Електромотор

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Preracunaj kolika bi snaga bila na radnoj osovini na 8000 o/min ako bi koristio motor od 2kw/1400 o/min, a potom preracunaj sa onim od 4kw/2800. Pa javi rezultat... :)
A da li je tebi nebitno ako na radnoj osovini dobijas 0,5kw snage, ja to ne znam. Nadam se da ti nisam povredio sujetu :)
Снага је једно а обртни момент друго а ти мало много мешаш појмове.
'ајде мало да посматраш на овајначин:
Два коња,
Тркачки и рабаџиски...
Оба имају по једну коњску снагу!
Тркачки има велики бројобртаја
Рабаџиски велики обртни момент
Рабаџиски ће у једном доста спором ходу да превуче преко 1000кг.
Тркачки то мора да вуче барем у три туре.
Окрени-обрни за исто време ће >1000кг и у једном и у другом примеру бити померени из тачке А у тачку Б.
јли савременије: зашто аутомобили имају мењач?
Да мења снагу мотора или да мења обртни момент?
Неко је изгледа много бежао са часова физике или механике :hurra:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ajde da se vratimo na motore :)

upravo zbog takvih stvari ja sam u radionici na vidnom mestu(kad gledas sa svake masine) ugradio led diode fi 22 za svaku fazu koje gore non-stop i svakog momenta pokazuju da li su sve 3 faze na "broju".

drugim recima -za prvo vreme dok se ne odradi adekvatna zastita za iste :prs:

mada i kad je znalo da se desi da slucajno jedna faza nestane -tada se toliko promeni zvuk da je nemoguce ignorisati(mislim da je manje opasno da nestane faza u toku rada (bez opterecenja) nego kad se pokrece motor na samo 2 faze :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Мени је нестала фаза у току рад и , наравно , по звуку сам одмах приметио да нешто није у реду и зауставио мотор . Проверио сам осигураче и фазе , али нисам претпоставио да је квар у склопци . Када сам пустио мотор , почео је да пуши . На мотору су фазе у реду , али је пробио на масу , има некакву струју између једне фазе и масе .

Ђто се тиче броја обртаја , до сада сам га мењао преко ременице на мотору јер је двостепена . Ово са мотором са две брзине је само ради лакшег рада , што би рекли мало је културније . Ради сам са оцем дуго , па ми ово са пребацивањем каиша дође као враћање уназад .
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa da, dobro se cuje, ali se mora odmah iskljuciti. Ja sam kupio ovaj rele od Lale iz NS: http://www.botronic.rs/10_ElRelei.htm al nikako da stigne na red za ugradnju :)

@Feniks, pre svega 2 i 4kw ni u kom slucaju nije isto, kao sto je Bole napisao. A ako bi stavljali motore sa 1400 o/min, onda bi remenica trebala da bude bas povelika da bi dostigli potrebne brzine. Ja ne verujem da stavljaju dvopolne motore samo zbog cene.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Мотор 3/2,2 kw је 130€ , викловање 90€ .
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Pa da, dobro se cuje, ali se mora odmah iskljuciti. Ja sam kupio ovaj rele od Lale iz NS: http://www.botronic.rs/10_ElRelei.htm al nikako da stigne na red za ugradnju :)

@Feniks, pre svega 2 i 4kw ni u kom slucaju nije isto, kao sto je Bole napisao. A ako bi stavljali motore sa 1400 o/min, onda bi remenica trebala da bude bas povelika da bi dostigli potrebne brzine. Ja ne verujem da stavljaju dvopolne motore samo zbog cene.
Нека буде како ти кажеш :happy: :smejanje:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo pricas ocigledno o necemu sto ne poznajes, odnosno poznajes delimicno (cuveno "majstorsko" znanje, koje ima iskustvo, al pojma nema o principu).
Ajde malo procitaj kako stvari funkcionisu pa onda pisi. Koji su odnosi izmedju snage, momenta i broja obrtaja kod trofaznih motora, pa ces shvatiti da je snaga parametar koji vazi samo ako je broj obrtaja isti. Porediti snagu dva motora sa razlicitim brojem obrtaja je poredjenje baba i zaba.
Znam, i meni je izgledalo sasavo kad sam prvi put procitao, al nakon malo matematike shvatis o cemu se radi.

Pitanje je da li nekome treba 1400 obrtaja ili ne. Ili da li mu treba neki broj obrtaja koji ce lakse dobiti sa 1400 na motoru nego sa 2800 na motoru.
Ako mu treba, to moze da dobije na dva nacina, i rezultat ce biti apsolutno identican.

1. Stavi motor od 2800 obrtaja i 4KW i remenice sa prenosnim odnosom 1:2
2. Stavi motor od 1400 oobrtaja i 2 KW i remenice sa prenosnim odnosom 1:1

Motor koji moze da se veze i na 1400 i na 2800 jednostavno povecava mogucnosti, i lakse ti je da napravis remenice.
Recimo da ti treba 1000, 2000, 3000, 4000 i 5000.
2000 mozes da dobijes tako sto 2800 smanjis, ali mozes i tako sto 1400 povecas.
1000 je mnogo zgodnije da smanjis 1400 nego da smanjujes 2800 (manji prenosni odnos, manje i remenice)
Nekada mozes, da izbegnes neku od remenica ako imas dve brzine na samom motoru.
Recimo da imas remenicu sa prenosnim odnosom 1: 1.42 (sa 2800 na 4000)
Tada ti ne treba dodatna remenica za 2000 obrtaja posto ostavis iste remenice, a motoru smanjis broj obrtaja 1400.

E nevolja je sto takvi motori kostaju vise nego oni koji imaju samo jedan broj obrtaja, pa je najcesce jeftinije napraviti jos neki par remenica nego stavljati motor sa promenjljivim brojem obrtaja.

PS
Pogledaj gabarite motora koji se vrte na 1400 i onih na 2800 a iste su snage, pa ces videti da su oni na 1400 duplo veci.
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Ako je toliko bitna promena broja obrtaja motora onda brate taj motor od 4KW i 2800 o/min i dodaš jedan frekventni regulator pa menjaj broj obrtaja kako oćeš i koliko oćeš bez da budžiš sto i jednu remenicu. danas oni i nisu preterano skupi i za veće snage pa broj pbrtaja možeš da menjaš kontinualno ili da presetuješ specifične obrtaje i onda dugmićem menjaš broj. Tako ćeš da odeš i korak napred od tog dvobrzinca koji ti je zapao za oko.

Niko do sada nije spomenuo da prepravka za dvobrzinski motor nije samo skini pregoreli i ubaci novi. za dvobrzinski motor trebaju dve sklopke za svaku pojedinu brzinu i jedan prekidač za izbor rada sa komndnim naponom. tako da nije razlika 130 - 90 (drugi motor - viklovanje) jedino što će poskupeti tu rabotu.
Last edited by bule on 22 Mar 2014 22:12, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Motor koji moze da se veze i na 1400 i na 2800 jednostavno povecava mogucnosti, i lakse ti je da napravis remenice.
Tu je i ispao nesporazum, sto sam ja to razumeo da se radi o uporedjivanju dva zasebna motora, jer si napisao: "isto je dal stavis motor od 4KW/2800 ili onaj od 2KW/1400"
A taj dupli motor u istom kucistu je verovatno neka debela budza, poput onih u tkacnicama na 600 o/min ? :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

@bule, moze broj obrtaja da se regulise na razne nacine, ali ako svi to rade na frezerima na isti nacin, da li mislis da ces biti pametniji od svih proizvodjaca ?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

bule wrote:Ako je toliko bitna promena broja obrtaja motora onda brate taj motor od 4KW i 2800 o/min i dodaš jedan frekventni regulator pa menjaj broj obrtaja kako oćeš i koliko oćeš bez da budžiš sto i jednu remenicu. danas oni i nisu preterano skupi i za veće snage pa broj pbrtaja možeš da menjaš kontinualno ili da presetuješ specifične obrtaje i onda dugmićem menjaš broj. Tako ćeš da odeš i korak napred od tog dvobrzinca koji ti je zapao za oko.

Niko do sada nije spomenuo da prepravka za dvobrzinski motor nije samo skini pregoreli i ubaci novi. za dvobrzinski motor trebaju dve sklopke za svaku pojedinu brzinu i jedan prekidač za izbor rada sa komndnim naponom. tako da nije razlika 130 - 90 (drugi motor - viklovanje) jedino što će poskupeti tu rabotu.
Прво се упиташ: колико кошта фреквентни регулатор од минимално 4 Kw. Па се упиташ да ли је за расецање дрвета потребна промена у стилу један по један обртајна доле или на горе да би инвестиција била оправдана
А и упиташ се да ли мора одмах да комплетира електрику за две брзине - повеже само 2800 обртаја па кад му стварно буде вишак пара у џепу (или се покаже као неопходно)купи потребан материјал и мајстора да уради и другу брзину.
ј, на крају ипак остаје "razlika 130 - 90 (drugi motor - viklovanje) "
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

@feniks, viklovanje podrazumeva kompletan remont, a polovan je diskutabilan. Prema tome, te tvoje racunice od 30 evra razlike su mi sumnjive :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Covek je VEC NASAO dvobrzinski motor, i verovatno mu cena odgovara cim se raspituje za njega. Daklem, cela prica sa premotavanjem, kostanjem ovolko ili onolko nema mnogo smisla.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Сви савети и размишљања су ми добродошла .
Ђто се тиче промене брзине није то никакав хир , већ потреба . Не могу радити на 5-6000min-1 са глодалом од 300mm .
Mотор сам нашао , тога има лом , али ако је то лоше решење , па и да је јефтиније од викловања нећу га ставити .
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ко ради грађевинску столарију , претпостављам да мора да ради на две брзине , питање је само како их мења ,
Ко ради намештај, довољно је и једна брзина .
Post Reply