Srpski reket za stoni tenis

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
skublja
Šegrt

Srpski reket za stoni tenis

Post by skublja »

Pozdrav, majstori!
Dakle, nisam se dugo javljao, još od one frule. Sad sam se ponovo zainatio. Oću da napravim SRPSKI reket (odnosno drvo za reket) za stoni tenis! Zašto SRPSKI? Pa, treba da bude napravljen od vrsta drveta koja rastu u Srbiji. Zašto?
Ovih dana oću da se bacim malo na ping pong, a prvi korak je izbor reketa. Na nekom nivou, a moj je "napredni rekreativac", JESTE bitno kojim reketom igrate, a najbitnije je da vam reket ODGOVARA, odnosno vašem stilu igre. Mator sam da menjam stil. Možda je glupo reći, ali sa godinama dođu i neke pare, nije mi problem da kupim i reket od 200 evra (da, toliko koštaju dobri reketi), ali da li će da mi odgovara? A da kupim 5 reketa po 200 evra da bih video koji mi odgovara, bilo bi malo preterano i neozbiljno.
Tako se ja bacim u proučavanje drva i guma. Gume uklavirim vrlo brzo, a kod reketa (drveta) nastanu problemi. Jedno Joola drvo sam malo doterao da mi odgovara HVAT, ali mi je malo sporo. Inače, drva karakteriše više osobina, a to su brzina, rotacija, kontrola, težina itd. Na osnovu tih osobina, podeljena su u nekoliko kategorija: spora, sa većom kontrolom, allround (univerzalna), napadačka (off), sa više podkategodija (off+, off-) itd. Pa tanka, deblja, jednoslojna, sedmoslojna, sa karbonom, sa arilatom, sa ovim sa onim. Po pravilima, 85% reketa (drveta) mora da bude drvo.

Image

Svi proizvođači koriste balzu, hinoki, javor, palisander, venge itd. Od toga, samo je javor naš. Zbog toga, planiram da napravim dasku od naših vrsta drveta, iz čistog srpskog inata. Meni treba OFF, napadački reket. Obrnuto nekoj logici, off reket treba da bude LAK i MANJI od deff reketa. Dimenzije se vide na slici:

Image

Drvo bi trebalo da bude od što više slojeva. Srednji sloj bi trebalo da bude od nekog, što lakšeg drveta: lipa, zova, topola. Preko toga bih stavio sloj karbona, a završni sloj bi trebalo da bude od furnira, prirodnog furnira, od što tvrđe i žilavije vrste drveta. Možda bagrem? Dren bi bio idealan, ali gde da ga nađem u toj širini?

Image

Drška nije problem, može od nekog lepog, tamnog drveta, može da se laminira. Drške se mogu raditi u više oblika:

Image

Evo i mojih pitanja:

- kako da napravim dasku, ploću od lipe ili drugog drveta, debljine 5mm? Da li može samo na dihtu, ili je neophodna i ona ravna brusilica ili kako se već zove?
- da li će lipa ili zova biti dovoljno jake da se drvo ne prelomi u korenu drške?
- gde da nađem bagremov furnir?
- kojim lepkom da lepim karbon na drvo i furnir na karbon?
- koje vrste drveta biste mi preporučili? Srednji sloj da bude LAKO drvo. Spoljni sloj od što tvrđeg i žilavijeg drveta, ali da može da se nađe u dovoljnoj širini. Ne bi trebalo da bude lepljeni i nastavljani furnir.
- e ovo je već perverzija: da li neko može da mi napravi furnir od drena??? Ja mu dajem oblicu prečnika 10-tak centimetara.

Samo vas molim da neko ne kaže šta se mlatiš, kupi drvo i tačka. Ovde sam baš zbog toga što OĆU da se mlatim, i to sa neizvesnim rezultatom :cool:
Kupio sam juče ovo drvo, polovno, 30 evra. lepo drvo, pogledajte:

Image

Idemo da napravimo DOMAĆI reket!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajmo redom.
Kao prvo, upisi u profilu odakle si (lokacija). Pravila foruma.

Malo si nedosledan:
"Ne bi trebalo da bude lepljeni i nastavljani furnir.
- e ovo je već perverzija: da li neko može da mi napravi furnir od drena??? Ja mu dajem oblicu prečnika 10-tak centimetara."

Kako mislis da od oblice precnika 10 cm napravis furnir kojim ces pokriti celu povrsinu reketa a da ne bude nastavljan, kad je reket sirok 15cm?
Jedino ako si mislio da se furnir ljusti, ali takav furnir nije ni priblizno kvalitetan kao rezani.

Sto se tice kupovine furnira, kod JAF-a (link gore desno), imas bagremov furnir (Akacija je isto sto i bagrem). On bi trebalo da je dovoljne sirine.

Ako ubacis dva sloja karbona, lipa ce biti sasvim dovoljna da se ne prelomi. Ona tu ustvari "popunjava rupu", a ono sto stvarno drzi je karbon.

Karbon za drvo/furnir lepis epoksidom, ne onim sto se kupuje u "Tempu" i slicnim trznim centrima. Za to postoje namenski. Pogledaj recimo:
http://www.bgmodelshop.com/index.php/Ep ... k.tpl.html
Kod njih imas i karbonsko platno.
Trebace ti i nekakva "presica" ili odgovarajuce stege uklade i ploce.

Sto se tice daske debele 5mm, zavisi koliko je bitno da njena povrsina bude apsolutno ravna.
Mada, mislim da nema nekog smisla nju napraviti perfektno ravnom, kad posle na nju dodje sloj karbona (koji nije bas ujednacene debljine), i sloj furnira, pa lepak izmedju, tako da sve i da je originalna daska ravna ko staklo, nakon lepljenja svega ovoga, niko ne zna na sta ce da izadje.
Ono sto bih ja radio je:
Osnovnu dasku debelu 5mm odradis na dihtu, i osmirglas samo koliko da skines talase.
Zalepis sve sto treba tako da dobijes kompletnu plocu.
E sad ides kod nekoga ko ima kalibrirku (tu brusilicu koju pominjes) da odradis konacno ravnanje i tako dobijes lepo ravnu i paralelnu plocu.
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Iz Niš, be! Upisao u profil.

Da, mislio sam na ljušteni furnir. Sad kad si ti napisao, setio sam se iz OTO-a da postoji i rezani. Znam da je akacija bagrem. Ovi bgmodelshop su mi malo skupinjavi, ali šta je tu je.
Bilo bi baš lepo kad bih mogao da nabavim - napravim furnir od drena, jer bi to mnogo dalo na ekskluzivnosti reketu. A mislim (pretpostavljam) i na perfomansama, dren je opasno drvo. Ovi sa zapada, ali i u Bugarskoj, dosta ga koriste za izradu kavala, posebno PASJI DREN (svib). Zbog osobina drena, odnosno debljine stabla, morao bi da se ljušti furnir. Valjda. Imaš neku drugu varijantu?

Ovo sa vrstom lepka je baš koristan savet. Mislim da bih bio mnogo bolji majstor kad bih znao Å TA da koristim za NEÅ TO, odnosno osobine lepkova, lakova, boja i ostalih vradžbina. Od neke egzotike, za sada koristim samo šelak. Ustvari, ja sam majstor kao Tito (ovi stariji se sećaju Titovog struga), imam neku privremenu radionicu u koju odem samo da se zezam i smirujem živce, pa i napravim po nešto. Ali to što napravim je ekstra.

Ovaj savet za ravnanje kad se sve formira, odnosno kad se napravi ploča, je odličan! Mada, ako je furnir 0,6mm, bojim se da ne bude malo zazora kod ravnanja. Zbog toga bi se trebalo potruditi i da osnovna ploča bude što ravnija. Verovatno će ipak morati neka presa, da se ti slojevi karbona i lepka izravnaju, ne verujem da ću uspeti nekim priručnim ukladama da to obavim kvalitetno. Postoje drva za rekete kod kojih se karbon stavlja samo sa jedne strane, najčešće na forhend stranu, zbog brzine. Ja ću da ga stavim sa obe strane, zbog čvrstine konstrukcije, kao što si rekao.

Razmišljam i o furniru od ptičjeg ili rebrastog javora, to je takođe prilično ekskluzivno. Ali da bude pravi furnir, a ne oni štampani. Kad smo već kod tih štampanih, od čega se oni prave? Je li osnova neko drvo? Takođe, kako bih mogao da napravim osnovu od zove? Pokušaću da nađem dovoljno debelu zovu, ima ih prilično debelih, ali ako ne uspem? Onda bi jedina varijanta bila da se zalepe dve deblje daske, pa da se seku na banseku na 1cm, a onda diht i kalibrirka. Neka druga ideja? Zova nema nešto mnogo teksture, možda se spoj ne bi ni primećivao, ali mislim da bi ipak drvo trebalo da bude iz jednog dela. Predložite mi još neko lako drvo za sredinu.

Cela daska bi trebalo da bude teška najviše 90g, što je neka granica za off rekete. Verujte mi da se, na nekom nivou igre, svakih 10g itekako oseća i višak težine može da smeta off igračima. Ja lično volim kad je kompletan reket što lakši. Brzinu i rotaciju mu daju drvo i gume, mnogo više nego težina, odnosno osobine drveta i guma.

Neka drva se prave sa šupljom drškom, radi težine i osećaja, mada retko. Većina igrača voli da igra sa težom drškom, a lakšom glavom reketa. Verovatno ću staviti dren na dršku.

Podpitanje: gde mogu da nađem nitne, šuplje cevčice, i da njima dodatno fiksiram dršku (nešto kao na kuhinjskim i drugim noževima)? E, to još nisam video ni na jednom reketu ;-) Ono što rade oni tipovi na ospblades.com sa ubačenim metalom u dno drške je baš cool, pa ću probati i ja. Napraviću jedno 10-tak drva i daću im serijske brojeve. Kad se mlatim, da se mlatim do kraja. Inače, pomenuti tipovi na ospblades prodaju drva za preko 100 funti! Nema tu mesta nekoj masovnijoj proizvodnji, ima dosta proizvođača sa mnogo modela drva, već za 30-tak evra može da se kupi odlično drvo. Dalje, drvo Butterfly Timo Boll ili Viscaria su nešto preko 100 evra, itd, a to su drva kojima igraju vrhunski igrači. Dosta Kineza, vrhunskih igrrača, igra sa svojim drvima, firme DHS, koja su duplo i više jeftinija.

Dakle, u rukama Mandušića Vuka... Međutim, to baš i ne važi u ping pongu, već sam rekao, na nekom nivou veštine izuzetno je bitno kakvim reketom se igra. Poznato je da se za vrhunske igrače prave kastom (custom) reketi, ručno se bira furnir (čak i gume) iz sredine itd.

Pa. mbole, hvala ti na savetima! Baš su bili korisni. Ajmo još saveta, najviše oko vrste drveta ;-)
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

skublja wrote:Neka drva se prave sa šupljom drškom, radi težine i osećaja, mada retko.
А да направиш и ти шупљу дршку?
Па је направиш к'о фрулу?
ј, док чекаш да противник сервира одсвираш једну :oskyldig:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

феникс wrote:
skublja wrote:Neka drva se prave sa šupljom drškom, radi težine i osećaja, mada retko.
А да направиш и ти шупљу дршку?
Па је направиш к'о фрулу?
ј, док чекаш да противник сервира одсвираш једну :oskyldig:
:groota: :smejanje: :smejanje: :smejanje: :hurra:

e fenikse , ovaj put si me gotovo zbacio sa stolice koliko sam se nasmijao . Hvala ti za ovo :prsgore:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Иово је "offtopic(k)arenje" ал' сад не смета :skoorpning:
:skool:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

skublja wrote:Idemo da napravimo DOMAĆI reket!
Ne mogu da ti pomognem, nemam dovoljno iskustva u ovome, samo sam hteo da ti pružim moralnu podršku jer me oduševljava kada neko naš reši da napravi nešto. Nismo mi ništa lošiji od drugih, samo smo možda malo lenji, nedovoljno hrabri, a ponekad je problem malo tržište. Ovde će svako pre da se uhvati za strani proizvod iako je domaći bar istog kvaliteta i to je jedna od stvari koja me ljuti kod našeg naroda.

Samo napred, ne odustaj!

Pozdrav.
Sinisha
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Njper, ne vidim sto bi bas morao taj furnir da bude iz jednog komada.
Mora da bude perfektno sastavljen, ali tih 0.6mm koliko je sastav nece ga sigurno oslabiti. Ionako celu pricu drzi velika povrsina zalepljena na karbon. Furnir samo daje tvrdu i ravnu povrsinu.

Sto se tice cene... ne mere ono bez ono :)
A i lepo si napisao na pocetku da cena nije neki problem.

Pticji javor, pa i rebrasti (tiger, dzever, kako ga vec ko zove) ne vidim da nesto ima smisla u ovom slucaju. On je pre svega lep, a ne tvrd. A ti ces da ga pokrijes gumom, i od njega ce se videti tanka ivica, tako da od lepote nema bas nista.

Bagrem je po meni mnogo bolje resenje. Dren, iako je tvrd, veoma cesto ima prskotine po celoj zapremini, sto ti nije bas idealno za ovu namenu.
Neki moj prvi izbor bi bio beli grab, ali ni njega ne mozes da nadjes u prodaji, vec jedino da ga kupis kao ogrevno drvo, pa da ga sam susis i rezes. Takodje se tesko nalazi u ozbiljnim debljinama, ali mozda bi mogla da se nadje cetvrtka od 20-tak cm. Mada, ko sto gore napisah, nema neke svrhe inistirati na tome da furnir bude iz jednog komada.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

rsinisa wrote:Ovde će svako pre da se uhvati za strani proizvod iako je domaći bar istog kvaliteta i to je jedna od stvari koja me ljuti kod našeg naroda.
Mene ne ljuti jer je to sasvim logicna posledica mnogih losih domacih proizvoda i usluga, pa je sigurnije nesto zaobici nego reskirati. Eto ti po novinama je sada aktuelno, pa procitaj bar kakvo meso jedes, o ostalim proizvodima manje bitnim od hrane da i ne pricamo.
Ali, to je za neku drugu temu, mozda o patriotizmu ili mentalitetu, pa se izvinjavam za off topic komentar.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Jednostavno je , neke stvari je jeftinije kupiti nego praviti i to je to . Å to se tiče pravljenja reketa , tu nema govora o isplativosti , već samo o korisno utrošenom slobodnom vremenu , unikatnom proizvodu , itd.
Å to se tiče tvrdoće samog reketa , naravno da je šperploča ili spajanje furnira čvršće nego stanjivanje klasične daske na debljinu 5 mm , dodavanje kevlara , ... sve potpomaže čvrstoći , no mislim da je to ovdje nepotrebno . po meni ovdje je dovoljno furnir polijepiti sa epoxijem fino to obraditi , uraditi kvalitetnu dršku , zalijepiti gumu i to je to
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

O tome vam pričam! Tip ih je napravio, alal mu patka. A ovo su neke od najpoznatijih takmičarskih dasaka, kojima igraju top10 igrača u svetu:

Image

Image

Image

Image

Ko je razumeo, shvatiće. Mislim poentu priče.

Pitanje: ima li neko od vas da mi pokloni / proda crno okamenjeno drvo iz reke? Trebalo bi mi par parčića, za dršku. Biće lep kontrast sa žućkastim bagremom. Krećem sa lipom, bagremom i karbonom. Obećavam da ću postaviti slike gotove daske. Još neki savet?
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Pezzo wrote:Mene ne ljuti jer je to sasvim logicna posledica mnogih losih domacih proizvoda i usluga, pa je sigurnije nesto zaobici nego reskirati.
Zbog te lažne sigurnosti niko ništa i ne preduzima. Činjenica je da je u ovoj zemlji u ovakvim uslovima teško nešto raditi, ja to znam jer sam punih 13 godina proizvodio sopstveni proizvod (od idejnog rešenja do realizacije je 100% moj) i znam kako je teško i skupo doći do gotovog proizvoda, treba tu puno rada, novaca, nerviranja, osvajanja tržišta, širenja mreže, servisiranja...
Sreća pa je reket mnogo jeftinije napraviti što ne znači da je lakše i jednostavnije.
ropee wrote:Jednostavno je , neke stvari je jeftinije kupiti nego praviti i to je to . Å to se tiče pravljenja reketa , tu nema govora o isplativosti , već samo o korisno utrošenom slobodnom vremenu , unikatnom proizvodu , itd.
Jeste, ako se radi o malom broju komada, ali ja sam njegov naslov ove teme shvatio kao da želi da stvori proizvod koji će da plasira na tržište. Ako sam pogrešio, povlačim sve prethodno jer je nebitno za ovu temu.

Ako nisam pogrešio, skublja, mogu da probam da ti obezbedim parče od jove koje je 2 godine u vodi i ma prelepu braon-crvenu boju. Drugar je od toga napravio konstrukciju za svoju mini hidro-centralu i trebalo bi ove godine da napravi novu konstrukciju.

Takodje mogu da ti ponudim da tvoj reket pokažem u SD (ili ti, svejedno) ljudima koji se time bave pošto sam i ja pomalo u sportskim vodama (nije dinamičan kao stoni tenis, već sasvim suprotan) i imam neka poznanstva.

Još jednom, imaš veliku moralnu podršku od mene, nemoj da odustaneš.

Pozdrav.
Sinisha
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Siniša je pravi lik! Kad dobijem tu jovu od njega, pokloniću mu jedno gotovo drvo! Bitno je da se pozitivno razmišlja.

Image
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Ako je princip "ja tebi - ti meni" ;) evo da vidiš šta ćeš ti da dobiješ:

Image

Snimano kada je temperatura bila ispod nule. Desno je valjda čamovina, levo hrastovina, a u sredini jova u svojoj predivnoj boji. Čim bude prilike zamoliću ga za parče jer tamo proleće stiže sa 2 meseca zakašnjenja :); recimo, juče im je padao sneg. Zamoliću te da se malo strpiš, dobićeš parče čim drugar bude krenuo u rekonstrukciju.

Pozdrav.
Sinisha
skublja
Šegrt

Post by skublja »

Evo prvog reketa, odnosno drveta. Čisto radi probe. Tri sloja furnira od rebrastog javora, dva sloja furnira od paduka (koji je inače poznato srpsko drvo ;-). Između svih slojeva staklena vlakna. Drška od drena. Slojevi lepljeni momentfix lepkom za drvo, drška lepljena nekim silikonom. Lepo izgleda, videćemo kakav je za igru:

Image

Image

Image

Image

Ovaj silikon nije loš, brzo uhvati, prodavac kaže da lepi sve živo, kao i kombinacije: drvo na metal, staklo na metal, itd. Nije ni jeftin, 764 dinara.
Pitanje: da li postoji kod nas neki lepak za furnir - ne za drvo, nego baš da piše lepak za furnir? Kao i obično, prodavci me gledaju belo kada ih to pitam. Ovaj za drvo je u principu ok, ali čisto da probam baš za furnir.
Post Reply