Srpski reket za stoni tenis

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Lepo si ti to odradio!
skublja wrote:Ovaj silikon nije loš, brzo uhvati, prodavac kaže da lepi sve živo, kao i kombinacije: drvo na metal, staklo na metal, itd. Nije ni jeftin, 764 dinara.
Pitanje: da li postoji kod nas neki lepak za furnir - ne za drvo, nego baš da piše lepak za furnir? Kao i obično, prodavci me gledaju belo kada ih to pitam. Ovaj za drvo je u principu ok, ali čisto da probam baš za furnir.
Verujem da to nije silikon vec PU lepak u pakovanju poput silikona.
E sad...lepak za furnir. Probao si lepkom za drvo a furnir je sta?
Postoji praskasti lepak koji se mesa sa vodom i pravi smesa za lepljenje drveta (prvenstveno furnira) ali je potrebno da se zagreje. On bi, verujem, bio dobro resenje.
Takodje, poredjenja radi bi probao sa D2 i D3 lepkovima. D3 su meksi, gumastiji... Verujem da bi D2 dao bolje rezultate
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

skublja wrote:Pitanje: da li postoji kod nas neki lepak za furnir - ne za drvo, nego baš da piše lepak za furnir?
Да постоји тема "где да купим" - постоји ал' да искористим прилику па и ја да питам: Да ли постоји лист ручне тестере за леворуке? Баш да је за леворуке а не неки универзални? :oskyldig: :ongel: :hurra:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Na kakvu rucnu testeru mislis. Ne mogu da se setim ni jedne kod koje ima razlike prema ruci u kojoj se koristi.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

BR wrote:Na kakvu rucnu testeru mislis. Ne mogu da se setim ni jedne kod koje ima razlike prema ruci u kojoj se koristi.
Па рачунам - ако има разлике између лепка за дрво и лепка за фурнир онда мора да постоји и лист тестере за леворуке :hurra: :smejanje: :happy:
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Paa tu si u pravu. No mnogo je bitnije da izaberes pravi lepak prema mesecevoj meni.
Last edited by BR on 02 May 2014 20:41, edited 1 time in total.
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

http://www.titebond.com/product.aspx?id ... 94cc3ae102
Ovaj bi otprilike mogao za furniranje na hladno. Nisam probao ali koliko pise ne probija kroz furnir.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za povrsine kao sto je reket lepo ce raditi svaki D2 ili D3 pva lepak. Za sve vece od toga za amatere tutkalo je odlican izbor. Ovde je jedan od forumasa pomenuo peglanje polusuvog D3 ali jos nisam probao.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Lepkovi koji se reklamiraju kao "specijalno za furniranje" su samo losi lepkovi za drvo. Ako uporedis proizvod sa linka iz posta broj 21 sa lepkom za koji se verovatno svi slazemo da je odlican, shvatices da ovaj "specijalni" za furniranje ima 42% suve materije (lepka) a Titebond III ima 52%. To bi znacilo da u dobar lepak treba sipati 20% vode i tako dobijes lepak koji nece probiti kroz furnir zato sto neces ni moci da ga toliko "debelo" naneses. Da ce da drzi 0,6 ili 2mm drveta, normalno da hoce. Naravno da ovime nisam zeleo nikoga da savetujem da sipa vodu u lepak :P
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Dobri su ovi pametnjakovići koji traže levoruke testere i objašnjavaju da je furnir drvo. Ima par majstora kod mene, "čuvenih stolara", koji zevaju kao peš (ko ne zna, vrsta ribe) kad im pokažem ponešto što napravim, pa posle cupkaju oko mene da im pokažem kako ;-)

Da, mariceiivice, i ivanob1, fazon je u tome da lepak NE PROBIJA kroz furnir, što mi se i desilo na jednom probnom primerku. Pa ko velim, možda ima neki poseban za furnir, a ne da gatam sa količinom lepka za drvo. Vidim da strendžeri imaju lepak za VENEER (furnir), reko, možda imamo i mi.

Trenutno pravim mrežicu na dršci, od ureza (pištoljski grip - hvat), malo sam preterao sa glačanjem drena, izlete mi sinoć reket iz ruke. A i ne izgleda loše. Inače, drvo je ispalo odlično, po oceni nas trojice negde u rangu ALL+ drveta (neko srednje, ni brzo ni sporo), sa fantastičnom kontrolom u kombinaciji sa jolla upp gumama. Čekam da mi stigne karbon za OFF drvo.

Ovima gore mogu da napravim po jedno drvo za LEVAKE ;-)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

skublja, mi nemamo lepak posebno "dizajniran" za veneer (makar ga ja nisam video). Svi koje sam kod nas sreo, a sreo sam ih dosta, su uvezeni.
Ono sto je meni zanimljivo je kako pva lepak za furniranje nece da probije kroz furnir a pvaj za drvo probije? Sta je razlika? Ono sto sam ja primetio pogledom u par tehnickih karakteristika je viskozitet i kolicina suve materije. Sigurno ima jos nesto...
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

skublja wrote:Dobri su ovi pametnjakovići koji traže levoruke testere i objašnjavaju da je furnir drvo.
Ovima gore mogu da napravim po jedno drvo za LEVAKE ;-)
Кад сам покушао да покренем посебну тему на форуму која би била посвећена само лепилима (лепковима) сви из окружења су ћутали. Без подршке је мојпокушајпропао.
Сад се често по неко појави са питањем о неком лепку а одговори су најчешће штури.
Пошто ЛЕВАКИпо природи спадају у натпросечно интелегентне људе (Потражи попис великих умова света којима је лева рука прва рука) они се сасвим добро служе и дрветом за дешњаке.
ј, немојпревише да обећаваш - и фруле си многима на форуму обећао а нисам приметио да се ико похвалио да је добио
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ee da ,taman htedoh da pitam sta bi sa frulama ? ::neznam::
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

singer wrote:ee da ,taman htedoh da pitam sta bi sa frulama ? ::neznam::
Лептир лети са цвета на цвет :oskyldig:
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Da, u potrazi za samim sobom ;-)
Ljudi, ja nisam majstor, nemam vremena, prčkam po nešto da postrojim živce. Kao Tito na onom strugu. Napravio sam nekoliko frula i odmah ih prodao. Pošto nemam vremena, uzeo sam jednog radnika. Biće uskoro frula. Ne mogu da verujem da sam nekome obećao frulu, a da mu nisam napravio? Iskreno, ne sećam se, ali ne isključujem mogućnost da je tačno. Ako jeste, iskreno se izvinjavam, neka mi se čovek javi, obećano mora da se ispuni. Samo se sećam da mi je ovde neko obećao fosilno drvo (iz reke), a da mi nije poslao. Dakle, kreće proizvodnja frula uskoro, za početak 10-tak komada mesečno, a kasnije i više. Još jednom se izvinjavam ako sam nekome obećao frulu, a nisam mu napravio, neka mi se obavezno javi.
A što se tiče reketa, pištoljska mrežica koju sam napravio na dršci odlično vrši posao, mada sam je nešto na brzinu sklepao običnom turpijom za metal. Hvat je sada mnogo sigurniji. Iz istog razloga se kod ozbiljnih reketa nikada ne lakira drška. Neki lakiraju glave, a efekat je da se tada mnogo lakše skida guma. Ozbiljni igrači često prelepljuju gume, ili lepe nove. Nekada se koristio speed glue i gume su se lepille (prelepljivale) neposredno pred svaki meč, tako se dobijalo na brzini. Međutim, taj lepak je zabranjen od strane međunarodne federacije, sada se koristi tzv. novi lepak. Zbog toga je, navodno, u nove gume sa tenzijom "ugrađen efekat svežeg leljenja". Činjenica jeste da su gume sa tenzorom različite od starijih guma, drugačije se igra, daju više rotacije i brzine. I drva su različita od ranijih, karbon i drugi materijali daju na krutosti i samim tim brzini, ali donekle smanjuju kontrolu. Nije poželjno lepiti nove gume starim lepkom. Poređenja radi, Borg se bio povukao iz tenisa, pa se vratio posle par godina, koristeći svoj stari drveni reket. Nije imao šta da traži sa igračima koji su koristili nove "karbonce".
I u stonom tenisu, igra se sasvim promenila. Pogledajte na Youtube kako su igrali nekada Sije Sajke, Sekreten, Å urbek. A onda pogledajte kako danas igraju Timo Bol, Kinezi Ma Long, Zang Jike. Pitanje je da li je igra diktirala tehnologiju ili je tehnologija (čitaj: profit) diktirala igru. Pre više godina, međunarodna federacija je promenila pravila, loptice su povećane na 40mm sa 38mm, zabranjen je speed glue, zabranjene su neke gume sa "travicom" (kvržice spolja) itd. Sve to je urađeno, navodno, da bi se usporila igra i učinila zanimljivom, a ubeđen sam da je u pitanju profit. Kao što niko ne može da me ubedi da Đoković nije prodao meč Mareju u finalu olimpijade.

Nego, odlutasmo od teme ;-) Å to se tiče neke ozbiljnije proizvodnje reketa (drva za reket) mislim da tu nema 'leba, jer ne mogu da budem veći Kinez od Kineza. Danas, za 25-30 evra mogu da se kupe dobra drva, u svim kategorijama, od deff do off+, sa karbonom ili bez. Tržište je bukvalno prezasićeno. Ne znam ko bi u zemlji Srbiji kupio moje drvo. Možda neko iz čistog srpskog inata, kao što sam ga ja napravio iz inata. Onaj OSP i RossLady prave ručno drva, ne znam kako im ide prodaja. Trenutno se na svim mogućim oglasima nudi jedno OSP drvo, odnosno ceo reket, za 50 evra. To drvo novo košta oko 100 funti, jedna Tenergy guma košta 55 evra, jedna Joola Rhyzm guma 30 evra. Znači, ceo takav nov reket bi koštao oko 200 evra.

Ali, bez obzira na sve, napraviću ja jedno 50-tak do 100 komada drva, pa da vidimo šta će da bude. Uskoro mi stiže jedan mali sportski diht, a ako se naljutim, sklepaću sam i neku kalibrirku, mada ću najverovatnije da zamolim nekog pravog stolara da mi provuče daske kroz nju. Slike postavljam čim napravim.
Kao i do sada, svi dobronamerni saveti su dobrodošli, ja nisam sujetan, kad nešto ne znam, pitam.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta ti je: "pištoljska mrežica"?
Čekiranje? Za to postoji poseban alat, i zahteva opasno mnogo vremena da bi to bilo kako treba.

Daj neku sliku te rucke.

Nisi valjda i staklena vlakna lepio stolarskim lepkom?
Post Reply