Pomoc oko izbora alata za farbanje

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Pezzo wrote:Ne može pištolj da promeni kvalitet laka, može samo da oteža ili olakša rad u zavisnosti kakvu lepezu pravi i kako raspršuje.
:pljesk::prs::part:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

A у руци Мандушића Вука биће свак пушка убојита .
Алат само олакшава , никога не прави мајстором .
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

^^
naravno uz tone zivaca i brdooo vremena :happy:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vazilo dok su svi imali samo puske, i to neprecizne.

"Omanji" problemi nastanu kad Mandusic ima pusku, a onaj drugi tenak ili avionce :)

Dajte ljudi da ne razglabamo po stoti put istu stvar. Dobar alat je dobar alat. Nece od nekoga napraviti majstora, ali ce majstor sa dobrim alatom da uradi posao bolje, brze...
A mozes biti ne majstor nego tri majstora, kad uzmes da radis sa losim alatom, dzaba majstorluk.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

у добру је лако добар бити!
На муци се познају јунаци!
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja nisam junak :part::part::part:
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Ovde svi pomalo i jesu i nisu u pravu.
Istina, moze se ofarbati sa bilo kojim pistoljem, ali je pitanje kako. Pored zavrsnog izgleda tu je i udobnost pri radu.
Nije isto kad u ruci drzis pistolj od pola kila i od kilo, tako da pored dobrog rasprskivaca i lepeze bitan je kvalitet materijala od kog je pistolj izradjen i ergonomski oblik, a sve to kosta.
Ja trenutno koristim Devilbiss Advance hd za PU i PRI hd za vodene boje, i oba su odlicna.
Pored Devilbissa koristio sam i Satu, razne pijacne, i italijanski Walcom koji je za mene veliko razocarenje. Konkretno model Slim S hvlp koji je kad sam ga kupio pre 4 god kostao oko 140 eura, i po svim parametrima je definitivno najgori pistolj koji sam koristio.
Jednostavno Devilbiss, Sata i verovatno Iwata, Sagola i mozda jos neki prave razliku u odnosu na ostale, a ta razlika je u kvalitetu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kao i u svenu,pistolj se kupuje za ono za sta ti treba.

moze se kupiti konvencionalni pistolj(kod dewilbissa -FLG,kod sate-LM) nekog svetskog proizvodjaca i on nece kostati mnogo para a radice posao.

ako se neko bavi usko profilisanim farbanjem(auto refinis ili namestaj)onda kupuje namenske pistolje i to je kraj.

naravno da su jako bitne stavke masa,udobnost,balans... pistolja ali to je za profesionalce koji rade svaki dan po 4-8 sati.

klasicni stolar upotrebi pistolj 2-3 puta u mesec dana.

ja sam donedavno favorizovao iskljucivo SATA-u dok nisam kupio i probao Dewilbiss,koji me je odusevio.

u zadnje vreme se vise bavim farbanjem nego izradom nekog namestaja i mogu samo reci da vrhunska oprema doprinosi minimalnom zamaranju,ne nerviranju i pravim zadovoljstvom u radu(ukoliko ga voli osoba koja ga obavlja).

:prs::part:
Last edited by singer on 13 Sep 2013 20:16, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Iz serije Walkom, Slim modeli su za osnovni lak, a Genesi za zavrsni. Na Slim S idu dizne 1.3 i 1.5 i kad sa hvlp radis osnovni, ne znam sta ce on da izbaci sa 2 bara pritiska http://www.asturomec.com/ita/Prodotti/L ... di/SLIM-HD. Imaju model Slim HD, koji ima ozbiljnije dizne, od 1.5 do 1.9. Ja sve radim sa klasicnim pistoljima, a hvlp mi samo vata prasinu.
Trale
Šegrt

Post by Trale »

Tada je slim s imao i vece dizne, ja sam imao uz moj 1.7 i 1.9 .
mital
Majstor početnik

Post by mital »

Pezzo wrote:Koliko sam mogao da vidim na njihovom sajtu, robu uvoze iz Italije zajedno sa lakovima Silva (u stvari od Silve uvozi neko iz Rume i verovatno snabdeva i ovog trgovca). Da li podmece i plagijate, to ne znam, ali nema razloga. Tih Asturo ima i iz hobi programa, tako da imaju puno modela. Uz njih ide i italijanska deklaracija, a plagijati nemaju niti deklaraciju niti originalno kartonsko pakovanje i odmah mozes da primetis, a i po ceni na kraju krajeva. Moji su iz starih serija IM i OM i stvarno su neunistivi. Radio sam i sa pistoljima drugih proizvodjaca, cesto sa Iwata i jos nekim Kremlinima, manuelnim i automatskim i sl. ali kad vidim oko dizne 20 sitnih rupica za vazduh, kosa mi se dize na glavi. To se cesto zacepljuje i svaki cas prekidaj u sred posla i cackaj, peri dizne. Zato ja volim ove koji mi ne prave slicne probleme i ne zadrzavaju me u poslu, a na kraju u kvalitetu nema nikakve razlike. Mozda ima razlike kod auto lakirera, oni koriste druge lakove, ali na namestaju nema sanse da primetis neke defekte u lakiranju ako pistolj nije bio Sata od 650 evra ili DeWilbis.
Takođe koristim Asturo pistolj već 4 godine i zadovoljan sam.
Ne spada u kategoriju najskupljih i najboljih ali je skroz dobar i
sa cenom pristupačan !
"Znam da nista ne znam" Sokrat
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

stigla porucena nova igracka :happy:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zhyRhvo4t90[/youtube]

HVLP sa 1.0 SR diznom
Last edited by singer on 05 Jun 2014 11:19, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

koliko evrića?
ps.opet sata?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

samo 272e bez pedervea

opet SATA,pa Dewilbiss,pa SATA,pa...:happy::happy::happy:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mital wrote:Takođe koristim Asturo pistolj već 4 godine i zadovoljan sam.
Ne spada u kategoriju najskupljih i najboljih ali je skroz dobar i
sa cenom pristupačan !
Ja imam desetak komada Asturo (kupovao sam ih po 55 DM svojevremeno u Italiji tamo gde se proizvode, u Suzegani, original naravno i plus sam 5-6 komada poklonio prijateljima i svi su prezadovoljni), tako da mi sata i dewilbis od po 300 ili 600 evra apsolutno nista ne bi znacili jer nista bolje ne mogu da obave posao. Ne kazem da je Singer pogresio sto je kupio skuplji pistolj, ali sam siguran da sa njim ne moze postici nista bolji rezultat od mene sa obicnim Asturom, pa kakav god da je majstor. Ovo pisem iz iskustva, da se ne zavaravate da cete biti mnogo bolji majstori ako mnogo vise para potrosite na alat.
Post Reply