Izgradnja CNC rutera
Обичајје да кад се тражи 5V онда треба и да буде 5V и сваки други напон уме да "изненади" цркавањем делова.
Ти адаптери нису са стабилисаним напоном а та плоча ипак није играчка.
Нађи исправно напајање од неког старијег компјутера па потражи по нет-у има објашњење шта да урадиш да би оно радило и ван компа и користи њега - ту имаш стабилних 5V са доста снаге
Могу само да ти пожелим да ништа није цркло на плочи него да је слабо напајање
Ти адаптери нису са стабилисаним напоном а та плоча ипак није играчка.
Нађи исправно напајање од неког старијег компјутера па потражи по нет-у има објашњење шта да урадиш да би оно радило и ван компа и користи њега - ту имаш стабилних 5V са доста снаге
Могу само да ти пожелим да ништа није цркло на плочи него да је слабо напајање
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Desio mi se peh.
Kao što ste rekli, upotrebom lošeg napajanja, spržio sam hex schmitt flip flop inverter na ploči (fotografija u prilogu).
Kupio sam kompjutersko napajanje i priključio stabilisanih 5V. Lampica na kartici je zasvetlela, ali su ova dva invertera počela da dime, prvo jedan pa potom i drugi.
Napon na njima je 5.3V konstantnih i stabilnih.
Da li mislite da je uzrok ovog pregorevanja prethodno napajanje (sa buvljaka) koje u otvorenom kolu daje 10V?

Kao što ste rekli, upotrebom lošeg napajanja, spržio sam hex schmitt flip flop inverter na ploči (fotografija u prilogu).
Kupio sam kompjutersko napajanje i priključio stabilisanih 5V. Lampica na kartici je zasvetlela, ali su ova dva invertera počela da dime, prvo jedan pa potom i drugi.
Napon na njima je 5.3V konstantnih i stabilnih.
Da li mislite da je uzrok ovog pregorevanja prethodno napajanje (sa buvljaka) koje u otvorenom kolu daje 10V?

Last edited by Daredzoni on 06 Mar 2014 10:57, edited 1 time in total.
Ovaj aforizam držim već neko vreme u glavi i nikako da ga postavim u razbibrigu. Jes` da ovo nije razbibriga, ali je momenat pogodan da ne bi još neko napravio isto što i ti:
"Srbin ne čita uputstvo da vidi šta treba da uradi, nego šta je upropastio".
Elem, odnesi ploču u neki TV servis ili kod nekog drugara elektroničara da ti zameni te čipove i bićeš srećan ako je samo to.
Pozdrav.
Sinisha
"Srbin ne čita uputstvo da vidi šta treba da uradi, nego šta je upropastio".
Elem, odnesi ploču u neki TV servis ili kod nekog drugara elektroničara da ti zameni te čipove i bićeš srećan ako je samo to.
Pozdrav.
Sinisha
Kao sto rece Sinisha, nije prilika za razbibrigu ali je aforizam na mestu i tacan u 95% slucajeva kada smo mi Srbi u pitanju. Elem, ako ti ne uspe popravka kartice, jedina uteha ti je sto je prilicno jeftina ako izuzmemo cekanje od preko mesec dana da stigne iz Kine. Ja tek treba da narucim svoju elektroniku i motore pa me to tek ceka.
DareDzoni, ne ocajavaj, greske se svima desavaju, ja sam tek u fazi sklapanja mehanickog dela mog CNC rutera i ko zna koliko cu prepravki imati dok ga ne sklopim. Sve te greske nam pomazu da uvidimo koliko nedovoljno razmisljamo o posledicama koje mogu da se dese ali kao sto se kaze u narodu, najbolje se covek uci na sopstvenim greskama.
Pozdrav
Aleksandar
DareDzoni, ne ocajavaj, greske se svima desavaju, ja sam tek u fazi sklapanja mehanickog dela mog CNC rutera i ko zna koliko cu prepravki imati dok ga ne sklopim. Sve te greske nam pomazu da uvidimo koliko nedovoljno razmisljamo o posledicama koje mogu da se dese ali kao sto se kaze u narodu, najbolje se covek uci na sopstvenim greskama.
Pozdrav
Aleksandar
Last edited by archy970 on 06 Mar 2014 22:10, edited 1 time in total.
- miroslavign
- Dodavač alata
U pravu si.
Zamenjeni su čipovi i sad sve fercera kako treba. Prvi put sam video motore kako reaguju na komande iz Mach3!
Sada preostaje pakovanje elektronike u kućište, montaža motora na mašinu i to je to.
Nisam još uvek nabavio spojnice pa sada gledam koja mi je varijanta najbolja.
Prečnik vratila motora mi je 8mm, a navojno vreteno 10mm. Mogu da kupim elastičnu spojnicu sa otvorom Ф8mm pa drugi kraj razbušim na Ф10mm.
Elastičnu spojnicu prodaje samo jedan čovek na KP, a od firmi tu je alcomachinetools, samo što oni nemaju na stanju.
Da li neko ima bolje rešenje ili neku ideju što se tiče spajanja vratila motora i navojnog vretena?
Zamenjeni su čipovi i sad sve fercera kako treba. Prvi put sam video motore kako reaguju na komande iz Mach3!
Sada preostaje pakovanje elektronike u kućište, montaža motora na mašinu i to je to.
Nisam još uvek nabavio spojnice pa sada gledam koja mi je varijanta najbolja.
Prečnik vratila motora mi je 8mm, a navojno vreteno 10mm. Mogu da kupim elastičnu spojnicu sa otvorom Ф8mm pa drugi kraj razbušim na Ф10mm.
Elastičnu spojnicu prodaje samo jedan čovek na KP, a od firmi tu je alcomachinetools, samo što oni nemaju na stanju.
Da li neko ima bolje rešenje ili neku ideju što se tiče spajanja vratila motora i navojnog vretena?
Koliko vidim ima spojnica u lagertonu s tim sto moraju da se razbuse rupe na tebi odgovarajucu meru.
Cene su reda 7.5 evrica za kompletnu spojnicu koja bi tebi verovatno odgovarala:
fabricka rupa 6.35
maksimalna rupa 14mm
ukupan precnik 27.5mm
duzina 44mm
Kod njih na sajtu (http://www.lagerton.com/), pa pri dnu imas pdf sa dimenzijama i cenama za spojnice.
Cene su reda 7.5 evrica za kompletnu spojnicu koja bi tebi verovatno odgovarala:
fabricka rupa 6.35
maksimalna rupa 14mm
ukupan precnik 27.5mm
duzina 44mm
Kod njih na sajtu (http://www.lagerton.com/), pa pri dnu imas pdf sa dimenzijama i cenama za spojnice.
Cek malo... dogovori se
jel ti odgovara da ima ili da nema rupu sa navojem?
Ima sledeca na spisku koja jeste malo veca, a ima rupu za navoj (ako na nju mislis).
Sad precnik joj je 35mm, a ukupna duzina 51, sto ne znam da li ti se uklapa.
Ako su ti vretena fino obradjena (pretpostavljam da vratilo motora jeste), ne bi trebalo da bude problem da ti strugar lepo obradi rupu na spojnici pa da to fino nalegne sa zadorom. Samo nemoj da nabijas "srpskom cekic metodom" vec nadji negde presicu.

Ima sledeca na spisku koja jeste malo veca, a ima rupu za navoj (ako na nju mislis).
Sad precnik joj je 35mm, a ukupna duzina 51, sto ne znam da li ti se uklapa.
Ako su ti vretena fino obradjena (pretpostavljam da vratilo motora jeste), ne bi trebalo da bude problem da ti strugar lepo obradi rupu na spojnici pa da to fino nalegne sa zadorom. Samo nemoj da nabijas "srpskom cekic metodom" vec nadji negde presicu.
- miroslavign
- Dodavač alata
@Daredzoni
Mislim da bi bilo jako interesantno da vidimo spoljnje gabarite, odnosno dimenzije masine,
zapravo, interesantno bi bilo da znamo hodove po osama, pa kolikog si precnika odabrao klizace
po osama (klizne shipke). Pa za koje si se motore odlucio, dali su svi iste snage, stepper Nema23?
Da li si model radio u solidworksu ili cemu, posto ja gledam da u njemu uradim model za svoju masinu
ima dosta elemenata vec odradjenih, pa se skracuje vreme dizajniranja...
Jos neki bi se oprobali u slicnoj avanturi pa podeli jos poneki detalj
Mislim da bi bilo jako interesantno da vidimo spoljnje gabarite, odnosno dimenzije masine,
zapravo, interesantno bi bilo da znamo hodove po osama, pa kolikog si precnika odabrao klizace
po osama (klizne shipke). Pa za koje si se motore odlucio, dali su svi iste snage, stepper Nema23?
Da li si model radio u solidworksu ili cemu, posto ja gledam da u njemu uradim model za svoju masinu
ima dosta elemenata vec odradjenih, pa se skracuje vreme dizajniranja...
Jos neki bi se oprobali u slicnoj avanturi pa podeli jos poneki detalj