Nastavljanje smirgle

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
babic
Dodavač alata

Nastavljanje smirgle

Post by babic »

molim da mi neko objasni kako se nastavlja smirgla za kruznu slajfericu :rolleyes:
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

To se radi na posebnim masinama i ne mozemo to mi sami kod kuce da radimo. Zato treba da kupimo gotovo lepljene smirgle. Prilikom rada razvija se visoka temperatura tako da to treba pazljivo odraditi.
To su moje informacije
Pozdrav
Vladan
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Vladane kada malo bolje razmislim cinimi se da je u Makedoniji postojala fabrika koja se bavila proizvodnjom brusnog papira i brusnih ploca pa verovatno dobro poznajes tu tematiku.

Jesi li bas iz Kumanova ili okoline
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prenosim Duletovu poruku (da ne bi duplirali teme)

Ja mogu da vam iznesem kako sam ja to radio i moram vam reci da sam zadovoljan kako je to funkcionisalo.
Pre svega uzmes metar i izmeris koliko ti dugacka smirgla treba,
kupis za 50cm duzu(ja sam koristio na platnu) smirglu,
nadjes neku pravu dasku u koju smes da zakucas ekseric i da ima jednu dugacku pravu stranu,
Treba ti i amerikan platna 70cm(pamucno retko platno nalik pelenama,mada mislim da moze i ona)
lepilo sam koristio sintelan
na sredini daske treba da ti je spoj smirgle a krajevi preklopljeni za onih 50cm duzih,cela smirgla poravnata sa pravom stranom daske
Na pocetku daske zakucas sa malim eksercicima da se smirgla nemoze pomerati,
Uzmes lenjir i spojis dijagonalno pocetke smirgle a tada skalperom preseces obe smirgle,
Kada odbacis viskove treba da dobijes idealan spoj dijagonalno(ne sme imati zazora ni preklopa),
Povrnes krajeve smirgle,na dasku stavis papir,pa amerikan platno koje namazes sintelanom,
Sintelanom mazes i krajeve smirgle i po 10cm duze jer amerikan mora biti duzi od pocetka secenja smirgle,
Kada se susne za lepljenje naslonis smirglu na amerikan i poravnas sve kako treba da stoji,
Stavis papir preko smirgle(sluzi kao zastita) i dasku koju stegnes stegama na onoliko mesta koliko mislis da je potrebno
Meni je uvek stojalo celu noc,ujutru polako skines stege,poskidas sa dasaka i dobio si sastavljenu smirglu
Vodi racuna prilikom cepanja amerikana bolje ga je makazama ukrojiti.
Papir se sam skine ili prilikom dohvatanja drveta sa smirglom.
Nadam se da razumes a ako ne pitaj.
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Ja se nebih slozijo sa dragim kolegama jer taman posla da kad god pokidas smirglu moras da ides da kupujes novu, ja cu ti sada dati tri nacina da spojis smirglu za tracu slajfericu:

1. U Wurth-u imas da kupis traku koja se koristi za nastavljanje smirgle i lepi se sa zadnje strane smirgle a u sebi ima tanke koncice ( kao kanapcici ) i extra je jaka. Siroka je 5 cm st znaci da lepis tri do cetri trakice jednu do druge. Jedina mana je sto uopste nije jeftina mislim da je negde oko 20 eura.

2. Odseces dva kraja smirgle na ravno uzmes jednu staru krpu, smirglu namazes sa obicnim tutkalom i sve ti stegnes sa dva komada univera i ostavis barem jedan dan da se osusi.

3. Treci i po meni najbolji nacin je sledeci, opet uzmes smirglu ali sada je za razliku od predhodna dva puta ne seces je na ravno nego pod 45 stepeni, zatim jedan kraj ocistis abraziv sa brusilicom ( povrsinu od jedno 2 cm celom jednom duzinom pod 45 stepeni ) i taj kraj ti je gornji i sve to lepis super lepkom ( naravno nekim dobrim nemoj koristiti kineske ). Bitna stvar je da taj kraj ne zakacinje u komad kada krenes da smirglas, znaci kada gledas u pravcu kretanja smirgle spoj mora da bude niz kretanje iste jer u suprotnom ce udarati u komad i tu ce da pukne ponovo. Kada zalepis sa super lepkom napravi dve paknice od po 2 cm sa kojima ces da stegnes to mesto i ostavi ga bar sat-dva bez obzira sto je to posle par minuta suvo. Bitno je da budu sirine kolko si ocistio abraziv sa brosilicom jer ako je sire onda naleze na abraziv i nemoze da pritisnes koliko treba posebno ako koristis smirgle vece granulacije tipa 40, 60 ili 80.

Nadam se da sam ti pomogao!

Pozdrav!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da li se amerikan platno lepi po celom obimu šmirgle ili samo oko spoja?
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Dok sam ja kucao moju poruku i slusao Tomu sta prica mbole vec ubaci svoju sto naravno nije na odmet nego je mogao da ni ustedi vreme za kucanje. Ovo sto je on napisao je slicno sa mojim pod brojem 2. samo je razlika u lepku. :lol:
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

metabo wrote:Da li se amerikan platno lepi po celom obimu šmirgle ili samo oko spoja?
Trebalo bi da bude 15-20 cm mislim da nije potrebno da bude duze.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Smirgla se moze lepiti naravno ali za to vreme sto se izgubi oko toga bolje iskoristiti za nesto pametnije jer su gotove stvarno dzabe.
VELIKE tajne MALIH majstora
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

šarenko
iz Kumanova sam a tafabrika je u Kratovu mesto blizu Kumanova. I danas radi pod drugim imenom a dali proizvode smirglu ili samo bruseve (kamenje ili ploce) neznam. Ove trake mozete naci u Woby za rucne alate koji uvozi iz Lux-a preko Hrvatske kao centar za Balkan. Hrvati uvoze iz Nemacke da bi oni uvezli iz svoje fabrike iz Kine i Tajvana.
Sve trake-platna pa i ova smirgla se nastavljaju na kosi sek zbog naponskog stanja prilikom istezanja i sl. Dakle, ako lepite koristite samo kose sekove.
Pozdrav
Vladan
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Ima firmi koje lepe šmitgle na meru!
Mislim da u kućnoj radinosti to ne može biti dovoljno kvalitetno kao kad spoji profesionalac!
Takođe mesto spoja ako je deblje od ostatka šmirgle trpi više,zagreva se i puca!
Bez alata nema zanata
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

GORAN wrote:Ima firmi koje lepe šmitgle na meru!
Mislim da u kućnoj radinosti to ne može biti dovoljno kvalitetno kao kad spoji profesionalac!
Takođe mesto spoja ako je deblje od ostatka šmirgle trpi više,zagreva se i puca!
Gorane veruj mi da moze da se zalepi podjednako dobro kao i profesionalci. Procitaj gore moj post pod brojem 3. :lol:
GORAN
Precizni šegrt

Post by GORAN »

Ajd dobro :/
Nemam razloga da ne verujem!

Jel pričamo o dimenzijama za tračne šlajferice ili za nešto veće?
Bez alata nema zanata
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Jedan stolar tu blizu kod mene lepi smirgle vec deset godina i nikad mu nije pukla, neznam koji lepak koristi , moram da ga pitam

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko sam ja ukapirao (barem ono sto je Dule pisao) prica se o veeeelikim stacionarnim tracnim. Znaci nesto gde je traka reda metar i vise (metar kada je vec zalepljena, znaci sirova bi bila dva metra).

Mada pocetni post od babica je pominjao kruznu slajfericu, sto iskreno receno nisam bas siguran sta je. Prvo sam pretpostavio da misli na one sto imaju bubanj (kao masine za hoblovanje parketa), ali tu koliko znam nema sta da se nastavlja.

Inace slazem se sa vladom da je za za male rucne isplativije kupiti gotovu
Post Reply