Izrada kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
ninja
Majstor stolar

Izrada kuhinje

Post by ninja »

Kolega sa posla hoce da mu napravim ovakvu kuhinju
Image
sad imam nekoliko pitanja.
da li su gornji lijevi elementi preveliki da budu u u jednom komadu, odnosno da li ce se police ujutra vijati kada ako se stave neke posude, mozda tanjuri i slicno. gornji skroz desni element bi mozda maknuo i prosirio ovaj lijevi. onda bi bio 128 cm pa me zanima da li bi bilo bolje napraviti 2 korpusa sa jednom frontom ili je dovoljno dodati samo jednu vertikalu na sredinu?
ti elementi idu na knauf, da li ce biti dosta 2 tiple ili da stavim 4 tiple i 4 L nosaca.
visinu donjih elemenata sam stavio 76 + 10 nogice +4 ploca, dakle 90, da li je to ok visina ili se trebam drzati visine elemenata 72?
vidio sam da su neke perilice 85-86 visine (one koje se samo gurnu ispod ploce) dok su ove na koje se stavi fronta 81-82. ako ostavim visinu elemenata 76 i stavim perilicu sa frontom onda cu gore imati 4-5 cm lufta sto mi ne zvuci dobro, kako to rijesiti? napraviti element od 5 cm i na njega staviti perilicu? one nogice od 10 cm, koliko se moze podesavati visina, jos +2 cm?
nemam keksericu pa bi sve spajao sa konfirmatima 5x50, je li to ok?
da li se moze ispod pecnice napraviti ladica i sa kojim vodilicama? moze ici i tandem?
Last edited by ninja on 09 Mar 2014 18:53, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ninđa :D ,

puno pitanja ;) , ovako , rekao si da je zid od gipsa , kakva je konstrukcija ? ima li postavljene neke dodatne nosače?
drugo , čvršće je da ove gornje elemente radiš svake zasebno ( 86,5 ; 86,5 ; 68 ; 50 ) kao na skici .

Å to se tiče doljnjih elemenata standardna visina sa radnom pločom je 85 cm , a što se tiče perilice za suđe , ugradna perilica je visine 82 , a klasična perilica 85 cm , no kod nje se skine gornja ploča , pa opet dobiješ visinu 82 za ugradnju pod ploču .

Spajanje samo sa konfirmat vijcima može , no onda bi trebalo postaviti po tri ili četiri konfirmata po polici .

Å to se tiče ladice ispod pećnice , svijetli otvor mora biti 58 cm v x 56 cm š , tako da vanjski rub pećnice je cca 60 x 60 , a dolje ispod toga možeš napraviti neku plitku ladicu
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

neznam da li zid ima neke dodatne nosace. i radio bi zasebne elemente ali me zanima kako napraviti ovaj gore desni sa staklom ako bi ga produzio umjesto ovog samo sa vratima. aha, znaci moze ici bez problema kuhinja sa donjim elementima 72.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tvoj najveci problem je kako ovo da okacis na knauf zid. Sve ostalo je manje-vise stvar estetike, i zelja kupca. Slazem se sa ropeom, bolje pravi krace elemente, daleko su cvrsci.

Nisi napisao da li je postojeci "zidarski" zid oblozen knaufom, ili je u pitanju samostalan zid od knaufa.
U prvom slucaju, ili je knauf stavljan na nosace obicno sa nekom izolacijom izmedju, ili je knauf samo zalepljen za postojeci zid.
U drugom slucaju moraju postojati nosaci.

Nosaci za knauf po pravilu idu na svakih 60cm. Moras da ih pronadjes pre nego sto bilo sta dalje pocnes da radis i planiras.

Sam knauf jednostavno nije dovoljno jak da bi drzao nesto ovakvo, bez obzira koliko tiplova stavio. Moras da se okacis ili na nosace, ili na zid iza (ako je knauf lepljen, pa je prostor od njega do zida relativno mali, reda par cm).

Ono sto bih ja radio u ovakvom slucaju je da bih isao na kacenje preko sine. Na taj nacin mozes sinu da kacis za svaki nosac bez obzira gde ti se nalaze krajevi elemenata, to jest ne moras da prilagodjavas elemente rasponu izmedju nosaca (moras malo, ali ne moras bas svaki element).

U nosace srafis srafovima direktno (kojim srafovima zavisi da li su nosaci drvene letve ili standardni knauf profili), a izmedju stavljas tiplove za knauf i srafis u njih. To u knaufu nece bog zna sta doprineti, al daj sta das kad si vec u problemu.

Moj iskren savet, kupi fisherove tiplove za knauf, nadrljaces sa onim jeftinim, a nije to neka razlika u ceni na celu pricu. Obavezno nabavi i bit za njihovo srafljenje. Ne mogu da se lepo zasrafe obicnim srafcigerom, iako tako izgleda na prvi pogled.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Upravo zato sam i rekao da treba provjeriti kakav je to zid , da li je samo obložen knaufom , da li je na konstrukciju postavljen knauf ? pregradni ili .... . Uglavnom elemente svakako treba na šinu objesiti , jer će se na takav način najlakše pogoditi zašarafiti u tvrdo ( konstrukciju knaufa )
Vjerojatno ima neko dodatno ojačanje ako je vlasnik tu predvidio kuhinju prije , barem sam ja uvijek postavljao na određenoj visini :/ dodatnu poprečnu letvu koja povezuje konstrukciju ( drvenu , metalnu , ... )
Last edited by ropee on 10 Mar 2014 08:51, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

Knauf je na alu profilima, 5-6 cm od zida, budem onda stavio elemente na sinu koju cu usarafiti na profile koji su na svaka 62,5 cm. i jos cu sinu na par mjesta usarafiti u knauf sa knauf tiplama, to bi moralo onda drzati bez problema. kako bi onda bilo najbolje zatvoriti "rupu" od sine, jer elementi nece sjesti skroz na zid nego ce biti 1 cm odmaknuti, zar ne?
ovako sam mislio napraviti gornje elemente.
Image
Image
i koja je razlika izmedju tandembox intivo, antaro i plus? samo u bocnim stranicama? tandembox postoji samo sa punom izvlakom?
Last edited by ninja on 11 Mar 2014 07:28, edited 1 time in total.
ninja
Majstor stolar

Post by ninja »

evo kuhinja je napokon gotova, hvala svima na pomoci, slike su ovdje
viewtopic.php?pid=73958#p73958
Post Reply