Za potrebe pokretanja proizvodnje, nabavio bih u ovom trenutku 3 profesionalne mašine (u smislu vremena rada) srednje klase.
Prva dilema je uzeti nove ili polovne - preporuka?
Druga dilema je kog proizvođača odabrati? Čuo sam za MARTIN, ALTERDOF, HOLZMAN, HAMER, GRAULE, WINTER, itd... ali nemam nikakvog iskustva ko je ko u svetu mašina za obradu drveta.
I na kraju najbitnije, mašine koje mi trebaju:
1. KRATILICA - mašina koja seče na dužinu štapove dimenzija od 40x100 do 80x200
2. HORIZONTALNI KRAJAČ PLOČA - mašina koja seče ploče OSB-a, gips karton ploča, gips celuloznih ploča debljina do 30 mm
3. KOMBINIRKA GLODALICA/DIHT
S obzirom da su želje i mogućnosti često u raskoraku, gore navedene su minimum koji bi mi trebao za početak. Mislim ovim poslom se baviti duže te lično prednost dajem novim mašinama u odnosu na polovne, pogotove prvima dvema koje bi bile uposlene puno radno vreme.
Toliko za prvo javljanje, nadam se da sam bio jasan u opisu potreba, odnosno informacija koje mi trebaju.
Voleo bih čuti vaše mišljenje a može i malo edukacije.
IZBOR MAŠINA - pomoć/saradnja
- armagedon32
- Brzi dodavač alata
pretpostavljam (po potrebi masina) da kreces u proizvodnju montaznih(drvenih)kuca.
1.bilo koji ger veceg kapaciteta ce raditi posao(najbolji je OMGA,DeWalt(potezni stuceri)
2. formatizer sa kapacitetom od 3200mm (duzine kolica) medju najboljima su (redom od naj do...) MARTIN,ALTENDORF,SCM,GIBEN,PAOLONI,SICAR,SAC,GRIGGIO,ROBLAND.....10 mesta prazno pa Winter i ostali kinezi u nemacko-austrijskoj kosulji.
3.bilo koja od gore navedenih brendova,a posao ce raditi i Yakoruda(bugarka)

1.bilo koji ger veceg kapaciteta ce raditi posao(najbolji je OMGA,DeWalt(potezni stuceri)
2. formatizer sa kapacitetom od 3200mm (duzine kolica) medju najboljima su (redom od naj do...) MARTIN,ALTENDORF,SCM,GIBEN,PAOLONI,SICAR,SAC,GRIGGIO,ROBLAND.....10 mesta prazno pa Winter i ostali kinezi u nemacko-austrijskoj kosulji.

3.bilo koja od gore navedenih brendova,a posao ce raditi i Yakoruda(bugarka)

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- armagedon32
- Brzi dodavač alata
Da, baš to, ako sve bude kako treba za mesec dana bi trebao da nabavim ove mašine. Bilo je potrebno oko godinu dana da sazri ova ideja. U početku sam imao više nade o visini početnog kapitala ali sada se svelo na ove 3 mašine koje bi u početku trebalo da završe posao.
1. Ger - preko interneta sam našao GRAULE mašine koje mi se čine dosta kvalitetne. Mislim da su one potezne ali mogu i pod uglom da seku. Ovo je nešto što mi se čini da bi bio dobar izbor.
https://www.youtube.com/watch?v=yy0s1-WtiSc
Kakvo je vaše mišljenje, da li se neko sretao sa TIGER STOP sistemom, meni se ovo čini kao dobar sistem.
2. Hvala na odgovoru, veoma korisno. Međutim evo odmah dileme, gledao sam pre neki dan od MARTIN-a mašine koje su oko 11000 evra a kod WINTERA ih ima za 4-5000 evra. Da li je bolje uzeti novog WINTERA ili polovnog MARTINA. Å ta mislite o izboru novog/polovnog.
Ima li kod nas ovlašćenih uvoznika za gore navedene mašine i koja su vaša iskustva sa njima?
I još jedno pitanjce, da li postoje digitalni krajači ploča kod kojih mogu unapred da unesem dimenzije za sečenje cca 50 ploča, a kad krene sečenje da mašina automatski podešava graničnike. Sistem TIGER STOP čini baš ovo (čini mi se) i mišljenja sam da bi ovaj sistem dosta ubrazao sečenje.
1. Ger - preko interneta sam našao GRAULE mašine koje mi se čine dosta kvalitetne. Mislim da su one potezne ali mogu i pod uglom da seku. Ovo je nešto što mi se čini da bi bio dobar izbor.
https://www.youtube.com/watch?v=yy0s1-WtiSc
Kakvo je vaše mišljenje, da li se neko sretao sa TIGER STOP sistemom, meni se ovo čini kao dobar sistem.
2. Hvala na odgovoru, veoma korisno. Međutim evo odmah dileme, gledao sam pre neki dan od MARTIN-a mašine koje su oko 11000 evra a kod WINTERA ih ima za 4-5000 evra. Da li je bolje uzeti novog WINTERA ili polovnog MARTINA. Å ta mislite o izboru novog/polovnog.
Ima li kod nas ovlašćenih uvoznika za gore navedene mašine i koja su vaša iskustva sa njima?
I još jedno pitanjce, da li postoje digitalni krajači ploča kod kojih mogu unapred da unesem dimenzije za sečenje cca 50 ploča, a kad krene sečenje da mašina automatski podešava graničnike. Sistem TIGER STOP čini baš ovo (čini mi se) i mišljenja sam da bi ovaj sistem dosta ubrazao sečenje.
1.Graule je odlican,Tiger stop je odlicna stvar(ako moze da se instalira i da ne kosta kao prva ljubav):)
2.uvek dilema: da li kupiti polovnog golfa V ili novu zastavu 101
najbolje novog golfa (ako se ima para) a nije lose ni za pocetak polovna masina(kvalitetna),jedan ili dva objekta ce u buducnosti kupiti novu kvalitetnu.
sa uvoznicima novih masina nema problema,ali sa uvoznicima polovnih je stanje kao i sa uvozom polovnih kola(prodaje se sve i svasta):tillfreds:
postoje digitalni krojaci ploca(malo poskupa igranka, a oni nisu formatizeri sa kolicima) ali opet mora neki "majmun"da na'rani masinu
http://www.directindustry.com/prod/scm/ ... 86705.html
i takooo :part:
2.uvek dilema: da li kupiti polovnog golfa V ili novu zastavu 101

najbolje novog golfa (ako se ima para) a nije lose ni za pocetak polovna masina(kvalitetna),jedan ili dva objekta ce u buducnosti kupiti novu kvalitetnu.

sa uvoznicima novih masina nema problema,ali sa uvoznicima polovnih je stanje kao i sa uvozom polovnih kola(prodaje se sve i svasta):tillfreds:
postoje digitalni krojaci ploca(malo poskupa igranka, a oni nisu formatizeri sa kolicima) ali opet mora neki "majmun"da na'rani masinu

http://www.directindustry.com/prod/scm/ ... 86705.html
i takooo :part:

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Nista tu nije jasno, niti o kakvoj je proizvodnji rec, niti u kolikom obimu, niti sta vec imas... prostor, struja, ventilacija, viljuskari... ? niti sa kolikim novcem racunas, niti na kom ces trzistu da prodajes danas...armagedon32 wrote:nadam se da sam bio jasan u opisu potreba, odnosno informacija koje mi trebaju.
Voleo bih čuti vaše mišljenje a može i malo edukacije.
Sve je jako relativno. Najbolje je da razmislis, da li ces kupovati masine da se pokrpis za izbacivanje probne proizvodnje i ispitivanje trzista ili ces kupovati odmah komplet. Kad to sam definises, odes kod Ake Djantara i oni ti iznesu par varijanti sa novim ili polovnim masinama koje sigurno zadovoljavaju predvidjeni obim posla.
Ovde je skoro bila slicna tema o nabavci masina za proizvodnju vrata i oni su se odmah uhvatili za masinu za automatsko lakiranje... ta masina stvarno brzo lakira, medjutim ona je samo jedan mali deo od ogromne skalamerije koja je neophodna. I kada ljudi sa skromnim ulaganjima unapred nabave masine sa predimenzionisanim kapacitetima, onda se zaglave finansijski i nemaju dovoljno sredstava za ostalu opremu jer oprema moze da kosta 20 hiljada i 200 hiljada eva, pa i vise i manje. Zato je na forumu tesko i razjasniti sve okolnosti i dati dobar savet.