Imam ja jedan primjerak i nije ništa spektakularno. Smeta me što je normalno zakočena po dubini, slaba je vidljivost glodala pri radu, pri nižim brojevima obrtaja nema dovoljno snage. Stara Black and Decker je bolja.
Imam je ja.Da je nisam kupio za nekih 70 eura nebih je ni gledao.Ako ides na Boscha uzmi barem POF1400,ona ima elektronsku regulaciju broja okretaja,mikrometarsku preciznost i jača je.Ovo sad zvuči ko nepotrebno ali vrlo brzo ćeš tražiti kojekakva pomagala da naštelaš visinu bita.Ja je najviše koristim kad mi se neda mijenjati glodalo na stolnom frezeru pa s njom skidam rubove i radim kojekakve plitke mustre.I da, da sam znao prije,uzeo bih neku jaču od barem 2000 watti i nebi mi trebao stolni frezer za stvari koje radim.Da ne spominjemo prihvat od 8 mm koji te debelo ograničava kod uporabe malo ozbiljnijih glodala.Ako odlučiš da je uglaviš u stol računaj ma neku improvizaciju sklopke,a i onako nije za dugotrajnija opterećenja u stolu pošto sva strugotina ulazi u nju.Preglednost je osrednja.Hod košare zna štekati,čak mi se dogodilo da se i bit zaglavi u prihvatu.Evo,ukratko.Znači još jednom,ako si malo jači amater kao ja i preciznost ti je bitna,ja bih izbjegao taj stroj.Uzmi nešto skuplje,jače i sa prihvatom 12 mm.Takav stroj može odraditi 90% posla ko i veliki stolni frezer.
@MR-47
Imam ja veliki stoni frezer tako da je nebi uglavljivao u nikakav sto,ova masina mi je potrebna radi izrade nekih zljebova zaobljivanja ivica na po nekim stvarima i po neki terenski posao.....
Ma da ipak sad razmisljam o nekoj jacoj masini i sa prihvatom i od 12mm,nikad se ne zna za sta ce mi sve u buduce biti potrebna....
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Vidi,ako ju možeš nabavit za jeftine novce i u ok stanju isplati se.Inače ja je nebih uzimao, pogotovo što za 30 eura više uzmeš POF 1400.Inače ja da kupujem ponovo nikad nebih išao na prihvat ispod 12 mm.Tim više što mogu čahure od 8 mm na jaču glodalicu,a obratno ne.Ja imam na velikom frezeru mjesta da stavim i ručnu glodalicu u stol tako da kad radim lajsne ili daske za balkon onda mogu lakše vaditi uzdužne crte po licu daske.
Hvala lepo na savetima.... Dosta mi je pomoglo..... Sad jos razmisljam izmedu POF 1400 ili neke sa prihvatom od 12mm pa onda bi i sto pravio za nju,nekad je stvarno puno lakse i brze odraditi neke stvari sa rucnim nego sa stonim frezerom....
Za te potrebe ti 1400 biti dovoljna.Jedino plavi bosch ima model sa prihvatom 12 mm sa cijenom megde oko 350 eura.Ne drži me za riječ o cijeni, nisam dugo bio u "slastičarni" nekoj.Ja svoju korristim tjedno po sat vremena i napravi sve u svojim granicama.1400 nema 12 mm prihvat, a ako je staviš u stol napravi neku zaštitu da strugotina ne pada u nju.Tu je plavi bosch puno kvalitetnije odrađen.Makita je u rangu iznad 400 eura ok.Kineze sa prihvatom 12 mm bih uzimao s oprezom.Koliko kaniš koristiti glodalicu?
Kineze il nesto slicno necu uzimati sigurno,kad kupujem neki alat ocu da to bude uvek od neke proverene firme
Sve u zavisnosti od posla cu je koristiti al sigurno ce bar sat vremena nedeljno da radi ako ne i vise
Kole imam plavi BOSCH GOF 1300 sa 12mm i 8mm prihvatom.Moram da je prodam,imam jos dve od festoola.
Ako te zanima javni se na pp.Inace njena cena je 150e.
Izvinjavam sa administratorima ako sam nesto pogresio.
Eto kolege ja se ipak odlucio za glodalicu POF 1200... Volim da kupim nov alat a i kako sa mrazmisljao razmisljao doso sam do zakljucka da ce ona da zadovolji moje potrebe.... I vec je odradila jedan posao i zadovoljan sam njome.... Obraduje tvrdo drvo ko da je stiropor
Imam POF 1400ACE. Kao što je već napisano - slaba vidljivost glodala, također žao mi je što sam se ograničio na 8mm (ok ima 6, 8 i 1/4") jer sva interesantna glodala dolaze za 1/2", a preko eBay-a. koštaju duplo jeftinije nego kod nas. Meni je nakon godinu dana riknula ona led rasvjeta što osvjetljava glodalo. Nije da mi fali ali se bar malo vidjelo glodalo i rez. Dobra stvar su joj meki start i elektronička regulacija broja obrtaja pod opterećenjem. Vodilica je dobra za pridržati neki nacrt ili podmetnuti pod vrata, a srećom paše mi odlična vodilica sa mikro podešavanjem od prastare iskrine glodalice. Ima i lijep kofer :-) U mehaničkom pogledu 1200 je slična, samo bez ove regulacijske elektronike i 200W slabija. Opet, plavi bosh bi bio puno bolji izbor, čak i za amatera.
Za 12 i 12.7 mm imas i dodatne prihvate za veliki frezer, imaju ih u cmt. Ali ta glodala je glupo i preskupo koristiti ako vec imas klasican frezer sa kojim sve mozes da radis u jednom prolazu, osim ako ti je bas neophodno neko glodalo sa tim prihvatom na terenu. Znaci, velika glodala su predvidjena da sa njima napravis profil iz 3-5 prolaza i takva maltretiranja i nisu za terenski rad. Na terenu se prakticno samo srafi, uz eventualna neophodna ukrajanja i ugradnju vec izradjenih elemenata, tj. samo ono sto nije moglo da se zavrsi u radionici.
Last edited by Pezzo on 24 Apr 2014 14:30, edited 1 time in total.
@Pezzo
Eto bas to sto si ti napisao to je razlog zasto nisam odvojio mnogo para za rucni frezer, jednostavno ovaj frezer mi sasvim dobro sluzi i njime obavljam poslove na terenu i u radionici kad pravim neki zljeb il slicno posto ponekad brze odradim nego na stonom frezeru....
Al za onog koji nema stoni frezer moja preporuka je svakako neki jaci frezer i sa prihvatom od 12mm i sa malo preciznijim podesavanjem dubine glodala
Veky wrote:Imam POF 1400ACE. Kao što je već napisano - slaba vidljivost glodala, također žao mi je što sam se ograničio na 8mm (ok ima 6, 8 i 1/4") jer sva interesantna glodala dolaze za 1/2", a preko eBay-a. koštaju duplo jeftinije nego kod nas. Meni je nakon godinu dana riknula ona led rasvjeta što osvjetljava glodalo.
Potpuno ista prica i kod mene. Ja sam jos morao i da otvaram prekidac jer je usla prasina u njega. Ti BOSH ruteri imaju ventilaciju kroz motor pa ako je montiran na sto (zapravo ispod stola) veliki deo prasine prolazi kroz njega bez obzira koliko je otprasivanje dobro izvedeno.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Imao sam takvu glodalicu i forsirao sam je 4 godine.
Odlično je odradjivala poslove i pod velikim opterecenjem,
bila je ugradjena u sto.
Umedjuvremenu su mi porasli prohtevi i caura za prihvat se izlizala.
Glodalo nije vise cvrsto stajalo u lezistu.
Takodje, moja ocekivanja su se povecala pa sam nabavio Makitu.
Neznam da li se isplati odneti je na servis, popravku? Gde u Novom Sadu?...
:tillfreds: