DADO list testere

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Vrlo lepo ali ipak izmedju testera ima luft tako da one nemogu da dodju u kontakt ili se ja varam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sarenko
Ne pokusavaj ni slucajno da dva obicna lista testere tek tako stavis umesto jednog!!!
Poginuces ko zec.

Cak i da pricas o obicnim a ne listovima sa vidija zubima, i tu su zupci razvrnuti. To znaci da ne mozes da stegnes celu povrsinu ravnomerno vec ces da nategnes list testere tako da ce da bude uvucen u centru a izbacen na obodu. Imas sve sanse da se listovi razlete u hiljadu srapnela.

Dado garniture dolaze sa sve odgovarajucim uloscima i sajbnama tacno odredjene debljine, itd itd...
Treba imati i odgovarajuci stabilni cirkular koji moze da primi tu sirinu "lista" na vretenu, i koji ima dovoljno snage da "tera" list testere debeo nekoliko milimetara.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

:rolleyes: primio k znanju a i saamo sam pitao
Ko pita ne skita:
:P
Last edited by šarenko on 28 Sep 2008 00:53, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Od jednog stolara sam čuo za izraz "pijana testera", pod kojim je on podrazumevao postavljanje lista testere na cirkularu pod nekim uglom s pomoću nekih šajbni. Tako da, kad se cirkular uključi, list ne seče pravo, već pravi neku osmicu i seče širi rez. Nisam nikada video ovo, ali nije se nikad žalio da je imao nekh problema u vezi ovoga. Eto, samo kao ideja.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Boki to smo apsolvirali, ne pada mi napamet da se igram ,
imam frezer novi sto i polako samo da mu napravim podizac onaj ispod stola za stelovanje visine bita radio sam po svom uz pomoc Vasih saveta i gle cuda ide super ima malih nijansi od ovog onog tako da je dobro ispalo
A dado za neka druga vremena.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

To ti je najbolja varijanta!

Pozdrav i puno srece u daljem radu!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Od jednog stolara sam čuo za izraz "pijana testera", pod kojim je on podrazumevao postavljanje lista testere na cirkularu pod nekim uglom s pomoću nekih šajbni.
Postoje i takve varijante za dado. To su u principu najjeftinije. E sad nisam bas siguran da li je list testere bas obican, ili je posebno prilagodjen takvom radu (recimo da je deblji i kruci u odnosu na obican). Vredelo bi googlati.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ja radio(koristio) sa obicnim testeretom i ljuskom ili ti iverkom podbacenom pod stezne ploce,mislim da se zove NEMANJE adekvatnog glodala ili pomenutog DADO-a.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Može dado širina lista da se postigne i bez "pijančenja". Dovoljno je da se iskosi obradak za određeni ugao u odnosu na običan list testere, a ne da ide paralelno. Koliki ugao? Pa on je u funkciji od dužine lista, debljine lista i širine "zuba" koji želi da se postigne. Do ugla se može doći trigonometrijom ;) , ili sistemom probe i greške.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze ali u tom slucaju se ne dobija ravna vec zaobljena gornja ivica reza.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Moze ali u tom slucaju se ne dobija ravna vec zaobljena gornja ivica reza.
U bre što si sitničar. Slažem se, ima zakrivljenje, ali ako to baciš na papir ono je do debljine 10 mm zanemarljivo, uz malu doradu ručnim dletom :). Niko nije savršen.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sitnicar? "Sitnica" je mnogo krupna :)
Obicno izvodim tetrapilotomiju (cepanje dlake na cetvoro :))
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Kad malo bolje razmislim, ovoj varijanti sa "iskrivljenim svodom" bolje odgovara naziv finger joint, nego sa ravnim svodom. Kad sklopiš ruke (sačuvaj Bože da bude "kad ti sklope ruke" :( ) videćeš da su prsti u spoju ovalni. Znači, ćoškove pravih uglova u spoju treba samo malo izobliti šmirglom i dobija se idealan finger joint. Em što je idealan, em što su talasići lepši od zuba :cool: . A i dleto ti ne treba :) . Na taj način dobijamo novi spoj wave joint kome je jedina mana što ne može da se koristi za uglove u fijokama, ali zato za čeono spajanje nema mu ravnog ;) .

P.S.
Pogledaj šta rade talasi http://www.leighjigs.com/isoloc.php
Last edited by metabo on 30 Sep 2008 09:22, edited 1 time in total.
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Može li mi neko poslati neku sliku ovoga ili gde ima na netu pa možda mogu pomoći jer znam par firmi koje se bave proizvodnjom ili uvozom testera!
Ajde dajte mi domaći :-)
Bez alata nema zanata
digger
Majstor

Post by digger »

Post Reply