Od električara, dipl.policajca do hobi stolara :)

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

A taj element sklapas na licu mesta?
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

maricaiivica wrote:A taj element sklapas na licu mesta?
Koji element?
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

Ta kosina baš bode oko inače sve ostalo je super odrađeno. Inače te led trake mogu da se seku i da se lemljenjem nastavljaju pa je to možda bilo sretnije rešenje da se u ćošku traka presekla i nastavila pod 90 ispod drugog elementa a zalemljeni spoj bi se svakako lakše maskirao nego ova kosina
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pezzo wrote:Ja ne znam kako se spajaju te led trake, nisam sa njima radio, a ne bi bilo lose da neko o tome nesto napise i o napajanju
O LED ima pun net tekstova, ali nije problem da napišem šta koga zanima, mada je za potrebe ovog foruma verovatno dovoljno obraditi ovu varijantu u trakama koja se pojavila pre par godina.
bule wrote:Ta kosina baš bode oko inače sve ostalo je super odrađeno. Inače te led trake mogu da se seku i da se lemljenjem nastavljaju pa je to možda bilo sretnije rešenje da se u ćošku traka presekla i nastavila pod 90 ispod drugog elementa a zalemljeni spoj bi se svakako lakše maskirao nego ova kosina
Apsolutno se slažem sa tobom.

Pozdrav.
Sinisha
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

NIKOLAJ 4x60 wrote:
Koji element?
Fiokar koji nema ledja a od bokova i plafona ima samo slajfne.
Pretpostavljam da u radionici posrafis klizace na trake, pa na montazi kod musterije spojis u "korpus"
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

rsinisa wrote:O LED ima pun net tekstova, ali nije problem da napišem šta koga zanima, mada je za potrebe ovog foruma verovatno dovoljno obraditi ovu varijantu u trakama koja se pojavila pre par godina.
Pa ne znam, nisam koristio led trake, niti sam ugradjivao svetla u namestaj. Ni halogene sijalice nisam ugradjivao, ne zato sto ne bih znao, snasao bih se, nego svuda gde je struja mogu se desiti i komplikacije. I citajuci onu temu oko dubljenja panja za lampe, pomislio sam da se to moze i zapaliti. Led se ne pregrejavaju, ali pitanje je i ispravljaca i pedantnog ugradjivanja. Kao dekoracija je nekad simpaticno resenje, a nekad dodje i malo kicerajski, sve zavisi kako kome izgleda. Na nekom sajtu sam video i kanalice za ugradjivanje led dioda u namestaj i to bi bilo za jednu korektniju ugradnju.
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

pezzo wrote:Kao dekoracija je nekad simpaticno resenje, a nekad dodje i malo kicerajski, sve zavisi kako kome izgleda. Na nekom sajtu sam video i kanalice za ugradjivanje led dioda u namestaj i to bi bilo za jednu korektniju ugradnju.
Te led trake i služe kao dekorativno osvetljenje i imaju ulogu da naglase pojedine detalje koji se žele istaknuti, ali to je sada moderno pa i mušterije verovatno insistiraju da se to ugrađuje i gde treba i gde netreba. Svakako da su kanalice sa maskicom dobro rešenje, mada bi se i sa ukopavanjem kanala za smeštanje led trake dobio takođe solidan rezultat. Fora je da svetlo daje naglasak na željenom detalju a ne da tačkice od led dioda bodu oko pa još ako su nakaradno postavljene to onda zaista jeste kičeraj
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

maricaiivica wrote:
NIKOLAJ 4x60 wrote:
Koji element?
Fiokar koji nema ledja a od bokova i plafona ima samo slajfne.
Pretpostavljam da u radionici posrafis klizace na trake, pa na montazi kod musterije spojis u "korpus"
Ne druže, kompletno ga sklopim, a na montaži idu samo frontovi, misliš da je slab zbog trasnporta ? Ja ubacim i fioke i on sasvim stabilan , još kad se na montaži spoji sa susednim elementom to nema gde :prs:
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

bule wrote:Ta kosina baš bode oko inače sve ostalo je super odrađeno. Inače te led trake mogu da se seku i da se lemljenjem nastavljaju pa je to možda bilo sretnije rešenje da se u ćošku traka presekla i nastavila pod 90 ispod drugog elementa a zalemljeni spoj bi se svakako lakše maskirao nego ova kosina
Nisam se toliko sretao sa LED svetiljkama, da su hteli neonku to bi napravio o čas posla :smejanje:, a što se tiče lemljenja, neka hvala, ovo i onako nije bio moj deo posla, a i ta kosina je odlično izrazila slavinu i sudoperu, tako da je sve ispalo kako treba, ljudi srećni, ja naplatio :happy::part:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Skoro smo radili neke stolove i police kod kojih je klirit bio prosvetljen LED-om.
Posto je sve zasticeno od mehanickih uticaja, uzimali smo LED trake koje su nezasticene, to jest nema silikona ili cega vec na njima. Gole, direktno na samolepljivoj traci. Naravno i dosta jeftinije od ovih zasticenih.

U principu, nikakve preterane pameti, mada ih je bilo prilicno. Iseckano na trake duzine oko 1m (toliko su bili siroki stolovi i police), i zalemljeno bez nekih problema (pristojna Welerova lemilica sa konstantnom temperaturom, ne moze bas sa onom od 300 kinti).

Sto se tice napajanja, koristio sam switcher ispravljace, 12V 2A (te sam imao pri ruci), sto je bilo taman jedan ispravljac na 5 metara trake (ne secam se vise tacno, al otprilike 5m vuce oko 1.6 ili bese 1.8A). S tim da ako je traka preko 2.5 metra, preporuka je da se napajanje dovede na obe strane trake, a ne samo na jednu.

Ono sto je malo nezgodno je kako ih dobro pritisnuti da lepak uhvati kako treba. Na kraju smo zaheftali parcice lesonita da pridrzavaju traku.
bule
Samostalni majstor

Post by bule »

NIKOLAJ 4x60 wrote:ljudi srećni, ja naplatio srecaparty
To i jeste najbitnije u celoj priči, primedbe i diskusije smatram dobronamernim sugestijama kako da se neke stvari malo lepše odrade iako je "lepše" stvar ukusa o kome i nebi trebalo raspravljati.

Kako mbole reče nije to nikakva mudrost, kod seckanja traka treba obratiti jedino pažnju gde se seče a to je uz pojedinu traku jasno naglašeno.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa bas sam veceras malo pogledao ponude za te led trake. Nije samo bitno kako izgleda, vec ih ima i sa razlicitim kvalitetom zastite, ip20, ip65 i sl. i prema mestu gde se ugradjuju se valjda treba i na to misliti. I ima i nekih spojnica, pretpostavljam da su one alternativa lemljenju. A u salonima sam vidjao neke sitne ugradjene po ivicama staklenih polica i lepo mi deluje.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Zbog čega taj ladičar nema klasičnih stranica nego samo ove nosače ? razumio bi da dolazi između nekih elemenata , pa ušteda na materijalu , mada nije ni to baš nešto , ali ovo mi nema baš nekog smisla .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

bule wrote:
NIKOLAJ 4x60 wrote:ljudi srećni, ja naplatio srecaparty
To i jeste najbitnije u celoj priči, primedbe i diskusije smatram dobronamernim sugestijama kako da se neke stvari malo lepše odrade iako je "lepše" stvar ukusa o kome i nebi trebalo raspravljati.

Kako mbole reče nije to nikakva mudrost, kod seckanja traka treba obratiti jedino pažnju gde se seče a to je uz pojedinu traku jasno naglašeno.
Ne znam baš druže kako bi se isekla ova što je ulivena cela u silikon, mislim, nemam isksustva, video sam da je bole radio sa ovim bez zaštite kod singera i da su lakše za manipulaciju u svakom slučaju...
-NIKOLA-
Majstor majstora

Post by -NIKOLA- »

ropee wrote:Zbog čega taj ladičar nema klasičnih stranica nego samo ove nosače ? razumio bi da dolazi između nekih elemenata , pa ušteda na materijalu , mada nije ni to baš nešto , ali ovo mi nema baš nekog smisla .
Pa ovaj fiokar i dolazi između elemenata :forvonad:, a jedina svrha jeste ušteda materijala ::neznam::
Post Reply