Furniranje gole daske - da ili ne?
Furniranje gole daske - da ili ne?
Imam nekih ideja u kojima bi izmedju ostalog bio potreban proces furniranja. E sad, pošto nemam iskustva sa tim, mene interesuje: da li furnirati prirodni furnir (dakle, u pitanju je hrastov prirodni furnir) samo na ivericu, medijapam, lesonit i slično, ili je moguće i furnirati golu dasku? Ukoliko jeste, i golu dasku, šta je neophodno i koji su preduslovi. Ili to baš možda i nije preporučljivo jer bi se vremenom odlepilo ili šta već... ? Unapred hvala
Stotinama godina je furniana samo puna daska, ivericu i ove ostale moderne izmisljotine nisu ni imali. I to se do dana danasnjeg nije razlepilo. Prema tome moze. A lepak. Moj izbor za furniranje je klasicno tutkalo, ono ima ogromne prednosti nad savremenim lepkovima sto se jako lako popravlja ono sto se odlepilo, a i lako se furnira sa njim, prakticno nemas vreme rada, nego uvek mozes da ga otpustis i zalepis kako treba.
A koliko sam cuo od Mariceiivice ovde na forumu, slicno moze da se radi i sa D3 lepkom sa grejanjem. Nisam probao, i kako mi se cini necu skoro posto nemam sta da furniram, ali kada budem imao priliku, obavezno cui da probam.
A koliko sam cuo od Mariceiivice ovde na forumu, slicno moze da se radi i sa D3 lepkom sa grejanjem. Nisam probao, i kako mi se cini necu skoro posto nemam sta da furniram, ali kada budem imao priliku, obavezno cui da probam.
- mrdjenovac
- Precizni šegrt
..naravno da se moze lepiti furnir na drvo ... pazite samo na orjentaciju furnira i drvene podloge - vlakna moraju biti paralelna ili se ne ukrstati pod uglom vecim od 45 stepeni - inace usled rada podloge moze doci do pucanja i odlepljivanja furnira ... podloga mora biti perfektno pripemljena kao kod MDF ili iverice ... i naravno ako se lepi u presi bilo koji kvalitetan Pvac lepak za drvo
...naravno furnir obavezno lepiti sa obe strane podloge
pozdrav
...naravno furnir obavezno lepiti sa obe strane podloge
pozdrav
Last edited by mrdjenovac on 20 Mar 2014 07:18, edited 1 time in total.
Jos samo jedna sitnica vezana za lepljenje. Kada se nkada furnirala daska, povirsina se nije obradjivala da bude ravna, nego je nazubljivana posebnim rendetom za to. Sciva su dolazila nazubljena sa 22, 28 i 32 zuba po incu. Ove sitnen neravnine su omogucavale da se zadrzi vise lepka izmedju furira i povrsine, so je za tutkalo povoljniji slucaj. Pri tome povsina se pred samo lepljenje obradjivala finalno, bez razmaka izmedju finalnih prelaza i tutkalisanja. Tutkalo mnogo bolje ostvaruje vezu sa drvetom ako je povrsina drveta sveze obradjena pa su sile koje spoj moze da pdnese i do 30% vece. To vazi i za savremene lepkove, mozda u malo manjij meri, ali eto, ne radi se.
Dakle, neki od bitnijih preduslova je da daska mora da bude suva, baš suva, a zatim, dobro i kvalitetno odradjena, što bi podrazumevalo: abrihtovanje, dihtovanje, i najzad, šlajfovanje? Druga stvar, da li to znači da daska koja ima nekih nepravilnosti pre svega u obliku čvorova ili makar čvorića, nije preporučljiva? Kitovanje ovoga se, pretpostaljam, ne preporučuje? Ono što meni treba je 200 cm dužine i 30 cm širine. A budući da mi treba za serijsku proizvodnju, može li to na vakum presama, ili su neophodne one veće, industrijske?
Last edited by vanmaxq on 21 Mar 2014 02:50, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator