Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Nisam stigao da okacim ostatak slika, al za pocetak mislim da je i ovo dovoljno. Inace ne bavim se prmarno stolarijom, to je vise hobi za mene. Ovaj radni sto sam pravio oko godinu dana, stegu sam porucio pre 4 godine, i juce sam je tek montirao na novi radni sto.
Pozdrav,
LG
Last edited by LG on 25 Apr 2014 23:16, edited 1 time in total.
Inace vidim da nisi razmisljao o vagon stegi koja je po meni preko potrebna. Mada ako izbusis rupe moze i ovako nesto da se koristi http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 1637,41659
Rupe su takodje potrebne i za holdfast.
Lepo izgleda, ali ovako ne mozemo da je komentarisemo, posto nije zavrsena. Zakacio si Emmerta, koji je na tom mestu potpuno nepotreban, a imas i sinu za pokretni oslonac. Cime mislis da prcvrscujes materijal koji se oslanja na osloncu? Emmert za to ne moze da posluzi, posto mora da bude izbacen iz povrsine. Jedino da ga montiras jos vise u dubiinu, i da za toliko smanjis dubiinu tezge iza njega, lebvo od leve noge, da povrsina zadnje celjusti bude u ravni sa prednjom povrsinom tezge, a da Emmert jos uvek moze da se nagne unapred. Mnogo bolje bi bilo da na nozi postavis pavu stegu na nozi, ali onda, cemu Emmert?
Takodje, kao sto rece Ivan, mnog cesce ces koristiti neku stegu na desnoj bocnoj strani stola, u kombinaciji sa rupama uzduz. Prednja stega se ne koristi cesto, osim za obradu ivice dasaka. Za takvu upotrebu Emmert je suvise izbacen. Ako mislis da ga koristis za secenje lastinih repova i obradu spojeva, Moxon je upotrebljiviji.
Emmert nije stlarska stega, vec stega za pravljenje modela za livenje. A cisto sumnjam da ti je to ideja.. Sa druge strane ona je bolja nego nikakva stega, mada je i to diskutabilno. Odrastao sam sa jednim, najsrecniji sam bio kada je skinut sa stege. Danas bih uvek pre izabrao prednju stranu potpuno bez stege, samo sa rupama za holdfaste, pre nego Emmerta. Naravno, stega na nozi je bolje resenje.
Na zalost, malo ljudi danas razume Roubo tezgu. Njena sustina nije u debljini i u tezini, nego u vrlo jednostavnom nacinu fiksiranja materijala uz tezgu, sa minmumom opreme. Cim zakacis bilo koju patent stegu na njega, to vise nije roubo.
Prelepo izgleda, masivno i stabilno, bas lepo! E sada, da li treba tako da izgleda i koje stege treba kaciti na nju, to prepustam majistorima da komentarisu...