cirkular
cirkular
Postovani stolari, posle jaceg udara lista testere koji je verovatno uzrok problema desava mi se da kad secem dasku od 1m po duzini na sredini mi pravi stomak od 1mm. Pocetak, prvih 20cm je ok i poslednjih 10-20cm je takodje ok. Menjao sam lezajeve danas i opet isto. Napominjem i da mi list ne pravi cist rez vec malo cupav sto ranije nije bio slucaj. Sumnjam da s iskrivila osovina, zna li neko sta je problem?
Ako je iskrivljen list ili osovina, samo ćeš da dobiješ širi rez. Meni to liči na problem sa vodjenjem, ne vodiš komad kako treba.
Ja sam prekjuče sekao uzduž dasku od 2 m kako bih poravnao ivicu, ali mi se desilo da sam na otprilike sredini dobio suženje jer mi je daska malo mrdnula od vodjice, i to nije prvi put da mi se to dešava. Pre početka rezanja bio sam svestan da ne radim kako treba (nadao sam se da ću uspeti, ali ...), a treba postaviti dasku sa perima koja gura komad uz vodjicu. Pošto nikako da napravim tu dasku sa perima, improvizovao sam nešto pa sam ponovio rez i sve je bilo kako treba.
Po mome, samo je problem sa vodjenjem.
Pozdrav.
Sinisha
Ja sam prekjuče sekao uzduž dasku od 2 m kako bih poravnao ivicu, ali mi se desilo da sam na otprilike sredini dobio suženje jer mi je daska malo mrdnula od vodjice, i to nije prvi put da mi se to dešava. Pre početka rezanja bio sam svestan da ne radim kako treba (nadao sam se da ću uspeti, ali ...), a treba postaviti dasku sa perima koja gura komad uz vodjicu. Pošto nikako da napravim tu dasku sa perima, improvizovao sam nešto pa sam ponovio rez i sve je bilo kako treba.
Po mome, samo je problem sa vodjenjem.
Pozdrav.
Sinisha
Sta ti znaci "jaci udar lista"? Pao na beton? Slucajno si ga zviznuo gredom sa strane?...
Cupav rez je verovatno posledica istupljenog lista, ili nekog ostecenog zuba.
A stomak na sredini mi najvise lici na problem sa firungom, to jest da on malo "radi". Taman otprilike na sredini obicno se ostvari najveci pritisak prema firungu.
Cupav rez je verovatno posledica istupljenog lista, ili nekog ostecenog zuba.
A stomak na sredini mi najvise lici na problem sa firungom, to jest da on malo "radi". Taman otprilike na sredini obicno se ostvari najveci pritisak prema firungu.
Dok sam sekao dasku komad sa cvorom je zapao izmedju prednjeg dela lista i onog lima koji se vadi radi zamene lista. Cirkular je odmah stao a sklopka izbacila. Sto se tice cupavog reza, juce sam kupio novi list testere i ista prica, nemoguce da je i on kriv ili tup. Firung sam malopre proverio, stoji na mestu bez mrdanja... :-| I meni je palo na pamet vodjenje daske ali do sada sam radio bez problema u mm tacno, cak dok guram gledam da li je daska do firunga i to je ok. Kada sam odneo sklop osovine sa remenicom i lagerima kod strugara njemu se cini da ima malo lufta u cauri u koju staju lezajevi i deo osovine, danas cu videti da to resim, mada osovina je dugacka svega 12cm te sumnjam da je kriva...
Moguće je da se taj sklop osovine cirkulara malo zakrenuo
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
I dalje nisam resio problem, evo i malo fotografija pa se mozda neko seti necega sto ja nisam.
Elem, osovina je bila kod strugara na ispitivanju i on kaze da nije kriva. Kada smo komparaterom ispitivali list testere videli smo da `baca` 0,15mm (po naski jedna ipo deseta, ako sam dobro napisao) a na remenici 0.01mm (jedna stota). Zamenjeni su lezajevi i stavljeni novi u kvalitetu, obradjena je unutrasnjost kucista tako da nema lufta ni malo izmedju osovine, lagera i kucista. Takodje je poravnat deo remenice na koji naleze list testere kao i deo podloske za stezanje lista. Cirkular i dalje ne pravi lep vec `cupav` rez i na 1m daske i dalje pravi `stomak` oko 1mm. Proverio sam i paralelnost lista testere i firunga, sve je ok, ne znam koliko ce se videti na fotkama. Za proveru sam koristio nov list testere kao i list donet sa ostrenja koji je na fotkama. Jedino sto mi je preostalo, po mom misljenju je da nadjem negde komparater i ponovo proverim da li list pravi `osmice`, drugo mi nista vise ne pada na pamet. Pomoc dobrodosla.

image hosting 10mb limit
izgled cirkulara
Elem, osovina je bila kod strugara na ispitivanju i on kaze da nije kriva. Kada smo komparaterom ispitivali list testere videli smo da `baca` 0,15mm (po naski jedna ipo deseta, ako sam dobro napisao) a na remenici 0.01mm (jedna stota). Zamenjeni su lezajevi i stavljeni novi u kvalitetu, obradjena je unutrasnjost kucista tako da nema lufta ni malo izmedju osovine, lagera i kucista. Takodje je poravnat deo remenice na koji naleze list testere kao i deo podloske za stezanje lista. Cirkular i dalje ne pravi lep vec `cupav` rez i na 1m daske i dalje pravi `stomak` oko 1mm. Proverio sam i paralelnost lista testere i firunga, sve je ok, ne znam koliko ce se videti na fotkama. Za proveru sam koristio nov list testere kao i list donet sa ostrenja koji je na fotkama. Jedino sto mi je preostalo, po mom misljenju je da nadjem negde komparater i ponovo proverim da li list pravi `osmice`, drugo mi nista vise ne pada na pamet. Pomoc dobrodosla.

image hosting 10mb limit
izgled cirkulara

Izgled sklopa osovine i merenja udaljenosti lista od granicnika.
Na 5 listova testere uvek pokazuje isto pa sam nekako iskljucio mogucnost da su sve krive, narocito nova na koju sam 5 puta propustio dasku.
Last edited by TemplarNS on 13 Jun 2014 18:08, edited 1 time in total.
uzmes nesto dugacko 1-1,5 m i postavis uz testeru a onda odmaknes firung na neku vrednost i onda izmeris sirinu ulaza i izlaza i ako vrednosti nisu iste onda imas problem paralelnosti 
kada to resis i kada testera na paknama ne bude bacala vise od 10-te mm imaces savrsen rez ( pod uslovom da je testera naostrena )

kada to resis i kada testera na paknama ne bude bacala vise od 10-te mm imaces savrsen rez ( pod uslovom da je testera naostrena )

Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!