Najbezazleija (najbezopasnija) i najopasnija alatka
Najbezazleija (najbezopasnija) i najopasnija alatka
Ja smatram šlajfaricu vibracionu ( onu malo manju ) najbezbdni elek. alat alatom. Nekoliko puta skočije mi ali zakači majice ne podere je. A najopasniji smatram cekular i frezer stolni.
Sad koliko sam u pravu koliko nisam ne znam.
Možda se ne bi smjeo toliko osloboditi sa šlajfaricom. U najgorem slučaju može skinuti malo kože ali za to bi trebale 3 sekunde. Opasnija je brusilca od nje po mom mišljenju.
Sad koliko sam u pravu koliko nisam ne znam.
Možda se ne bi smjeo toliko osloboditi sa šlajfaricom. U najgorem slučaju može skinuti malo kože ali za to bi trebale 3 sekunde. Opasnija je brusilca od nje po mom mišljenju.
Last edited by Hornbeam on 17 Sep 2014 18:37, edited 1 time in total.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Zakačila mi majicu u predjelu stomaka jer zna nekad da odskoči.Toma wrote:po meni bušilica od elektricnog.Evo kazes zakacila ti majicu ,pa u radioni moras imat usku robu.Nesmiju ti lampat rukavi i roba okolo.Sta da ti cirkular povuce malo pa glavom u pilu.
Bušilica ima rezni alat koji može dobro da našteti, ako bi došlo do slučaja povrede.
A ovo samo malo ošmirgla:D
Last edited by Hornbeam on 17 Sep 2014 23:27, edited 1 time in total.
Sve ima svoj vijek trajanja.
Prema nekoj statistici, najveci broj povreda izaziva stubna busilica, verovatno upravo zato sto deluje naivno, i ne dere se ko cirkular ili frezer.
Pri tom te povrede uopste nisu tako naivne ko sto se obicno misli. Kada uhvati komad odece i zamota ga, veoma lako polomi ruku ili nesto jos gore. Veliki deo povreda nastaje i kada burgija zahvati obradak i pocne da ga okrece. To je doduse skoro uvek vezano za busenje metala, a ne drveta.
Generalno sve masine koje imaju nozeve su izuzetno opasne. Skidaju veliku kolicinu materijala u kratkom vremenu, i zbog pozitivnog ugla ostrice, "uvlace" ono sto seku (bila to daska ili prsti).
Jos je u najvecem broju slucajeva rezni alat otvoren, to jest moze mu se lako prici prstima (izuzetak je recimo diht ili vertikalni formatizer).
Pri tom te povrede uopste nisu tako naivne ko sto se obicno misli. Kada uhvati komad odece i zamota ga, veoma lako polomi ruku ili nesto jos gore. Veliki deo povreda nastaje i kada burgija zahvati obradak i pocne da ga okrece. To je doduse skoro uvek vezano za busenje metala, a ne drveta.
Generalno sve masine koje imaju nozeve su izuzetno opasne. Skidaju veliku kolicinu materijala u kratkom vremenu, i zbog pozitivnog ugla ostrice, "uvlace" ono sto seku (bila to daska ili prsti).
Jos je u najvecem broju slucajeva rezni alat otvoren, to jest moze mu se lako prici prstima (izuzetak je recimo diht ili vertikalni formatizer).
Svaki alat treba koristiti bistre glave i za ono za što je namijenjen . Samim tim mogućnost ozlijede je svedena na minimum . Stupna bušilica najčešće ozlijeđuje zaglavljivanjem u materijal koji se pridržava rukom , pa kad se materijal počne zakretati , reže prste ( lim) , lomi , ....
Cirkular , stolna blanja, frezer,.... uvlači široke rukave ,otkida prste ,....
Vibraciona brusilica je svakako najbezazleniji alat , jer ona samo vibrira .
Rotaciona vibraciona može npr. da ispali potrošeni papir , koji opet može prouzrokovati ozlijedu .
U svakom slučaju treba se paziti , usredotočiti se na posao , te pažljivo baratati alatkama :skool:
Cirkular , stolna blanja, frezer,.... uvlači široke rukave ,otkida prste ,....
Vibraciona brusilica je svakako najbezazleniji alat , jer ona samo vibrira .
Rotaciona vibraciona može npr. da ispali potrošeni papir , koji opet može prouzrokovati ozlijedu .
U svakom slučaju treba se paziti , usredotočiti se na posao , te pažljivo baratati alatkama :skool:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif