Eletrično rende kao diht

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
rsinisa
Majstor

Eletrično rende kao diht

Post by rsinisa »

Pre par sati napravio sam diht od mog rendeta po ovoj ideji:
http://www.youtube.com/watch?v=3PjWmulIn0E
Ispostavilo se da imam isto rende kao i ovaj rus, ali sam donji deo odradio malko drugačije - šper ploča koja je postavljena umesto donje je nešto kraća od njegove, sve ostalo je u principu isto.
Image

Nisam mogao mnogo da probam, na satu je bilo nepristojno vreme za veliku buku, mada su prvi utisci dobri za ono što meni treba. Jedino što sam primetio je da površina drveta (čamovine) nije tako glatka posle obrade, kao što je kada rende "teram" rukom po drvetu. Moguće je da je podešena velika dubina zahvata, probaću sutra skalameriju malo detaljnije.

Ovako kako je sada napravljena, finalna debljina materijala se podešava postavljanjem letvica željene debljine sa obe strane mašine, a razmišljam o postavljanju neke navojne šipke u 4 ćoška radi finog podešavanja. Jeste da će biti malo više okretanja, ali mi to neće često trebati.
Mada, razmišljam da uskoro napravim ovu varijantu:
http://www.youtube.com/watch?v=K1dR2BMY8UI

Pozdrav.
Sinisha
Last edited by rsinisa on 05 May 2014 00:20, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Po mom misljenju ovakav nacin podizanja i spustanja rendeta ne moze da da dovoljno glatku povrsinu ni kad se ovo sve uradi od metala. Mislim da je sve to klimavo i sklono vibracijama. Drugo resenje mislim da moze da da bolje rezultate.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Nije isključeno da si u pravu, mada je sama mašima mirna u radu, a ja sam dodatno sa 4 stege pritegao svaku od 4 "nogice" za donju letvu (da se visina ne bi menjala u radu), dok su letve pričvršćene sa 4 stege za sto tako da su vibracije svedene na najmanju moguću meru. Videću sutra posle još eksperimetisanja.

Pozdrav.
Sinisha
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

To sa letvom koja drzi visinu i stegama nece ti biti funkcionalno. Treba ti mnogo letvica razlicitih debljina a i uvek moras da pricvrscavas stegama kad menjas visinu. Poenta je da sto lakse zavijanjem i odvijanjem podesis visinu.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Naravno, to sa stegama je bila proba, to sam napomenuo da probamo da eliminišemo vibracije kao uzrok loše obrade. A i cela ova skalamerija je radi hitnog posla, a za kasnije videćemo. Mada, kada vodenica jednom promelje ...

Pozdrav.
Sinisha
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Meni se cini da sve te rucne alate namerno prave tako da se ne mogu lako fiksirati. Sve je to sa oblinama i bez nekih ravnih mesta ili perforacija. Na tim hoblicima ima ona rupa u prednjem delu za pricvrscivanje firunga i ona bi donekle mogla da se iskoristi, a zadnji deo mozda da se stegne nekom improvizovanom stegicom.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Da, ima ta rupa sa prednje strane. Prvobitna ideja mi je bila da napravim dve bočne strane kod kojih je isečen deo tako da prati neke krivine na alatu, video sam to kod Matijasa Vandela, čini mi se kada je ručni cirkular montirao u sto. Tako se bočne strane uglave lepo i ako se pažljivo odradi, nema lufta i sve to može jako lepo i stabilno da se fiksira.
Medjutim, to bi mi oduzelo previše vremena trenutno, ali ću da se potrudim da kasnije uradim tako i onda onaj sistem sa šinama i žlebovima kao na onom drugom linku.

Pozdrav.
Sinisha
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

U sustini ovaj nacin sa zamenom stope glodala je po meni najbolje resenje za fiksiranje rucnog rendeta. Jedino sto bi mogao tu da dodje aluminijumski ili obican lim. Malo skuplje ali bilo bi dobro resenje. U sustini i sperploca ojacana letvom kao sto si Sinisa uradio zavrsice posao. Glavni problem kod prvog primera su ove cetiri nozice (polugice) koje daju tu nestabilnost. Cak i da su ove dascice dosta deblje nisam siguran da bi se dobilo na stabilnosti. Matijas Vandel je radio Abrihter po ovom principu ali nesto mi ne uliva poverenje. https://www.youtube.com/watch?v=chjBZGbJy9c

Pre sam za varijantu lifta iz drugog primera, ali fiksiranje rendeta da ostane kao u prvom primeru. Mozda bi teleskopski klizaci sa lezajevima mogli ovde da odrade posao za lift + navojna sipka.

Cak sta vise na ovu stopu sa letvama koje su ojacanje odozgo vrlo lako mogu da se dodaju gumeni valjci napred i pozadi. Na prvi valjak da se stavi rucica za okretanje. Tako bi se dobila ozbiljna masina :)
Last edited by ivanob1 on 06 May 2014 00:22, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nekada su za rende i trakastu postojali fabricki nosaci kojima se fiksiralo za sto (recimo B&D, ja imam za trakastu a drugar ima za rende). Ne znam dal to ostale firme prave.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

ivanob1 wrote:Mozda bi teleskopski klizaci sa lezajevima mogli ovde da odrade posao za lift + navojna sipka.
Da, dobra ideja, vredi je razmotriti.
ivanob1 wrote:Cak sta vise na ovu stopu sa letvama koje su ojacanje odozgo vrlo lako mogu da se dodaju gumeni valjci napred i pozadi. Na prvi valjak da se stavi rucica za okretanje. Tako bi se dobila ozbiljna masina :)
Ako ti nije problem da malo pojasniš ovo, nisam shvatio gde i kako bi se postavili valjci (i ručica) i u koju svrhu?
mbole wrote:Nekada su za rende i trakastu postojali fabricki nosaci kojima se fiksiralo za sto (recimo B&D, ja imam za trakastu a drugar ima za rende). Ne znam dal to ostale firme prave.
Video sam to negde na netu, tj. na YT-u za B&D, čini mi se, ali nisam video da toga ima u ponudi kod nas, bar ne u radnjama u koje sam ulazio.

Pozdrav.
Sinisha
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Kao kod fabrickog dihta, valjci koji bi pritiskali predmet obrade na donju plocu, a rucica bi bila na osovini prednjeg valjka za okretanje istog. Njegovim okretanjem bi se pomerao predmet obrade.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Jasno.

Pozdrav.
Sinisha
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Iskreno i ja nesto planiram skorije na ovu temu. Bojim se da se kupovinom dihta od oko 300 eura (Einhel, Womax ..) ne razocaram. Pretpostavljam da je kvalitet slican kao kod stonih cirkulara kineske proizvodnje gde sam za izmene i podesavanja izgubio dosta vremena da bih dobio pristojan rez. Mozda je bolje za pocetak da sredim slicno kao i ti rucno rende, a nakon toga kad apetiti porastu kupim nesto ozbiljnije.
pgale
Samostalni majstor

Post by pgale »

I mene je ovo zainteresovalo. Imam iskkrinu rendu mislim sk82 i zadnja ploča se skida sa 4 šarafa. malo me buni kako jednostavno riješiti pritiskanje dijela koji se ravna. Onaj rus kao da malo pritiska samo rende. Nisam baš siguran do je to dovoljno
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

@ivanob1
I ja sam jedno vreme razmišljao o EINHELL dihtu, ali sam zaključio da bi to bile bačene pare. Onda sam u jednom trenutku umalo dao oko 900 EUR za DEWALT diht, ali srećom nisam više toliko impulsivan kao kada sam bio mlad pa sam odustao (a bilo bi tako lepo imati ga). Naravno, ne zato što to nije dobra mašina, već zato što meni ona ne treba, moje potrebe su za sada toliko male da za toliko mogu da se pomučim sa onim ručnim STANLEY 4 rendetom. Doduše, i od toga sam odustao :), nemam ja tako dobru ruku da bih sa njim izvukao iole pristojnu ravnu površinu.
A pošto već imam ovo eletkrično širine 110 mm, shvatio sam da mi je to za sada najbolja solucija. Razmišljam da napravim onu drugu konstrukciju, ali duple širine (rende ide u jedan kraj) kako bih mogao da okretanjem daske obradim 220 mm (tj. realno je to malo manje). Nije da mi je potrebno, ali ako već pravim, bar da se poigram malo, možda i uspe. ::neznam::

@pgale
Pritiska zato što rende nije fiksirano u pravcu gore-dole pa ga obradak podiže.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Forum se nešto blesavi celo popodne, izgleda da je do servera. Morao sam 3 puta da prekucavam poruku kako bi se pojavila naša slova.
Last edited by rsinisa on 06 May 2014 21:47, edited 1 time in total.
Post Reply