Електромотор

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
stolart
Majstor majstora

Електромотор

Post by stolart »

Прегорео ми електромотор на фрезеру , па сада не знам шта да радим ?
Викловање или куповина другог ?
Сада је био мотор од 4,5kw , бројобртаја 2800 min-1.
Мислио сам да ставим мањи од 3kw али са две брзине .
Па ?
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Velika je to razlika...viklovanje, zamena lagera,...biće kao nov
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

pa sad dobra je varijanta sa dve brzine ali te izlazi skuplje nego ovaj da vinklujes
a i taj sto kupis sa dve brzine pitanje je koliko ce da gura nikad se nezna
a za njega je skuplje vinkovanje kad rikne nego za klasican motor
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Kako si uspeo da ti pregori tako jak motor ?
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Pezzo wrote:Kako si uspeo da ti pregori tako jak motor ?
'ајде да погађамо:
Нема моторну заштиту па остао без једне фазе :pucko:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Остао је без фазе , тјсклопка је отказала , није укључила једну фазу , али не на почетку рада , већ се то десило у току рада .
А шта је било са заштитом , то не знам . Она је у склопци којом покрећем мотор . Мајстор је гледао али кратко и он се чуди зашто је заштита заказала .
Last edited by stolart on 22 Mar 2014 10:25, edited 1 time in total.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ако имате неки контакт или ако неко има адекватан мотор некајави .
Нашао сам један 4kw 2800min-1 и 2kw 1400min-1 , то је један мотор ово су му брзине , само ме интересује ова снага , да ли је довољна ?
Инаравно шта препоручујете .
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

За тих пола киловата нећеш много патити а ово упола спорије мора да буде и упола мања снага али је зато обртни момент дупло већи. Са том мањом брзином ћеш вероватно и спорије сећи па ће да одради посао.
Ко ти буде то прикључивао нека на биметалима намести струју која је наведена на плочици мотора и ти то посебно провери јер скоро сви електро-мајстори воле да биметал "наврну" на максималну вредност под изговором да те тако неће зезати искакањем.
Ине зеза док мотор не прегори - погледајна биметалу тог мотора који је изгорео на коју је струју намештен а погледајшта пише на плочици мотора
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

stolart wrote:Остао је без фазе , тјсклопка је отказала , није укључила једну фазу , али не на почетку рада , већ се то десило у току рада .
А шта је било са заштитом , то не знам . Она је у склопци којом покрећем мотор . Мајстор је гледао али кратко и он се чуди зашто је заштита заказала .
Znam jednog električara, koji je radio na održavanju strojeva u drvnoj industriji. Pričao je, da kada je trebalo otvarati kućišta sklopki, nalazio je krcate sa drvenom prašinom. Naravno, da su se kućišta otvarala samo u slučaju kvara, a ne preventivno. Nadam se da si razumio "što je pisac htjeo reči". Da ne govorim još i o mogučnosti požara.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Код оца на машини је 3,3/2,5 kw 1400/2800min-1 , и ради без проблема . Та мала брзина треба само за глодала од 300mm пречника .
А ја сам нашао један 3/2,2kw , мислим да је то довољно .
Last edited by stolart on 22 Mar 2014 13:11, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ja bih ti predlozio ono sto bih i sam uradio, a to je da das motor nekom elektromehanicaru da ti ga previkluje i da ga zapece posle viklovanja. A za vise brzina da napravis kod strugara odgovarajuce remenice i to ti je najjeftinija i najbolja varijanta da sredis taj frezer.
Meni se ranije desavalo da mi pri radu nestane jedna faza, ali sam odmah to i cuo po promeni zvuka motora i odmah iskljucivao oba motora koji su bili u pogonu. Sada imam bolju struju jer su oni iz EDB promenili kablove i vise mi se to ne desava. Imam ukupno pet 3~ el.motora i moracu da stavim zastitni rele, imam ga, ali moram da nadjem i neki kontaktor, pa da se vise ne igram, da se i meni ne desi sto i tebi. Kad sve saberes, bolje je u startu potrositi malo vise para i ne reskirati.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

stolart wrote:Ако имате неки контакт или ако неко има адекватан мотор некајави .
Нашао сам један 4kw 2800min-1 и 2kw 1400min-1 , то је један мотор ово су му брзине , само ме интересује ова снага , да ли је довољна
Ko sto feniks napisa, motor 2KW 1400 rpm je potpuno isto sto i motor 4KW 2800 rpm + remenica sa prenosnim odnosom 1:2.
Drugim recima, motore od 1400 obrtaja mozes da posmatras kao one sto imaju 2800 samo imaju vec ugradjen reduktor.

Ako ti treba tako mala brzina, potpuno je isto da li ces je dobiti sa 4KW/2800 motorom i remenicama ili direktno motorom 2KW/1400
A ako ti ne treba, jednostavno ne moras da je koristis.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

na frezere svi ugradjuju motor 2800 o/min. To je pre svega zbog zgodnijeg prenosa, a da bi se postigle odgovarajuce brzine, a zadrzala snaga.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajd da ponovim :)
Snaga nije ono sto je bitno u ovom slucaju (pa ni u mnogim drugim).
Ono sto se broji su obrtaji i moment. A isto je dal stavis motor od 4KW/2800 ili onaj od 2KW/1400, samo zavisi dal ti je prenos zgodniji sa manjih ili sa vecih obrtaja.
A svi ugradjuju motore od 2800, iz prostog razloga sto su jeftiniji nego odgovarajuci na 1400.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Preracunaj kolika bi snaga bila na radnoj osovini na 8000 o/min ako bi koristio motor od 2kw/1400 o/min, a potom preracunaj sa onim od 4kw/2800. Pa javi rezultat... :)
A da li je tebi nebitno ako na radnoj osovini dobijas 0,5kw snage, ja to ne znam. Nadam se da ti nisam povredio sujetu :)
Post Reply