Vrata komarnik – mora li kosnik (dijagonala)?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne kapiram zasto bi donja dijagonala smetala estetici, al... "cud je zenska, smijesna rabota" :)
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mrdjenovac wrote:pozdrav
...posto komarnike radim vec 10-15 godina i za to vreme po selu sam ih uradio oko 30 bez ijedne reklamacije evo nekih mojih iskustava ...
... za date dimenzije ici sa 3 polja tj 4 horizontalne letve ... ja koristim letve 4x2-2,5 cm ...
Hvala na informacijama. Koristis li kosnik ili ne?
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

... ne, ne koristim
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mrdjenovac wrote:... ne, ne koristim
Kojih su dimenzija ugaonici? Pretpostavljam 100x100 ili 120x120? Otkuda 6kom? Imas li neke slike da vidimo?
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

mbole wrote:Ne kapiram zasto bi donja dijagonala smetala estetici, al... "cud je zenska, smijesna rabota" :)
Profo, mogu li 4 horizontale (3 polja) ali uz zicani dijagonalu? Zica bi isla od od trece horizontale nadole kroz otvor u drugoj i stegla bi se u horizontalu okvira. Da li da uzmem zicu 2 ili 3mm?

Da li su letve 5x3 preteske za ram?
Last edited by vectrabg on 24 Jul 2014 11:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Te letve su po meni nepotrebno velike.
Kako rastu dimenzije letvi, raste im tezina, ali raste i povrsina spoja, krutost samih letvi... al daj da ne radimo bas staticki proracun za jedan komarnik :)
Vec su ti dali ljudi primere od kojih dimenzija su pravili. Ovih 4X2-2.5 mi izgleda kao sasvim dovoljno.

Uz dijagonalu, bilo zicanu bilo krutu, mogao bi i sa dva polja.
Sto se tice zice, nije ti kriticna debljina, bitnije je od cega je zica. Treba ti neka koja je sto manje istegljiva (to ce reci celicna). Sajla od ficinog gasa je dobro resenje (jeftino, tanko a radi), drugo sto mi pada na pamet je klavirska zica (ne znam posto je).
mrdjenovac
Precizni šegrt

Post by mrdjenovac »

...ugaonici su 60x60 mm, stavite 4 u uglove i dva na uglove koji su najblizi rukohvatu za otvaranje komarnika ... ako pazljivije gledate americke filmove zapazicete da je vecina uradjena sa dva polja i tri horizontalne letve - sto ce reci da i to u praksi funkcionise ... ja imam jedan kod komsije sa dva polja i dosta sitne dece u kuci i to traje vec 8 godina ... najvaznije je, kao i u svemu ostalom, precizan i pedantan rad ...
pozdrav
vectrabg
Pred-majstorsko zvanje

Post by vectrabg »

Zahvaljujem se svima na pomoci i savetima.:prsgore: Komarnik je napravljen od letvi koje sam bio u mogucnosti da nadjem - 5x2.

Image

Hvala!
Last edited by vectrabg on 28 Aug 2014 13:00, edited 1 time in total.
Post Reply