Pomoć u izboru cirkulara do 100€

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

Pezzo wrote:"

Maktec je kineska fabrika Makite, alati za hobiste i sigurno nije isto sto i Makita jer bi bila ista i cena. Negde mora da fali, ima nekih usteda u materijalu, ali ne mora da znaci da nece zadovoljavati hobi potrebe. Na kraju krajeva radice svaki
Maktec jeste PRC , ali ni pod razno alat za hobiste ;) i jeste isto sto je Makita , ali kazem Makita nekad bila
i ne fali mu nista , nema ustede materjala i zadovoljava potrebe 8 satnog radnog vremena :) , kolko samo maktecova lupa danas mermer
cene idu nama u prilog , nama koji se ne opterecujemo inovacijama proizvodzaca ( jedan od uslova da bi brend ostao brend )
DavidS
Brzi dodavač alata

Post by DavidS »

uhhh... može se uštedeti još koji euro, ali kada stignem do 200-tke, onda je tu blizu i 250 ;) Trudim se da moj hobi ne utiče toliko na porodični budžet pogotovo što sa tim neću zarađivati za lebac nego je samo hobi. Da se sa tim bavim profesionalno, verovatno bih uzeo novu profesionalnu mašinu na koju bih imao garanciju i znao da ću je svakog dana koristiti pa onda možda nakon dve ili koliko već godina, kada istekne garancija, budem ok sa tim da trebam da uzmem novu ako crkne.
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Za tvoj zahtev od barem 70mm dubine reza mislim da nijedan cirkular sa listom od 190mm to nemoze.
Treba ti ozbiljnija masina sa vecim precnikom lista, vecom snagom.
Mozda je za tu cifru jedino resenje neki polovni cirkular, ali dobro otvori oci
DavidS
Brzi dodavač alata

Post by DavidS »

Pa tražio sam i našao neke sa 235mm listom (maksimalno), ali za sada nove listove mogu da nađem samo od 210mm. Uredu je. U suštini na stolu gubim oko 1cm, tako da mi treba malo jače od 6 cm ako hoću da sečem colaricu ili fosnu po užem delu. Ako hoću po širem delu, onda je okrenem pa tako završim sečenje.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mr Holz wrote:,,svemirski,, alat , odlicna stvar , samo neznam kod vas koja je cena ,
blize je dvestotci
ako naslov kaze 100ka plafon , onda...tri tacke
ili ulazi u izbor , ali da se ustedi jos koji euro , ako se moze :)
Pa vidim, naslov kaze do 100e. Ali za te karakteristike i tu cenu tesko da mozes mnogo da biras, mozda izmedju womax i einhel i sl. ili polovno. C7SS je na primer u Holandiji 93-95e (slucajno sam video na netu), a kod nas je vidim 130e.

p.s.
imam ja rucni cirkular, ali ima jedno 5 kila i meni je tezak za drzanje, pa sam zato i gledao neki laksi. A za ugradnju u stolu, kao sto je Bole napisao, moze ako ga odmah posle rezanja iskljucujes, jer se te cetkice trose sve vreme dok radi i za takvu eksploataciju se koriste asinhroni motori.

Amateri skoro redovno prave greske pri nabavci alata, hvataju se pravo za veci i jeftiniji, da moze sve i da malo kosta, a onaj ko je vec radio neke poslove i isprobao razne alate, zna sta mu je lakse za rad.
Last edited by Pezzo on 11 Sep 2014 12:09, edited 1 time in total.
DavidS
Brzi dodavač alata

Post by DavidS »

Pa to je u suštini i bila moja prva dilema: Da li kupiti novije ali slabiju marku ili polovno a jaču marku?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa polovno moze biti dobro resenje ako bas naletis na nesto sto nije mnogo pohabano, jer ima ljudi koji kupe a ne koriste ga i kad vide da im ne treba, onda prodaju. Ali to su najcesce stari modeli. Ono sto je jeftino kao novo, sigurno nema ni neki kvalitet materijala koji ce dugo trajati.
Pa sam odluci, novo ima garanciju, a staro moze da ima i skrivenih mana, moze izgledati i kao novo a biti nesto sto je vec reklamirano servisima.
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

Novo , glasam za novo
dobar ti je limit , do 100tinak eura nalazais lepu masinicu
moze da bude i marka za te pare , dobijas i garanciju ( ako te posreci i 3 godine)
ducani su puni alata
, ja kad sam pre godinu i po trazio nesto , ko sto ti sad trazis , meni je budzet bio do 70eura za cirkular
i nasao puno toga , ( a da nisu womax , einhel) i posle se odlucio za Maktec , uz pomoc rebalans u budzetu :P
i jos jednom .....tvoje pare , tvoja odluka :) pozdrav
SSmajstor
Šegrt

Post by SSmajstor »

Mislim da za bilo kojeg amatera koji barem malo radi s drvetom je upitno da li želi kupiti nešto tipa Einhell ili u toj kategoriji.
Evo ja već imam nekoliko sitnica koje sam radio i nakon nekog vremena sam skupio novce i kupio profi alat.
Uvijek kupujem kad je nešto na akciji, a ne kad mi nešto treba i kad se toga držim profi alat mi nije tako ni skup.
Evo primjera:

http://www.schachermayer.hr/sortiment/a ... _BOSCH.pdf

Ovdje po meni za prihvatljive novce možeš dobiti cirkular koji sve radi što je navedeno i to za 20-30% love od buđeta.
Isto i glodalicu koja u odnosu na zeleni Bosch se nemože ni mjeriti, za cca 2 puta više vijene (150€ naprema 300 €)
Ubodna pila isto tako za 120 €.

Po meni tako amateri trebaju kupovati i kroz nekih 3-5 godina opremiš radionu koja ti traje 15-20 godina.
P.S. Samo se nadam da i vi imate tamo ovakve akcije
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Dosta cesto ljudi jedva skupe 100 eura pa sve iznad toga je nemoguce.Tih 100 eura zna bit daleko nategnuto.
JA sam nabavio novu makitu 5604 za 600kn i super je za moje poslove.Deblje daske režem na tracnu pilu ,tu joj se ni jedan cirkular nemoze priblizit.
mr Holz
Precizni šegrt

Post by mr Holz »

Toma wrote:Dosta cesto ljudi jedva skupe 100 eura pa sve iznad toga je nemoguce.Tih 100 eura zna bit daleko nategnuto.
JA sam nabavio novu makitu 5604 za 600kn i super je za moje poslove.Deblje daske režem na tracnu pilu ,tu joj se ni jedan cirkular nemoze priblizit.
tako je druze , treba ceniti novce , odlicna ti masinica , radi svoj posao i je u rangu do 100eura , ako racunam dobro,
mislim da mu je pila malo manja .....165mm? ali opet dobro
tvoj plus sto ti imas i tracnu ( ja je nemam ) :)

p.s. daj molim te raspitaj se po prijatelja , za parkside by lidl 1350w , jeftin , velik, bas kakav treba nasem majsoru ,a tri godine garancija
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Inace je oko 1000kn sta je nekih 130-150 eura.Ja sam je nasa dosta povoljno i zgodna je.Lagana,rez pregledan a i kod stolara to je bit rucnog cirkulara.Ovi sta mogu po 70mm su više za građevinare.
Last edited by Toma on 11 Sep 2014 19:51, edited 1 time in total.
Toma
Precizni šegrt

Post by Toma »

Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Da li neko mozda zna koja je razlika izmedju Hitachi C7SS i C7mfa ? Koliko sam mogao da primetim, ova druga je 200 grama teza, ali u specifikacijama pise sve isto.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ovaj C7ss ima motor od 1050w i prilagodjen za euro standard CE
http://www.hitachi-koki.com/powertools/ ... /c7ss.html
C7mfa jma motor od 1010w i on ima CE standard
http://www.hitachi-koki.com/powertools/ ... c7mfa.html
Valjda je razlika u motoru novije generacije, inace ne vidim razlog da neki proizvodjac radi 2 varijante istog motora od 1000w
Post Reply