Pomoc oko tracne testere....

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Kole-Stolar
Majstor majstora

Pomoc oko tracne testere....

Post by Kole-Stolar »

Do sad nisam imao priliku da koristim neku uzu tj nije bilo potrebe da radim sa uzom testerom nego sam koristio tetere sirine 30mm....
E a sad u skorije vreme bice mi potrebne neke uze testere da koristim a tracna testera mi bas nije nesto mala :D pa ako neko zna molio bi da mi pomogne koje sirine mogu najmanju testeru da stavim :) i da mi malo pojasni kod zatezanja testere kolko da podesim teg tj da ga pomerim
Evo slike kako je teg podesen za 30mm testeru Image

Evo i slike motora (ne mogu nigde da nadjem broj obrtaja pa mozda neko po slici nesto skonta) :D moracu da ga pomerim od zida mozda pise na njemu tamo nesto ma da sumnjam ovako kolko sam video nepise nista) Image

a evo i slike tracne testere ....Image

Potrebna mi je i pomoc ako neko moze da mi kaze kako bi bilo najbolje da je jos malo zastitim.... Ja sam mislio samo sa prednje strane da stavim neku plocu koja bi sprecila povredu pri eventualnom spadanju testere...
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Testeru zatezes toliko da je blago udaris dlanom a da ne zvoni kao struna ali ni da se ugiba,dakle da ti odbije ruku a da nije pretegnuta,sto se tice sirine testere moje misljenje s obzirom da su ti tockovi velikog precnika ne bi trebala da bude ispod 20 mm.
E sada zastita gprnji tocak obavezno zastiti preporuka je da napravis od drveta poklopac koji bi pomerao na sarke ili jednostavno postavio na neki drzac a sa desne strane bi ga pritisnula zastita koju vec imas na testeri. Drveni iz razloga ukoliko ti izleti testera manje ce se iskriviti ako udari u drvo nego u lim.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Hvala na savetu :)
Evo bas sam danas poceo malo da radim oko tracne pile. da pravim zastitu oko tockova :)
Cim zavrsim stavicu slike :)
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Evoo ga,zavrsio i ja zastitu tracne testere :)
Jos ostalo da podesim gornji tocak posto sam ujedno odradio i remont banseka i da stavim testeru i spremna je masina za rad :D

Image

Image

Image
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Odlicno obavljeno....sad samo napred.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Hvala Hvala Cvrle :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto je ne zatvori i sa zadnje strane?
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Po meni nema potreba vec postoji fabricka zastita,malo mozda izgleda da je uza od tocka ali to je sasvim ok. Masa banseka nema dole zastitu jer testera iskace sa gornjeg tocka....(bar po mom iskustvu na mnoooogo masina te vrste i jos vise izletanja testera :D) I cini mi ae da nema bunker dole za piljevinu tako da bi mu zastita kakvu moze da napravi uzelo jos prostora.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Sa zadnje strane nisam zatvarao iz razloga sto tamo se nalazi teg koji pomeram za manje testere pa bi zastita smetala tome a i iz razloga sto mi je bilo najbitnije da testera ne moze mene ili blo kog drugog da povredi ako pukne ili spadne.... a do sad kad god se to desilo testera je izletela napred,tako da zbog toga mislim da mi je dovoljno samo zastita sa prednje strane :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa kad ne bude mogla da izleti napred, morace ka nazad :)
A koliko vidim sa slika, tamo ima jos nekih masina, to jest moguce je da se neko nalazi i tamo dok se radi na banseku.
Teg malkice zakomplikuje pricu, al dovoljno je da malo odignes plocu, samo koliko da moze ova sipka od tega da prodje (par kockica u uglovima).

@cvrle
Ja na slikama nigde ne vidim fabricku a ni bilo kakvu drugu zastitu sa zadnje strane. OK, ima manje mesta gde moze da izleti, posto sam ram testere i ovaj mehanizam sa tegom blokiraju donju polovinu tocka, al znas i sam: kad nesto moze da podje naopako, poci ce naopako, koliko god da su sanse za to male.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Jeste ima jos masina ma da za sada nema nikoga sam radim... Al porazmislacu o toj zastiti sa zadnje strane i pokusati i to da sredim sto pre :)
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

profesore u pravu si to je zastita za tocak,ali veruj mi dovoljno je mada oprez nikad nije na odmet,ja imam zastitu i gore i dole i sa strane pa je malo falilo da ode cela saka,tako da znam kada hoce da krene naopako onda nema pomoci ;) .
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

cvrle wrote:profesore u pravu si to je zastita za tocak,ali veruj mi dovoljno je mada oprez nikad nije na odmet,ja imam zastitu i gore i dole i sa strane pa je malo falilo da ode cela saka,tako da znam kada hoce da krene naopako onda nema pomoci ;) .
Кад ти је суђено да будеш је*ан гаће саме спадају :oskyldig:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Hornbeam
Majstor

Post by Hornbeam »

U mene komšija pravio kauč i sad da izhobla neku tanku letvicu i hoblarica mu uhvatila palac lijeve ruke eh sad on trgne ruku iz hoblarice taman cekular mu uhvati i odsiječe 4 prsta. Dva lijeva prsta nema nikako a srednji i kažiprst po-pola odsječeni. Ali on nije imao pretpostavljam pregradu nikakvu. Sad je stavio L profil željeznu i zašarafio za drvo i skupa sve za sto (na kojim su isječeni utori pa se može micati desno lijevo).
Sve ima svoj vijek trajanja.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

E majku mu.... Jadan covek.... predpostavljam po ovome sto si pisao da ima kombinirku na kojoj se sve pokrece jednim motorom _
Ja iskreno ne volim te kombinirke gde ima jedan motor za sve jer se tad i cirkular okrece i vreteno dihta/abrihtera i jos nesto ako ima.... mnogo je to po meni opasno.... vise volim ove sa posebnim motorima jer tu mozes maksimalno paznju da posvetis samo onoj operaciji koju radis... i mislim da je teze se povrediti.... al bezbednosti na radu nikad dovoljno....
Post Reply