Kako se zove ovaj deo iznad praga spoljnih vrata?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
PedjaCh
Šegrt

Kako se zove ovaj deo iznad praga spoljnih vrata?

Post by PedjaCh »

Kako se zove ovaj deo koji je pričvršćen na plot vrata, kao neka okapnica iznad praga, a služi kao štitnik od atmosferilija (kako ne bi ulazile na spoju/dodiru plota i vrata).

Evo slka koje objašnjavaju na šta mislim:

Image = https://drive.google.com/file/d/0B_xpf8 ... sp=sharing

malo bliže:

i baš blizu:

Negde sam čak video da se kao gotov deo prodaje, a pošto ne znam kako (pod kojim imenom) da ga tražim... :(
Last edited by PedjaCh on 11 Sep 2014 21:48, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

I to je okapnica, ali su noviji sistemi od alu profila danas preplavili trziste. Takva bi trebala da bude u kompletu sa alu profilom za prag, a to se koristilo cesto za balkonska vrata.
Slicna je ovoj za keramiku: http://www.europrofil.rs/index.php?plug ... ang=srpski
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Obicno ne izgleda tako "kvadratno" ko na crtezu, vec je pod uglom od oko 45 stepeni na dole u odnosu na vrata.

A zove se (ili se bar nekad zvala) vetrena lajsna.
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Hvala vam momci puno na odgovorima. Imate li neku ideju gde to da potražim?
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

To bi ti ovi što rade alu i pvc stolariju morali imati.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

u našem kraju to zovemo vodeni nos
i uglavnom ga odradimo od drveta po meni bude i estetskiji nego od aluminijuma
za sve je kriv Toma Sojer
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Tražio sam nešto na brzinu i ne ide. Nema veze, srećom to mogu i naknadno da dodam na vrata.

Jedino me kopka što sam skoro siguran da sam to video negde (nije bio samo profil) da se prodaje po sistemu uradi sam...

Dobro, da uradim prvo lakiranje pa ću ostalo.

Hvala još jednom.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kako si prikazao na crtezu, nece biti dovoljno samo postaviti okapnicu jer bi ti se voda slivala na sam prag i nista to ne bi koristilo. Zato sam ti napisao u prethodnom postu da i na prag ide odgovarajuci profil. Imam ja to u drugom stanu na vratima od terase, pa eventualno mogu i da slikam. Predlozio bih ti da se obratis nekoj firmi koja radi te i slicne profile, oni verovatno vec imaju resenja ili gotov proizvod, a u krajnjem slucaju od njih mozes dobiti dobru informaciju kako da resis problem. Na primer: http://www.tehnomarket.com/proizvodi.html
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Da, jasno mi je. Okapnicu sam hteo da postavim da bi štitila sam spoj (tj. mesto dodira) plota vrata i praga od direktnog uticaja kiše i snega, a naravno da bih postavio i nešto kao "oblogu" preko ovog drvenog praga.
Problem koji se tu javlja je to što se mora postaviti neki profil koji pokriva prag sa gornje i spoljašnje strane. Pretpostavljam da bi to podrazumevalo šrafljenje tog AL profila (odozgo i spoljne strane?) u sam prag. Čak sam razmišljao da sa spoljašnje strane sve završne ivice AL profila "obradim" nečim kao WASSERDISCHT (mada se on jako teško oblikuje, uvek izgleda musavo) kako bih sprečio prodor i zadržavanje vode između profila i praga.

U stvari, najveći problem je što smo u Srbiji, pa je nabavka ovakvih "sitnica" pravi poduhvat.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Malo ti je specificna situacija, u Srbiji ili bilo gde sve jedno, isto mu dodje, jer se za takve slucajeve se vrata prave sa nekom izvedbom prilagodjenog praga okapnici. Slikaj cela vrata i iz blizine deo sa pragom, pa posalji slike mailom toj firmi i zamoli ih za savet, verujem da ce ti pomoci.
Ulazna vrata se cesto zasticuju i raznim nadstresnicama, koje su jako dobro resenje i mogu biti lepa dekoracija.
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Tako je ovo je vrlo specifično, ne sporim. Samo kažem da je ovde nalaženje i nabavka nekog, recimo AL profila avantura za sebe.
Ja tačno znam kakav bi mi profil trebao. Presek kao L profil, ali bi ugao morao da bude veči od 90° (čini mi se između 110° i 130°) što se može izmeriti (tj. izračunati).
Pada mi na pamet i varijanta sa dva profila - jedan vertikalno i jedan horizontalno (tj. koso) sa nekim malim preklopom... Svašta tu može da se smisli i odradi.
Da bi ovakva razmišljanja uopšte imala nekog smisla moraju biti bar blizu izvodljivosti. Dakle, trebalo bi imati uvid u izbor AL profila koji mogu da se (realno) nabave.
A tek uslov da to ne košta kao još jedna vrata...
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh... mnogo ga zakomplikovaste :)
Ta lajsna je manje vise standardna stvar. I to komplet i deo koji ide na vrata, i deo koji ide na prag.
Pa takvu lajsnu imate na maltene svakom prozoru koji je iole pismeno napravljen.

Deo koji ide na vrata se jednostavno zasrafi za vrata, malo se namaze silikonom ili necim slicnim povrsina koja ce bas lezati na vratima i to je to.
Prag i inace treba da bude blago nagnut ka napolje, tako da cak i ako nemas deo lajsne koji ide na prag, voda ce se slivati sa praga prema napoju, a nece se slivati ka vratima.

Ta lajsna sluzi samo da spreci da sva ona kisa koja udara u vrata i sliva se niz njih, zavrsi direktno u spoju izmedju vrata i praga, vec da je malo "prebaci" ka napoje, i dozvoli da je nagib praga odvede u livadu.
PedjaCh
Šegrt

Post by PedjaCh »

Za mbole:

Potpuno se slažem sa tobom, ništa drugo nisam ni zagovarao. Zato sam i mislio da ta okapnica u ovom slučaju ne treba da bude velika već tek da pokrije prag. A inače ti padovi o kojima pročaš (koji u mom slučaju već postoje, kao što i treba) rade svoj posao u običnim slučajevima. Å ta kada je recimo nanos snega malo uz vrata? Prvo će se topiti površina snega naslonjena na vrata i ide pravo dole na spoj plota i praga. OK, tu ide neki gumeni dihtung, ali to je prosto pterećeno mesto koje bi se okapnicom prilično rasteretilo.

Za ropee:

Hvala za link - odlično urađeno. Nažalost, ako probaš da pogledaš po dobijenim rezultatima nećeš videti ni jedan bar približno odgovarajući profil.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ne moze tako lako da se izgugla. Samo... ako su ti vrata toliko nezasticena da sneg moze da ih zavejava, brzo ce im dotrajati i lak. Kod nas su temperature od -25 zimi, pa do +80 na suncu leti po vrucini. Meni su se jedna vrata tako sva raspucala, pa sam posle stavljao nadstresnicu i to je mnogo efikasnije resenje. Razmisli...
A za okapnicu treba na profilu praga neko malo ispupcenje, ovako nesto:
Image
Post Reply