Projekat kombinovane police

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ocigledno se djubreta namnozilo u medjuvremnu :)
Za bar pola ovoga sto si nabrojao ni setio se ne bi da postoji.

A ako budes imao prilike da naletis na ivericu iz 70-tih godina... postace ti jasno zasto sve ovo smatram djubretom. Ta iverica nije bila univer to jest nije imala melaminsku foliju preko, vec ja najcesce furnirana., Ali ona je po celoj zapremini bila tvrdoce koje je danas funder na povrsini. A on danas spada u vrh :)
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

mbole wrote:A ako budes imao prilike da naletis na ivericu iz 70-tih godina... postace ti jasno zasto sve ovo smatram djubretom. Ta iverica nije bila univer to jest nije imala melaminsku foliju preko, vec ja najcesce furnirana., Ali ona je po celoj zapremini bila tvrdoce koje je danas funder na povrsini. A on danas spada u vrh :)
Imao sam par puta prilike, jer sam reparirao i prepravljao par takvih regala, vrata univera debljine 19 mm, znaš oni, što idu preko celog zida :), a i takav jedan mi stoji kod mojih u stanu. Vrlo dobro znam o čemu pričaš, na leđima svakog elementa stoji kontrolni list, delovi od čega je element i potpis i pečat kontrolora :). Bilo nekad, ali današnja ponuda je takva kakva je ::neznam::
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

e bilo nekad kvalitetno bila iverica kvalitetna to sad nije blizu tog kvaliteta i ivanjicka iverica je bila odlicno nabijena ali imali sam dva tri dezena i losu dimenziju table
marcos
Brzi dodavač alata

Post by marcos »

Ja sam do sada uglavnom radio sa EGGER-om, i cini mi se da su svi spojevi uvek bili korektni. A uglavnom sam spajao obicnim srafovima (retko iver srafom).

Kakvog je kvliteta spoj dve iverice kada se spajaju paralelno, tj. da se dobije debljina od 36mm? Rekli su mi da se spaja lepljivom trakom(?!) i naplacuju 500 din. po spoju, nebitno od velicine spajanih komada. I da li je takva iverica stvarno debljine 36mm ili je nesto deblja (bitan mi je taj podatak da ne pogresim kod pravljenja krojne liste).
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

marcos wrote:Kakvog je kvliteta spoj dve iverice kada se spajaju paralelno, tj. da se dobije debljina od 36mm? Rekli su mi da se spaja lepljivom trakom(?!) i naplacuju 500 din. po spoju, nebitno od velicine spajanih komada. I da li je takva iverica stvarno debljine 36mm ili je nesto deblja (bitan mi je taj podatak da ne pogresim kod pravljenja krojne liste).
Ja spajam šrafom 4*30 ili lepkom ako ne trebaju da se vide šrafovi. Koristim Kleiberit Pur, ali će ti vršiti posao bilo koji providni silikon... Ako tako spajaš, dobićeš debljinu 36 mm, za lepljivu traku ne znam , a i to prvi put čujem da se tako radi ::neznam::
Last edited by -NIKOLA- on 21 Oct 2014 09:49, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja odavno sa dvostruko lepljivom trakom radim,i to neka tankaaa providna :happy::happy::happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
marcos
Brzi dodavač alata

Post by marcos »

Ne spajam ih ja, spajaju mi u firmi gde uzimam materijal. Tako su mi oni rekli. I meni je bilo cudno to sa lepljivom trakom. Ne znam da li da pominjem naziv firme...
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

singer wrote:ja odavno sa dvostruko lepljivom trakom radim,i to neka tankaaa providna :happy::happy::happy:
ću dođem da mi pokažeš :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nikakve velike pameti. Vise traka dvostruke, sve naravno mora da bude lepo cisto od prasine, postavis stisnes i iskantujes.
Traka hvata na jako velikoj povrsini, i maltene je nemoguce rastaviti dve ploce a da se nesto ne polomi. Jos ako upotrebis malo jacu traku (tipa one za tepihe...), garantovano ce pre da pukne univer nego sto ces ih rastaviti.

Sama traka je debela mozda jednu ili dve desete. Uglavnom napravice manju razliku nego sto je tolerancija za debljinu univera.
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

mbole wrote:Nikakve velike pameti. Vise traka dvostruke, sve naravno mora da bude lepo cisto od prasine, postavis stisnes i iskantujes.
Traka hvata na jako velikoj povrsini, i maltene je nemoguce rastaviti dve ploce a da se nesto ne polomi. Jos ako upotrebis malo jacu traku (tipa one za tepihe...), garantovano ce pre da pukne univer nego sto ces ih rastaviti.

Sama traka je debela mozda jednu ili dve desete. Uglavnom napravice manju razliku nego sto je tolerancija za debljinu univera.
a mogućnost štelovanja ?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nula 0
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

E pa to je, a sa lepkom ili silikonom možeš da podesiš ivice na nulu i stegneš stegom, ovde kako ih slepiš to je...
Last edited by -NIKOLA- on 22 Oct 2014 08:53, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nije ni to problem-jezik na "pravac" i stisnes :skratta::part:
marcos
Brzi dodavač alata

Post by marcos »

Jeddo podpitanje: koliko se umanjuju stranice za vrata koja ulaze u korpus? Npr. ukoliko mi je otvor 50 x 130cm. Da li je dovoljno da odbijem po 3mm po horizontali i vertikali, pa da vrata budu 49.7 x 129.7mm.
slavijov
Pred-majstorsko zvanje

Post by slavijov »

Ja dve daske spajam tiplovima,i posle ih krajcujem,al nije losa ova ideja sa trakom.A da je univer nekad bio bolji to jeste,skoro sam rezao stari orman,kako je to zavijalo,da sam razmisljao da stavim testeru za beton.
Post Reply