Testera za Cirkular - tipovi - modeli - preporuke
Odlučio sam da uzmem Freud LU2D Thin Kerf 80 zuba. Razgovarajući sa BR-om došli smo do toga da nema konkretnih podataka u vezi debljine zuba i razdvajajuceg klina (riving knife) . Navodno, debljina klina bi trebalo da bude izmedju debljine lista testere i debljine zuba. E,sad, na Metabo TS 254 klin je 2,3mm, zub testere je isto 2,3 a list 1,6mm (testera koja dolazi uz cirkular sa 40 zuba) . Ovaj Freud LU2D je 2,5mm zub, a telo 1,8mm pa nisam siguran da li će to biti problem, mada ne verujem.
Sada se otvaraju 2 pitanja:
Da li su mi potrebni stabilizatori (mišljenja su oprečna) ?
Kako koristiti testere sa debljim zubima 3,2mm ? Praviti novi klin ?
Sada se otvaraju 2 pitanja:
Da li su mi potrebni stabilizatori (mišljenja su oprečna) ?
Kako koristiti testere sa debljim zubima 3,2mm ? Praviti novi klin ?
Last edited by nlazovic on 13 Apr 2014 15:22, edited 1 time in total.
Jel za stoni cirkular i medijapan od 8 do 19mm ok resenje:
180mm precnik 44 zuba vidija. Nisam bas video nagib.
Marka je Urban i sve pise na nemackom. 3500 din.
Ovako izgledaja ali je manji precnik http://www.kupindo.com/Pribor-za-stolar ... RVETA-Z-36
Na mom stonom-polovnom je jako tupa testera za drvo.
Bila je od 200mm i izlazila je 4cm, sto meni ne treba.
Meni je 2 cm sasvim ok a sa ovom od 180 izlazi 3cm.
Koliko je lose ili dobro koristiti one adaptere za unutrasnji precnik npr sa 20 na 16mm.
Ako neko ima neki predlog, slobodno dajte.
Unapred hvala
180mm precnik 44 zuba vidija. Nisam bas video nagib.
Marka je Urban i sve pise na nemackom. 3500 din.
Ovako izgledaja ali je manji precnik http://www.kupindo.com/Pribor-za-stolar ... RVETA-Z-36
Na mom stonom-polovnom je jako tupa testera za drvo.
Bila je od 200mm i izlazila je 4cm, sto meni ne treba.
Meni je 2 cm sasvim ok a sa ovom od 180 izlazi 3cm.
Koliko je lose ili dobro koristiti one adaptere za unutrasnji precnik npr sa 20 na 16mm.
Ako neko ima neki predlog, slobodno dajte.
Unapred hvala
Last edited by geronimo on 18 Jul 2014 12:53, edited 1 time in total.
Max dubina reza nije jedino sto se menja sa promenom precnika lista.
Sa manjim precnikom lista dobices i manju brzinu rezanja. Kao da si smanjio broj obrtaja motora, u ovom slucaju za oko 10%.
Generalno gledano, ako nemas bas neku specificnu potrebu, ne treba menjati precnik lista u odnosu na fabricki.
Adapteri su najcesce jako kilavo napravljeni, sa velikim zazorima, pa ni to nije za neku preporuku. Njih koristis takodje kad se mora i nema drugog resenja.
Broj zuba na toj testeri sto si je pomenuo je OK za taj precnik, ali ne znas koji je oblik zuba, a od njega jako zavisi sta ces dobiti na kraju.
Sa manjim precnikom lista dobices i manju brzinu rezanja. Kao da si smanjio broj obrtaja motora, u ovom slucaju za oko 10%.
Generalno gledano, ako nemas bas neku specificnu potrebu, ne treba menjati precnik lista u odnosu na fabricki.
Adapteri su najcesce jako kilavo napravljeni, sa velikim zazorima, pa ni to nije za neku preporuku. Njih koristis takodje kad se mora i nema drugog resenja.
Broj zuba na toj testeri sto si je pomenuo je OK za taj precnik, ali ne znas koji je oblik zuba, a od njega jako zavisi sta ces dobiti na kraju.
- surferlola
- Zarezivač olovaka
- maricaiivica
- Moderator
- surferlola
- Zarezivač olovaka