kako napraviti ovo?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
vladavuj
Dodavač alata

kako napraviti ovo?

Post by vladavuj »

pozdrav ,da li se ovo pravi od istih greda kao i stubovi nadstresnice ili je neka druga tehnika u pitanju?Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako dobro vidim, posto je slika jako mala je samo ukrasni element izveden umesto kosnika. Ovakav kakav jeste nema nikakvu funkciju, da je prav itekako bi zavrsavao posao. Kada je prav pravi se od grede, a ovako je najverovatnije lameliran, mada sa obzirom na oblik, moze da bude i od stiropora posto ne nosi nista vise od samog sebe.
vladavuj
Dodavač alata

Post by vladavuj »

da to je ukrasni kosnik koji sam hteo da napravim za moju nadstresnicu. hvala za odgovor
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bolje ga ne pravi takvog. On samo govori o tome da ni vlasnik ni majstor kuce nemaju vezu sa vezom oko gradnje.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Kosnik u ovom ukrasnom obliku ima istu jacinu kao i klasican kosnik ako se pravilno odradi...
Moze se odraditi od talpe na banseku ili cak (ko je malo vest )i motornom testerom za drva...
NA KOSNICIMA SE MORA ODRADITI ADEKVATAN CEP KOJI se prvo ubacuje u proslicovanu vertikalnu gredu ,a zatim se stavlja horizontalna noseca greda takodje na cep ...MOZE SE UCVRSTITI I JACIM SRAFOVIMA ali su onda spojevi vidljivi i nema tu jacinu kao sa cepovima...
Last edited by zvecanac on 15 Aug 2014 00:28, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zvecanac, nema istu jacinu, i nema istu funkciju kako god ga ugradio. Kosnik ima vise ozbiljnih uloga u sistemu drvene konstrukcije, a ovakav one radi ni jednu od njih. Kada je prav, kosnik smanjuje raspon horizontalne grede, sprecava izvijanje vertikalne grede usled opterecenja, i omogucava prenosenje horizontalnih opterecenja (rcimo od vetra) bez rusenja sistema nosaca. Kada se stavi lucni el;ement umsto kosnika, on minimalno smanjuje raspon, minimalno smanjuje izvijanje, i uopste ne omogucava prenosenje bcnih optrecenja, koja moraju da prenesu neki drugi elementi.

Inace spoj ne mora da bude samo cep, moguce je da bude i red zaseka, zasek podupiraca kao na mostovskoj konstrukciji ako su elementi dovoljnih dimenzija a slika govori vise od reci. Samo sraf, bez obzira na dimenzije nije dovoljan bez bocnih nosecih ploca.

Ovo je cvor izbora za konstrukciju, ali kod njega cep nema nosecu ulogu, vec sluzi samo za bocno fiksiranje elementa, a zarez ima glavnu nosecu funkciju.

Image

Konstrukcija sa samo zarezima, koja se koristi uz sraf.
Image

Zasek podupiraca, sa cvorom koji se danas malo koristi.

Image

Na zalost, kod nas se ovo znanje skoro potpuno izgubilo. Dokaz o tome kako gradimo su posledice i najmanjeg zemljotresa. Predmeti na fakultetu na kojima se ovo ucilo su ukinuti, ne postoje vise ni AK1 ni Drvene konstrukcije, posto su "nepotrebi" a majstori prave i kose kosnike, posto to "moze". A provreni nacini konstruisanja, koji su opstali stotinama godina su nestali i sve je manje onih koji ih poznaju. Kod mene u porodici su drvene konstrukcije bile jedna od tema naucnih radova, pa je eto ostalo malo znanja.

Dakle, lucni kosi kosnik NE MOZE NIKAKO..
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

BR odlicno si obradio ovu temu i potkrepio adekvatnim slikama,ja sam mislio da se uradi kao na slici ,, B ,, zamisli na lucnom kosniku ovakve cepove...
Posto je ovo mala streha ili nastresnica a greda prema slici deblja od 10cm mozda jacina kosnika i ne igra neku vazniju ulogu u ovom slucaju, sta ti mislis...
Last edited by zvecanac on 15 Aug 2014 13:50, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Naravno da mogu da zamislim cepove na lucnom kosniku, ali mu to nece pomoci. Kada stavis lucni kosnik, rezultante bocnih opterecenja deluju u potpuno neocekivanim pravcima, tj cupaju cep iz materijala i u njega unose momenat, umesto da prenose horizontalnu i vertikalnu komponentu. Prakticno sve rezultyante sila nastale usled opterecenja idu u pravcima u kojima nema sta da ih prihvati, ili jos gore u pravcima koji nisu u skladu sa mogucnoscu nosenja drveta. Svi ti cepovi ce se iscupati, posto ce kosnik biti opterecen kao konzola sa momentom, a ne u osi. Sa klasicnom konstrukcijom ovo ne stoji.

Bez obzira koliko je mala konstrukcija, ona mora da bude pravilno izvedena. Secas se 2012 i one zime sa debelim snegom, i koliko je nadstresnica popadalo od snega. Razlog za to je prost, bas ovo "ma moze i tako stajace". Velike povrsine sa ispravno konstruisanom i dimenzionisanom konstrukcijom nisu ni mrdnule, ali male nadstresnice su redom padale.

Naravno, kosnik mora da se sagleda u celini. Nije sve jedno da li je u pitanju nadstresnica koja je naslonjena na kucu, ili je deo krovne konstrukcije. No kako god, lucni kosnik je izmisljotina koja sa drvenim konstrukcijama nema veze.
Last edited by BR on 15 Aug 2014 14:10, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja sam to shvatio kao ukrasni element.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Post Reply