Vrata komarnik – mora li kosnik (dijagonala)?
Hvala na informacijama. Koristis li kosnik ili ne?mrdjenovac wrote:pozdrav
...posto komarnike radim vec 10-15 godina i za to vreme po selu sam ih uradio oko 30 bez ijedne reklamacije evo nekih mojih iskustava ...
... za date dimenzije ici sa 3 polja tj 4 horizontalne letve ... ja koristim letve 4x2-2,5 cm ...
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
Profo, mogu li 4 horizontale (3 polja) ali uz zicani dijagonalu? Zica bi isla od od trece horizontale nadole kroz otvor u drugoj i stegla bi se u horizontalu okvira. Da li da uzmem zicu 2 ili 3mm?mbole wrote:Ne kapiram zasto bi donja dijagonala smetala estetici, al... "cud je zenska, smijesna rabota"
Da li su letve 5x3 preteske za ram?
Last edited by vectrabg on 24 Jul 2014 11:02, edited 1 time in total.
Te letve su po meni nepotrebno velike.
Kako rastu dimenzije letvi, raste im tezina, ali raste i povrsina spoja, krutost samih letvi... al daj da ne radimo bas staticki proracun za jedan komarnik
Vec su ti dali ljudi primere od kojih dimenzija su pravili. Ovih 4X2-2.5 mi izgleda kao sasvim dovoljno.
Uz dijagonalu, bilo zicanu bilo krutu, mogao bi i sa dva polja.
Sto se tice zice, nije ti kriticna debljina, bitnije je od cega je zica. Treba ti neka koja je sto manje istegljiva (to ce reci celicna). Sajla od ficinog gasa je dobro resenje (jeftino, tanko a radi), drugo sto mi pada na pamet je klavirska zica (ne znam posto je).
Kako rastu dimenzije letvi, raste im tezina, ali raste i povrsina spoja, krutost samih letvi... al daj da ne radimo bas staticki proracun za jedan komarnik

Vec su ti dali ljudi primere od kojih dimenzija su pravili. Ovih 4X2-2.5 mi izgleda kao sasvim dovoljno.
Uz dijagonalu, bilo zicanu bilo krutu, mogao bi i sa dva polja.
Sto se tice zice, nije ti kriticna debljina, bitnije je od cega je zica. Treba ti neka koja je sto manje istegljiva (to ce reci celicna). Sajla od ficinog gasa je dobro resenje (jeftino, tanko a radi), drugo sto mi pada na pamet je klavirska zica (ne znam posto je).
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
...ugaonici su 60x60 mm, stavite 4 u uglove i dva na uglove koji su najblizi rukohvatu za otvaranje komarnika ... ako pazljivije gledate americke filmove zapazicete da je vecina uradjena sa dva polja i tri horizontalne letve - sto ce reci da i to u praksi funkcionise ... ja imam jedan kod komsije sa dva polja i dosta sitne dece u kuci i to traje vec 8 godina ... najvaznije je, kao i u svemu ostalom, precizan i pedantan rad ...
pozdrav
pozdrav