Bansek kao Brenta

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Bansek kao Brenta

Post by Urzikic »

Zdravo opet ja,:) Dakle imali neko od vas ovo sto sam napisao u naslovu i da bude u SSM izvedbi,ja opet imam neku muku sa ovim mojim Bansekom,rezao sam neko vreme i sve je bilo ok i resim da napravim druga kolica i da sve to lepo izbetoniram da mi to ne bude klimavo,mislim na šine i na stopu ispod banseka.uradio sam betonske stubove njih sam uradio od betonskih blokova tj punioca kako ih inace zovu i njih napunio betonom pa inad napravio betonski prsten i u njega stavio profil da mogu sine da zavarim i td.. i sve to odradjeno na libelu,izvukao sam vagres za svaki stub i opet kazem sve je to dobro pod konac sto bi rekli ali i bukvalno je tako.ali ono avaj kad sam sve to sklopio i probao da rezem CUDO ma to je rez katastrofa sav lelujav levo desno kao zmija,pa ostri ostri ostri.ma jock kako god nece pa nece,pa narucim testere 70 i 80mm aj reko mozda stara testera i uska bila je 40mm.stavim novu glanc ista stvar,pa zamenim sve lezajeve na Banseku a ima ih bogme 10 komada,i to nadjem u firmi gde radim svi su SKF iz magacina novi glanc,i uz svu tu miju muku on nece vise da sece kako treba i kraj.

Å ta da radim ima li neko nesto da mi kaze sto mozda nisam probao.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

inace nisam napomenuo sad ali ranije jesam,Bansek je fabricke proizvodnje Kircher Leipzig,tockovi 800 mm,i mogu da se steluju u svim pravcima i gornji i donji.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Temelji za šine ne moraju biti sto posto u vaservagu, već se na krajevima zavare stopice sa navojima za šarafe te se pomoću njih niveliraju šine.Stopice se vare na šine.Razmak između šina se štela pomoću navojnih šipki između šina.Stave se po dvije šipke te se pomoću matica regulira razmak.Å ine se jedna za drugu spajaju varenjem ali samo lagano, dakle ne punim varom jer var povuće šinu i onda se sve lagano zalije betonom da se šine ne pomaknu.Za niveliranje šine je najbolja strojna vaservaga jer je preciznija od građevinske.E sad, pitanje je dali je banzek okomit na šine odnosno kolica ili su možda otišli kotači na kolicima ili ipak trebaš napraviti bombažu na banzeku.Teško je znati o čemu se zapravo kod tebe radi ako se ne vidi na licu mjesta ili da staviš koju sliku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko se "mali Perica" razume u stvari, to da li su sine u horizontali ili nisu, nema nikakvog uticaja na lelujavost reza.
Ima uticaja na to da li se kolica guraju glatko na obe strane, ili na jednu idu "uzbrdo" a na drugu "nizbrdo" (ako nije horizontalno duz sina), odnosno da li je rez tacno vertikalan ili nije (ako nije horizontalno popreko na sine).

Lelujavost reza potice od "setanja" kolica levo-desno, ili naginjanja levo-desno.
Obe ove stvari mogu da budu posledica sina koje nisu potpuno prave, problema sa lezajevima koji klize po sinama, ili nekog labavog spoja.
Problem moze da bude i ako sine ne leze na cvrstoj podlozi celom svojom duzinom, pa se onda na pojedinim mestima uvijaju kada kolica naidju.
Iz ovoga:
"pa inad napravio betonski prsten i u njega stavio profil da mogu sine da zavarim i td.. i sve to odradjeno na libelu,izvukao sam vagres za svaki stub"
mi se cini da su tebi sine oslonjene samo u nekim tackama, a ne da leze celom povrsinom na nekog betonskoj gredi ili necemu slicnom sto je potpuno nesavitljivo. Mozda gresim, posto ne znam sta je "betonski prsten".
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Po mom mišljenju tebi kolica nisu paralelna sa testerom, ili pod 90stepeni sa točkovima.
Još, ako šine nisu horizontalne njihov nagib mora biti identičan.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Posto je misljenje kao dupe, tj svako ga ima, ajd i ja da ga napisem.

Cinjenica da je rez lelujav, tj ide levo desno, jasno ukazuje da je greska u nekom od elelenata koji se pmra iz polozaja i vraca u njega. Najverovatnije je problemm u kolicima, kod kojih neki od tockova ili baca, ili nije postavljen centricno, pa dize i spusta kolica. Cak i mala geska, recimo 0.5mm, koju inace ne primecujes, posto se prenosi prko velikog kraka moze da dovde do velikih gesaka.

Prvi koak da poveris da li je to problem je da premeris obim tockova na kolicima, i uporedis sa rastojanjima izmedju dve najvise tacke na rezu, tj izmedju dva mesta u kojima testera sece jednako. Ako je to rastojanje isto, imas odgovor na pitanje gde je problem.

Svaka druga greska, recimo razliciti nagib sina, dala bi rez koji s vitoperi, a ne rez koji je lelujav.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Å ine moraju biti horizontalne i po dužini i po širini.Kad kažem po širini onda mislim na gornji kraj šine po kojoj putuju kotači a to ćeš provjeriti tako da staviš jednu ravnu metalnu letvu poprijeko na šine i vidiš da li ima lufta između šine i te letve.Å to se tiče kotača i njih moraš provjeriti da li su istrošeni ili su možda otpušteni.Kao što sam već napisao a to je i Saša napisao, provjeri da li je brenta okomita na šine.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Klasičan izgled šina i kotača i način postavljanja.

Image
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

da probam da objasnim malo bolje sto se tice betonskih stubova,dakle dva betonska bloka stavljena jedan do drugog,oni su duzine 40 cm i dva kad stavis jedan do drugog dakle 80 cm sirine i tako u visinu gore stavljeni 4 komada i iznad na vrhu zasalovano i naliveno 20 cm betona.na to sam mislio kad sam napisao Betonski prsten.na 5 metara mozda malo jace ima 5 takvih stubova.pa na njih odozgore stavljene sine tj nisu prave sine neko cevi pravougaonog oblika 50x30 mm,i na jednu stavljen L profil da sluzi kao sina,a na drugom nrma nista tocwk direkno ide na taj
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Damir 66 wrote:Klasičan izgled šina i kotača i način postavljanja.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1165_001.jpg[/url]
Skoro se i ne vidi slika - samo je nazirem al' i to što nazirem mogu reći "Mnogo si zakomplikovao"
Dva vinkla (L profila) 50X50 ili veći ppostavljeni kao dva slova "L" u ogledalu i po njima idu kolica kao po loju.
Točkovi (kotači) na tvojoj slici čini mi se imaju manu - nisu istog prečnika (promjera). Ovaj desni treba da ima prečnik kao udubljeni deo na levom točku a na slici ima prečnik kao spoljni delovi levog
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

e sad za one tockice ste mozda i upravu i ne mozda nego verovatno,jer ja sam kupio tockice one za klizne kapije,pa moguce je da oni nisu nisu bas toliko kvalitetno i precizno uradjeni.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Fenix druze eto ja o tome nisam razmisljao da tako postavim te profile,ja sam moje stavio ^ kao slovo V okrenuto naopacke.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

I nije da nisam razmisljao ali sam na mnogo mesta video da su to ljudi tako stavljali pa sam mislio reko mozda je tako bolje sta znam
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

феникс wrote:
Damir 66 wrote:Klasičan izgled šina i kotača i način postavljanja.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/1165_001.jpg[/url]
Skoro se i ne vidi slika - samo je nazirem al' i to što nazirem mogu reći "Mnogo si zakomplikovao"
Dva vinkla (L profila) 50X50 ili veći ppostavljeni kao dva slova "L" u ogledalu i po njima idu kolica kao po loju.
Točkovi (kotači) na tvojoj slici čini mi se imaju manu - nisu istog prečnika (promjera). Ovaj desni treba da ima prečnik kao udubljeni deo na levom točku a na slici ima prečnik kao spoljni delovi levog
Ništa nisam zakomplicirao, već je to možda i najbolji način postavljanja šina.Na taj način su postavljene stotine pilana vjerovao ti ili ne.Å to se tiče kotača, tu si u pravu, krivo sam nacrtao, malo sam se žurio.Molio bih moderatore da malo povećaju sliku ako je moguće.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Nije problem u stotinama pilana. Te pilane su predviđene da iseku koji milion kubnih metara drveta i šine moraju biti takve.
Ovde se radi o par nula manjem broju kubika a i ceni koloseka. Gde on da nađe levu - profilisanu šinu? Da plati nekom da mu na glodalici to pravi? Jeftinije bi mu bilo da kupi dobaru polovnu brentu nego da se sa tim zabavlja.
Ja sam samo predložio najjeftiniji dobar sistem koji će doduše da traje relativno kratko - možda 500-1000 m3 da iseče.
Pitaj ga koliko planira da iseče godišnje pa vidi gde je moj predlog
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Post Reply