Zaobljena komoda

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Zaobljena komoda

Post by BILJEŽNIK »

Evo nakon dugo vremena nešto i za objaviti

Image

Image

Image

Image
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Lepo izgleda :) Inace koji materijal je koriscen i cime je farbano?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Medijapan je to, lakirano PU lakom i polirano u lakirnici
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

:pljesk::pljesk::pljesk:

daj vise slika unutrasnjosti,dok je radjena....nemoj skrtariti ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
darko78
Precizni šegrt

Post by darko78 »

Svaka cast lepo izgleda a sto su vec napisali da li moze vise slika unutrasnjosti i same izrade
Svaki početak je težak ma kakav on bio!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Na žalost, proces izrade nisam dokumentirao jer sam i sam usput učio po metodi pokušaja i pogrešaka, ali sredina je klasično sastavljena, bokovi su savijani zarezivanjem medijapana po formuli za razliku između unutarnjeg i vanjskog kružnog luka. Sastavljena komoda je kitana auto kitom i predana u lakirnicu na završnu obradu. Sve je mdf debljine 18 mm. Imam negdje fotku bokova pa ću je postaviti

Evo je:

Image
Last edited by BILJEŽNIK on 05 Mar 2014 18:58, edited 1 time in total.
osa
Zarezivač olovaka

Post by osa »

Koliko duboko si isao sa pilom pri zarezivanju??Ovo je fenomenalno...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

koja je to formula za zarezivanje i savijanje?:prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Ne bi trebalo da je komplikovana; samo treba da odrediš koliki radijus želiš (recimo da krenemo od spoljnog) i onda izračunaš unutrašnji na osnovu debljine materijala, dobiješ razliku, znaš koliki ti je rez, i rasporedliš ih podjednako.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Evo na brzinu, ako nisam omanuo, malo sam pod temepraturom:

n=2PI*d/l

pri čemu je n broj rezova, d je debljina materijala, l je širina reza. Sada broj rezova podeliš sa 4 (ako je ugao 90 stepeni) i rasporediš ih na dužinu koja je jednaka četvrtini obima spoljašnjeg prečnika.
Last edited by rsinisa on 07 Mar 2014 21:57, edited 1 time in total.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

Da probam da sredim ovo malo bolje:

Broj potrebnih rezova:
N = 2 * PI * D / S / 360 * A

N - broj rezova
D - debljina materijala
S - širina reza testere
A - željeni ugao savijanja u stepenima

Dužina na koju se primenjuju rezovi
L = 2 * PI * R1 / 360 * A

R1 - spoljni poluprečnik

Razmak izmedju rezova je, naravno:

RR = L / N

s tim da se računa od iste ivice reza, npr. od leve do leve ivice.

Sve mere za dužinu moraju, naravno, da budu u istim jedinicama, mm, cm, dm, m ... Svejedno.

@ bilježnik
Ako nisam pogrešio u formuli, sa slike bi se reklo da si napravio jedan rez viška i da ti testera ima debljinu od 3 mm ili koju desetu manje.

Pozdrav.
Sinisha

P.S. Moguće je da treba uvesti neki korekcioni faktor u zavinosti od dubine reza, tj. od debljine materijala koji ostaje ispod reza,.
Last edited by rsinisa on 08 Mar 2014 13:24, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

BILJEŽNIK wrote:Sastavljena komoda je kitana auto kitom...
Inace kitas auto kitom ili samo ovaj put. Ja kitam kitom za drvo, ali nesto gledam auto kit isprobati cini mi se jako tvrd. Pa eto pitam ima neki poseban razlog ili ti je on prvi pod ruku dosao?
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Tako je, rsinisa, jedan je rez viška ali samo stoga što sam si htio dati više prostora za korekciju ravnine, nema veze sa zaobljenjem. Na kraju je ispalo da je taj dodatni rez bio nepotreban. List je Makitin, čini mi se 2,7 ili 2,8 mm. Å to je uži list, to je rezultat bolji.
Dubina reza je kritični faktor: ostatak materijala je 1,5 mm. Znači za mdf debljine 18 mm dubina reza je 16,5 mm.
Djuro, auto kit i to s vlaknima mi je preporučio lakirer. Tvrđi je, ne povlači se u materijal s vremenom pa spojevi ostaju trajno nevidljivi.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

BILJEŽNIK wrote:Djuro, auto kit i to s vlaknima mi je preporučio lakirer. Tvrđi je, ne povlači se u materijal s vremenom pa spojevi ostaju trajno nevidljivi.
I mislio sam da je neka caka, jer obicni kit mi se nakon nekog vremena bas kao sto si rekao povuce i lagano se vide kitani spojevi. Nije kriticno na mojim projektima, ali bi zelio to izbjeci. Ok, auto kit moram probati.
rsinisa
Majstor

Post by rsinisa »

BILJEŽNIK wrote:Tako je, rsinisa, jedan je rez viška ali samo stoga što sam si htio dati više prostora za korekciju ravnine, nema veze sa zaobljenjem. Na kraju je ispalo da je taj dodatni rez bio nepotreban. List je Makitin, čini mi se 2,7 ili 2,8 mm.
Dobro, znači da mi je formula tačna. Niko nije primetio jednu grešku koju sam malo pre ispravio. Sada bi trebalo da je sve dobro.
Dubina reza je kritični faktor: ostatak materijala je 1,5 mm. Znači za mdf debljine 18 mm dubina reza je 16,5 mm.
Verujem da bi moglo da ostane i malo više materijala, ali bi možđa površina spoljne krivine bila malo grublja, ne bi bila lepo zaobljena. Takodje verujem da dubina zavisi od materijala, mada ne vidim da još nešto sem MDF-a može da se upotrebi za ovu svrhu. Možda neko savitljivo drvo?

Pozdrav.
Sinisha
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Post Reply