Vrata komarnik – mora li kosnik (dijagonala)?
Vrata komarnik – mora li kosnik (dijagonala)?
Pravio bih vrata komarnik 70x205 od letvi 5x3. Uglove bih spajao na preklop lepljenjem. Da li je dovoljno da stavim dve horizontale ili moram imati i kosnik zbog padanja vrata? I ako su dovoljne 2 horizontale, kako da ih spojim sa vertikalama. Mogu li vijcima ili moram I tu da radim preklop?
Nemam radionicu niti mogucnosti za drugacije spojeve.
Nemam radionicu niti mogucnosti za drugacije spojeve.
- mladi hobyst
- Precizni šegrt
Pa gde si PROFO! :hurra::hurra::hurra: Odavno te nisam cuo! Svaka ti je na mestu kao i uvek! Super da uspevas da nadjes slobodnog vremena i za forum!:pljesk:mbole wrote:205 je prilicno visoko za samo dve horizontale.
Neki optimum, gledajuci i na estetiku, bi bio:
3 horizontale (gore, dole i na sredini visine)
1 kosnik u donjem delu.
Bez tvoje nesebicne pomoci nista ne bih mogao uraditi! Uzasno mnogo si mi pomogao i HVALA ti puno!:buga:
Ok stavicu 3 horizontale (4 polja) i mogu li da ih spojim samo srafovima pod uglom sa onom mojom alatkom iz USA (pocket hole)? Moze li da prodje bez tog donjeg kosnika (neugledan je malo). Sve letve su 5x3.
VELIKI POZDRAV ZA TEBE!:prsgore:
Last edited by vectrabg on 22 Jul 2014 17:56, edited 1 time in total.
Odradio sam jedna takva vrata pre 2 meseca, 196 X 80 cm i za sada je sve OK.
viewtopic.php?pid=74900#p74900
Vertikale su 25 x 35 mm (35 je u dubinu), gornja i donja poprečna su 40 x 35 mm, a srednja je 60 x 35 kako bi dobio na čvrstini. Spajano je drvenim tiplama, po ćoškovima 4 komada, po sredini 6 komada na svakom spoju, nema nikakvih ojačanja u vidu metalnih ugaonika i sl. Nema nikakvih dijagonala i nisu se nigde mrdnula (za sada), a koliko će da izdrže, videću.
Pozdrav.
Sinisha
viewtopic.php?pid=74900#p74900
Vertikale su 25 x 35 mm (35 je u dubinu), gornja i donja poprečna su 40 x 35 mm, a srednja je 60 x 35 kako bi dobio na čvrstini. Spajano je drvenim tiplama, po ćoškovima 4 komada, po sredini 6 komada na svakom spoju, nema nikakvih ojačanja u vidu metalnih ugaonika i sl. Nema nikakvih dijagonala i nisu se nigde mrdnula (za sada), a koliko će da izdrže, videću.
Pozdrav.
Sinisha
Nesto smo se lose razumeli. Nisam mislio na 4 vec na 2 polja. Daklem sve skupa imas tri horizontalna elementa, to jest dva su deo samog rama, i treci ide po sredini.
Dijagonala stoji izmedju donje i srednje letve. Ide tako da joj je najniza tacka do sarki (daklem ako je kad gledas u vrata brava na levoj strani a sarke na desnoj, dijagonala ide iz gornjeg levog ka donjem desnom uglu). Na taj nacin je opterecena na pritisak.
Ako koristis sistem kao stari to jest sa zicom, tada zica mora da stoji obrnuto, to jest da joj najvisa tacka bude na strani gde su sarke.
@rsinisa
Tih 60 znace dosta, ali na duge staze, dijagonala je jedino sto sprecava vrata da se "obese". Jednostavno, poluga je prevelika, da bi kakav god spoj napravio, to moglo da se ne iskrivi vremenom. Imas osnos 800 (sirina vrata) prema 25+25+60 (zbir sirina svih horizontala), to ce reci sila kojom delujes na strani gde je brava, se umnozava 7 puta (nije bas tako prosto, al da ga pojednostavimo sto je vise moguce, da ne bi sad radili kompletan staticki proracun).
Dijagonala stoji izmedju donje i srednje letve. Ide tako da joj je najniza tacka do sarki (daklem ako je kad gledas u vrata brava na levoj strani a sarke na desnoj, dijagonala ide iz gornjeg levog ka donjem desnom uglu). Na taj nacin je opterecena na pritisak.
Ako koristis sistem kao stari to jest sa zicom, tada zica mora da stoji obrnuto, to jest da joj najvisa tacka bude na strani gde su sarke.
@rsinisa
Tih 60 znace dosta, ali na duge staze, dijagonala je jedino sto sprecava vrata da se "obese". Jednostavno, poluga je prevelika, da bi kakav god spoj napravio, to moglo da se ne iskrivi vremenom. Imas osnos 800 (sirina vrata) prema 25+25+60 (zbir sirina svih horizontala), to ce reci sila kojom delujes na strani gde je brava, se umnozava 7 puta (nije bas tako prosto, al da ga pojednostavimo sto je vise moguce, da ne bi sad radili kompletan staticki proracun).
Aaaa.. Samo 2 polja? Ja sam prvo mislio 3 polja upravo da ojacam konstrukciju ako moze bez kosnika.mbole wrote:Nesto smo se lose razumeli. Nisam mislio na 4 vec na 2 polja. Daklem sve skupa imas tri horizontalna elementa, to jest dva su deo samog rama, i treci ide po sredini.
1) Znam kako se postavlja kosnik (ti si me naucio, radili smo troja vrata sa tvojom japanskom testericom... uz par lose isecenih delova sa moje strane ha,ha)
2) Koja debljina zice se koristi i kako se vezuje za drvo i nateze?
3) Srednju horizontalu da radim na preklop (usecam vertikale) ili mogu sa pocket hole?
4)@sinisa je stavljao tanke letvice preko mreze da je stegne. Da radim tako isto ili da koristim staple gun?
Last edited by vectrabg on 23 Jul 2014 01:01, edited 1 time in total.
Ne igra neku ulogu, ali čisto radi preciznosti, horizontale su 40+40+60. Å to se tiče krivljenja, sigurno da hoće vremenom, ali da bi se to smanjilo namerno sam stavio da su vertikale široke samo 25 mm kako bi masa koja je suprotno od šarke bila što manja, a ona je bitna za krivljenje.mbole wrote:@rsinisa
U svakom slučaju podržavam postavljanje dijagonale, mnogo znači za statitku, samo što žena mog drugara nije htela zbog estetike

Pozdrav.
Sinisha
Sada sam dobio jednu ideju, mislim da je to po pitanju estetike bolje od dijagonale. Å ta mislite o tome da se u 4 spoljašnja ugla sa unutrašnje strane fiksira jednakokraki pravougli trougao stranice npr. 5 cm? Mislim da bi to značajno smanjilo krivljenje tokom vremena, ne kao dijagonala, ali mnooogo bolje nego bez ičega.
Obzirom da su moderni lepkovi veoma jaki, mislim da je lepljenje sasvim dovoljno, nema potrebe za šrafovima.
Pozdrav.
Sinisha
Obzirom da su moderni lepkovi veoma jaki, mislim da je lepljenje sasvim dovoljno, nema potrebe za šrafovima.
Pozdrav.
Sinisha
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
pozdrav
...posto komarnike radim vec 10-15 godina i za to vreme po selu sam ih uradio oko 30 bez ijedne reklamacije evo nekih mojih iskustava ...
... za date dimenzije ici sa 3 polja tj 4 horizontalne letve ... ja koristim letve 4x2-2,5 cm ... obavezno drvo da bude suvo ... koristio sam hrast, jasen, lipu, bor, jelovinu - sve bez problema ... izbegavati da komarnik bude izlozen uticaju kisa/sunce - normalno je da ce onda drvo raditi i vitoperiti se ... spaja se sa tiplovima 8 mm i to po dva komada po spoju, rupe za tiplove tacno izbusene, letva treba biti odrezana na preciznom geru, sve stavljeno u stege uz koriscenje kvalitetnog lepka - npr. Titebond 50 ... kao dodatno ojacanje stavljam i 6 L profila (6x10 din) u uglove ...
... komarnik na kraju bojim i zasticujem sa uljanom ili nitro bojom
...ni jedan do sada se nije razvalio niti pao ... neko ih preko zime skida a neko ne ...
...posto komarnike radim vec 10-15 godina i za to vreme po selu sam ih uradio oko 30 bez ijedne reklamacije evo nekih mojih iskustava ...
... za date dimenzije ici sa 3 polja tj 4 horizontalne letve ... ja koristim letve 4x2-2,5 cm ... obavezno drvo da bude suvo ... koristio sam hrast, jasen, lipu, bor, jelovinu - sve bez problema ... izbegavati da komarnik bude izlozen uticaju kisa/sunce - normalno je da ce onda drvo raditi i vitoperiti se ... spaja se sa tiplovima 8 mm i to po dva komada po spoju, rupe za tiplove tacno izbusene, letva treba biti odrezana na preciznom geru, sve stavljeno u stege uz koriscenje kvalitetnog lepka - npr. Titebond 50 ... kao dodatno ojacanje stavljam i 6 L profila (6x10 din) u uglove ...
... komarnik na kraju bojim i zasticujem sa uljanom ili nitro bojom
...ni jedan do sada se nije razvalio niti pao ... neko ih preko zime skida a neko ne ...