiješ (možeš napraviti nekoliko paralelnih rezova cirkularom pa će ti dlijeto minimalno trebati).
Problem je što s krajevima tj. tamo gdje rezovi završavaju jer cirkular ne može doći skroz do zida. Tu se pomogneš bušilicom pa bušiš rupu do rupe, a onda opet očistiš dlijetom.
Kao što je Mbole napisao, dlijeto mora biti oštro (da se možeš njime brijati)
Ovo sa malom brusilicom što je napisao Parketar bi bilo najjednostavnije ali teško ćeš naći takav list jer mora podnositi veliki broj okretaja. Prije 15-ak godina sam vidio reklamu za šajbu za brusilicu sa lancem poput onoga za lančanu pilu ali ne znam može li se i gdje to nabaviti.

I kao zadnje (a može i kao prvo) u Zadru u Splitu su Bauhaus centri. Koliko znam oni se bave i posuđivanjem alata pa vidi imaju li multialat za posuditi. Možda ti se to najviše isplati ovisno koliko si daleko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Te sajbne sa lancem od motorke vidjam povremeno po prodavnicama. Cini mi se da je firma Modeco (Poljska ako se ne varam), mada nisu bas jeftini koliko se secam. Reda 35-40 evrica.

List cirkulara koji ide u brusilicu, mora biti bas za to namenjen. Mora imati "grbe" iza zuba, kako bi ogranicio zahvat, i najcesce imaju 0 ili negativan ugao zuba. Upotreba obicnog lista u brusilici je ekstremno opasna, ne samo zbog broja obrtaja, vec zato sto list hoce da "zakopa" i onda izbaci brusilicu pravo nazad, to jest najcesce po sred tvog cela.

Ni slucajno ne upotrebljavaj ni jednu ni drugu varijantu bez stitnika na brusilici. Znam da 90% ljudi taj stitnik skine jer im smeta, al sa ovim zaista nema nikakve sale.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Brusilice idu na 11000 obrtaja, a na listovima cirkulara pise maksimalni broj obrtaja i preko toga moze da se razleti.
Aca je dobro napisao, kekserica je najpogodnija, mada ne moze ni ona da dopre u same coskove i onaj multi alat bi mozda mogao odgovarati za dovrsavanje, ili dleto, ali slab je za rezanje celom duzinom.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Točno. U Hrvatskoj tog alata ima ponešto u Pevecu.

http://www.modeco.pl/serwis-produktowy/ ... chowa.html
DataS
Majstor

Post by DataS »

Multialat, ali kombinacija različitih noževa. Fein bez problema seče i veće dužine, samo je problem održati pravac. Možda je mučenje sa raznim "renovatorima" koji nisu brendirani, ali bi i sa tim verovatno zavšio posao.
Image
Image
I nož koji je pokretač teme prikazao za ćoškove.
Ovaj zadnji nož je možda za metal, ali seče i drvo. Ima više varijanti ovog drugog noža.
Jeftinije rešenje je Bošovi noževi koji su sličnog oblika. Boš ima noževe i sa fein supercut prihvatom.
Najjeftinije je posuditi od nekog ovaj alat ako možeš.
Last edited by DataS on 27 Oct 2014 11:05, edited 1 time in total.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sad je i onako sezona seganja drva pa nadji nekog sa motorkom to da ti zavrsi.

Koliko kosta ovaj FEIN multimaster nov!?
DataS
Majstor

Post by DataS »

Pokretaču se svakako ne isplati kupovati mašinu samo da bi rešio ovaj problem.:)
Ali ove mašine su po konceptu takve da uglavnom retko trebaju, ali kad zatreba, čini mi se da je sa njom najjednostavnije to i uraditi. Ima poslova gde se ove mašine stalno koriste.
Više puta sam imao ovu mašinu, ne koristim je pa kad zatreba pokajem se što sam je prodavao.
Fein ima dva sistema (različit prihvat noževa i snaga mašine).
Supercut je 600-800 EUR, u zavisosti koji se set uzme, odnosno koji noževi.
Multimaster je jeftinije rešenje, oko 300 EUR je cena, opet u zavisnosti koji noževi i dodaci dolaze.
Kod nas se po oglasima može naći vrlo često i nova mašina dosta povoljnije. Pogotovu je cena povoljna za Supercut.
Ne znam da li neko kod nas uvozi Fein.
Cena Fein noževa dostiže i 100 EUR za dijamantske noževe.
U nekom od kataloga Bosch alata sam zapazio da Bosch ima solidnu ponudu noževa za Fein.
Postoje i adapteri za različite sisteme, ali nisam zapazio da li ga ima za, odnosno na supercut, pošto je kod njega najveći otvor na prihvatu noža.
Bosch je takođe izbacio noviji model ove mašine koja je dosta ozbiljnija u odnosu na raniju ponudu.
Festool takođe, prihvat je supercut od Feina. Bio je link za ovu mašinu u temi linkovi.
Uz malo strpljenja, Fein supercut dobro očuvan bez noževa može po oglasima da se kupi za 60-120 EUR.:)
Last edited by DataS on 27 Oct 2014 12:31, edited 1 time in total.
chuspy
Šegrt

Post by chuspy »

A sad jos jedno pitanje...
Da kupujem masinu, nebi kupovao fein, bio bi ili zeleni bosch ili skil ili nesto tog ranga, jer mi treba toliko malo, da se ne isplati. Inace sta se tice reza, ne mora bi t savrseno ravan jer ionako pokriva lajsna, tako par mm vamo tamo nije problem, a svakako treba ucrtat crtu po kojoj se reze.
A jel neko probao s ovim oscilirajucim cudom rezat iveral, tipa kad treba upasat policu za ormar i nesto sl... sta nije bitno da je precizno u mm. Kako se ponasa tu ako bi se naslonio na alu sipku i po njoj vodio. Bili bio cisci rez od ubodne pile?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

A sta ti imas od elektricnog alata, kad se vec plasis rucnog!?

To mozes napraviti i sa busilicom, sa nekom forstner burgijom od 15mm. Busis rupu do rupe, tj. svaka sledeca da prekriva 1/3 prve i posle ako mora sredis sa glijetom.

Ili ubodnom. Naslonis vrh masine na pod da je noz u vazduhu i u pravcu zeljenog reza, zatim upalis i polako savijas dok ne pocne da reze parket. Najteze je zapoceti pa mozes i busilicom izbusiti par rupa na pocetku.
Post Reply