Nastavljanje smirgle

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Baš ću da se raspitam koliko koštaju velike gotove!
Ako kupujete skupe šmirgle (mislim precenjene) isplativije je u svakom slučaju kupiti gotove ali ček prvo da proverim!
Bez alata nema zanata
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

mbole wrote:Koliko sam ja ukapirao (barem ono sto je Dule pisao) prica se o veeeelikim stacionarnim tracnim. Znaci nesto gde je traka reda metar i vise (metar kada je vec zalepljena, znaci sirova bi bila dva metra).

Mada pocetni post od babica je pominjao kruznu slajfericu, sto iskreno receno nisam bas siguran sta je. Prvo sam pretpostavio da misli na one sto imaju bubanj (kao masine za hoblovanje parketa), ali tu koliko znam nema sta da se nastavlja.

Inace slazem se sa vladom da je za za male rucne isplativije kupiti gotovu
Ma naravno ljudi da za male treba kupovati smirglu gotovu a i ima je u svakoj bolje opremljenoj farbari.
I ja sam mislio na veliku tracnu slajfericu.:lol:
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Ono sto je napisao DrNikola pod brojem 3 je nesto cime se i ja sluzim kod nastavljanja smirgle! Sa izuzetkom sto ne koristim super lepak vec sintelan, tigar.... i slicne lepkove za gumu , platno itd!
zasto ove lepkove! Pa za to sto su mekani, trpe previjanje oko valjaka!
Kod super lepka to nije slucaj, on je krt i nekako dodje lomljiv, na kraju se iskruni a i sam nastavak izgleda nekako zguzvano jer se platno pod uticajem super lepka skuplja, guzva..! bar je to kod mene slucaj!
A sto se tice velike temperature koja bi uticala da lepak popusti............. pa na traci smirgle duzine nekih 6 i vise metara, tesko da moze doci do takvog zagrevanja koje bi uticalo na lepak!
Na onim kosinama kada skidam abraziv, to radim sa brusilicom takodje i koristim bas plocu za brusenje ali obavezno " niz dlaku" sto bi rekao nas narod, da ne dodje do procepanja smirgle! kada tako obrusim obe strane i odredim smer smirgle, namazem lepkom, sacekam da lepak osusi na dodir a zatim nastavim lepkom namazane krajeve i izlupam dobro na tvrdoj podlozi gumenim cekicem!!
Nikada , ama bas nikada , smirgla mi nije pukla na nastavku a sam nastavak je cak tanji od jedne trake smirgle!! Male za rucnu tracnu slajfericu, svakako kupujem gotove i mislim da se one lepe pomocu neke gume i temperature.............. bar ja tako mislim!

Toliko! Pozdrav
arhangel
Dodavač alata

Post by arhangel »

da se ukljucim i ja u diskusiju, ja lepim smirglu za moju slajfericu i nikada mi nije pukla na sastav, traka je duzine 6,20 metara a sirine 12 cm, nacin lepljenja je veoma slican Duletovom s tom razlikom sto ja traku preklopim tako da pravac hvatam od donjeg dela trake, platno koje koristim je neko koje se ne isteze ( obicno od neke stare kosulje) i da je tanka da ne bi se osetila debljina na sastavu a za lepak koristim tutkal . traku secem pod 45 stepeni i ne preklapam je (celo u celo) , inace koristim smirglu koja je na platnu , jaca je mada moze i ona na papiru.
za one rucne kruzne slajferice savetujem da kupite gotovu ( zalepljenu).
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Evo da se i ja malo ukljucim.Za sastavljanje smirgle za trakastu sljafericu (za moju ide 3,30m trake a uzimam
3,50m zbog kosog suceljavanja) koristim neoprensko lepilo i papir od papirnih vreca i to lepim u dva sloja.
To vazi i za smirglu na papiru i na platnu.Tako radim vise od 20 godina.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Svaka cast Branimire jos jedan nacin za koji nisam znao!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Evo i jedne zalepljene trake, trba jos samo da se rubovi iseku.
Image
Kao sto se vidi, u pitanju je vreca za brasno, amoze i od cementa i dr.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

kazi mi molim te koji je to lepak
dosta dugo sam koristio lepljivu traku (za te stvari) ojacanu vlaknima po duzini od Wirta koja je sasvim O.K. a tu je i jedna prednost sto moze odmah na masinu
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

pajja wrote:kazi mi molim te koji je to lepak
dosta dugo sam koristio lepljivu traku (za te stvari) ojacanu vlaknima po duzini od Wirta koja je sasvim O.K. a tu je i jedna prednost sto moze odmah na masinu
Neoprensko lepilo
Post Reply