Izgradnja CNC rutera
ЖЊ, ЖЉ и ЖЂ 
Gde da nabavim kvalitetna glodala?
hak1 reče da ima u BG-u, u Majke Jevrosime. Google kaže da je to FLEXMATIC, jedino što nemaju websajt.

Gde da nabavim kvalitetna glodala?
hak1 reče da ima u BG-u, u Majke Jevrosime. Google kaže da je to FLEXMATIC, jedino što nemaju websajt.
Last edited by Daredzoni on 17 Jul 2014 12:16, edited 1 time in total.
Najbrze jeste flexmatic BG, solidna e-bay, aliexpres, samo trazi tamo sa oznakom K50 ili K55, malo skuplja, ali mnogo kvalitetnija.
Skuplja za rezanje bez glavobolje Omas, Onsrud, Leitz, Freud, CMT... ima i drugih, mada jedino se isplati uzimati ih ako treba neke velike serije da odradis, da ne bi cesto nosio na ostrenje.
I ova sa e-bay-a i aliexpresa zavrsavaju posao.
Pozzzzz
Skuplja za rezanje bez glavobolje Omas, Onsrud, Leitz, Freud, CMT... ima i drugih, mada jedino se isplati uzimati ih ako treba neke velike serije da odradis, da ne bi cesto nosio na ostrenje.
I ova sa e-bay-a i aliexpresa zavrsavaju posao.
Pozzzzz
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Svaka cast! Ko se nije upustio nema ni priblizno predstavu sta znaci uraditi jednu cnc masinu pa bila ona i u hobi varijanti! Nije nemoguce,ali zahtjeva izuzetno mnogo vremena i rada! A i kad se zavrsi mehanika treba savladati softver,zatim tu je i problem nabavke glodala,bar u sredini u kojoj sam ja glodalo sa prihvatom 6mm nepoznat pojam,ali sreca pa postoji internet kupovina. Inace sam se i sam upustio u verziju samogradnje s tim da sam radio i drajvere PMinMo bipolarni L297-298 i sto se mene tice mogu ih preporuciti svaki je proradio iz prve,inace nisam kompetentan da komentarisem rad drajvera jer s drugacijim se nikad nisam susretao.Navojna vretena su obicna navojna sipka od inoxa sa plasticnim maticama,konstrukcija masine mdf. A prijatelj je snimao pa se moze vidjeti ne bas dobar rad,ali dovoljno da se vidi sta radi tupo glodalo a kolika je preciznost skalamerije u hobi varijanti.http://www.youtube.com/watch?v=6Hdgiv4nkaY Veliki pozdrav i mnogo uspjeha u radu!
Last edited by pinokio on 27 Jul 2014 18:43, edited 1 time in total.
- ZASto
- Pred-majstorsko zvanje
@pinokio:
I ti si otupio/spalio glodalo
Za to glodalo ti je mala brzina kroz materijal
Treba pročitati i razumeti: http://en.wikipedia.org/wiki/Speeds_and_feeds
BTW, u kojoj sredini je Đepeto sačinio Pinokija?

Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Otupio,nego sta:),pa spomenuo sam problem nabavke glodala,kao uostalom bilo cega u vezi cnc-a!ZASto wrote:@pinokio:
Nisam u prilici da biram nego je sistem daj sta ima!:( Inace na snimku je cetveropero hss glodalo,a dali je naostreno da reze drvo ili metal,iskreno nemam pojma. E to su neke od bitnih sitnica koje se moraju nauciti ako se zeli raditi. Za razliku od cetveroperog v bit radi posao bez problema i na mnogo vecoj dubini.
Slazem se da je brzina kretanja alata veoma bitna,ali ...,drajveri,navojno vreteno,kuglicna navrtka su faktori koji omogucavaju vece brzine. Medjutim i FICO preveze od tacke A do tacke B kao i mnogo brza vozila,jest da se covjek malo s ficom napati al ta se voznja pamti.

Ko nema problema u zivotu,neka nabavi sebi cnc....!!!
Salim se,ipak su to problemi koji se rijesavaju u hodu,a i dosta se toga nauci.
- ZASto
- Pred-majstorsko zvanje
'Ajmo malo dublje u "teoriju".
Za svaki materijal koji se obrađuje postoji linerana (obodna) brzina kojom bi trebalo da se reže. Od te brzine i broja "pera" zavisi broj obrtaja obradnog motora. Dalje, od "otkosa" pera (Chip Load) zavisi brzina kojom se prolazi kroz materijal. Sve lepo objašnjeno na linku koji sam dao.
Takođe, postoje i OnLine kalkulatori
Å to se HSS četvoroperca tiče, to je kroz drvo, dok je frezer bio nov/oštar, trebalo da ide barem 3000 mm/min. Ovako je samo većinom "trljalo" po drvetu dok se nije raskalilo i ... (arhivirati u okruglu fasciklu
)
Za svaki materijal koji se obrađuje postoji linerana (obodna) brzina kojom bi trebalo da se reže. Od te brzine i broja "pera" zavisi broj obrtaja obradnog motora. Dalje, od "otkosa" pera (Chip Load) zavisi brzina kojom se prolazi kroz materijal. Sve lepo objašnjeno na linku koji sam dao.
Takođe, postoje i OnLine kalkulatori

Å to se HSS četvoroperca tiče, to je kroz drvo, dok je frezer bio nov/oštar, trebalo da ide barem 3000 mm/min. Ovako je samo većinom "trljalo" po drvetu dok se nije raskalilo i ... (arhivirati u okruglu fasciklu

Make no mistake between my personality and my attitude.
HSS nije uopste predvidjen za cnc obradu drveta, provereno u praksi, koliko god da je dobar brzo pocne da pali, dok kvalitetno Carbidno moze da radi mnogo pod uslovom da se pronadju optimalni parametri. 3000 mm/min je malo mnogo , koliko vidim glodalo je Fi 6mm , jedino ako skida po prolaza 2-3mm, sve preko tog se lome glodala, a to nije cilj. Sada mozda ti imas neku drugu praksu, al kod nas u firmi je tako. Jedino sta smo nabavili takozvana komprsovana glodala Fi12 i Fi 16 mm, i mogu iz jednog prolaza da rezu do 30 mm dok Feed rate zavisi od materijali, drvo univer medijapan ne spustamo ispod 3000 mm/min , ali ta glodala su i predvidjena za to.