ropee wrote:Naravno da može , postoje i original šarafi za lesonit , šiiroke plosnate glave , koji su baš namijenjeni da drže dva lesonita
Hvala - pretpostavljam da se ti siroke glave srafe na liniji tj tacno izmedju.
Mislio sam da srafim svaku stranu posebno, zbog toga sam i pitao. Ali ovo je bolje, ako nadjem takve srafove.
Ja sam uvek bio pristalica ledja iz jednog komada.
Jeste lakse za transport kada su podeljena (zato ih fabrike i dele), ali ledja su ta koja drze celu pricu da se ne uvija.
Sto im je oblik blizi kvadratu do bolje drze.
mbole wrote:Ja sam uvek bio pristalica ledja iz jednog komada.
Jeste lakse za transport kada su podeljena (zato ih fabrike i dele), ali ledja su ta koja drze celu pricu da se ne uvija.
Sto im je oblik blizi kvadratu do bolje drze.
Znam, u mom slucaju su ledja okvirno 138x218cm. Ukoliko nadjem varijantu sa prevozom, onda je ok.
Ako budem morao sam da vozim, nece ici
Kod mene je doduse secenje plocastih materijala u komsiluku tako da sam tablu 220 x 205 bez problema doneo do kuce. Ako je radnja daleko probaj da organizujes neku galeriju za auto ili kombi. Po meni mnogo ces dobiti na cvrstini ako ledja budu izjedna.
mbole wrote:Ja sam uvek bio pristalica ledja iz jednog komada.
upravo tako... najbolje je kada su ledja iz jednog dela pre svega zbog cvrstine a i vinkla se pravi uz pomoc ledja... nemas potrebe za srafljenjem, jednostavno je ukuj eksericima
Opasnic kim - svi ga nagovaraju na šarafljenje , pa nek šarafi , dali su leđa iz jednog ili iz dva dijela nema puno veze ako je pravilno učvršćeno . Naravno da je puno jače iz jednog dijela , no uvijek je pitanje kako to prevesti , tako da slobodno izreži to iz dva dijela i spoji na sredini , nemoj komplicirati
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
U sustini, koliko sam shvatio ima razlicitih nacina resavanja ledja. Kod nekoliko proizvodjaca namestaja kod nas sam video da ledja nista ni ne drze. Prave ih od neceg bas tankog, mislim 0.8mm i to se sve uvija.. ne vrsi funkciju ucvrscivanja. Stave po neki horizontalni komad sa zadnje strane, da drzi poprecno i to je to.
@ropee... Nisam ''nagovarao''...
Jednostavno sam izneo svoje misljenje po pitanju cvrstine a sa kojim ste se i Vi slozili...
Kad nesto pitam ili trazim savet, ocekujem bilo kakvu pomoc a na kraju sam odlucim sta i kako da napravim... Pozz
kod nekih novih ormara leđa su samo ubačena u utor , a uz ormar dobiješ jedan L profil za zašarafiti ormar za zid , svašta izmisle .
Leđa drže ormar u vinkl , te nebitno da li je začavlan, zašarafljen , to mu daje fiksnost .
Ja koristim čavle od 25 mm i nisam do sad imao problema s ni jednim ormarom , a nisam imao ni reklamacija , a napravio sam ih stvarno podosta.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
Skoro sam video neku plastikicu koja se stavlja kod ledja koja idu u utor (stiglo sa nekim gotovim namestajem, samo smo sklapali ja i drugar).
Trouglasto parce plastike, sa tankim zubicem koji upadne pored spera u utor, i kroz njega se uvije sraf tako da dodje pod uglom 45 stepeni u odnosu na ledja i bok.
U sustini ta plastikica ima dve funkcije:
da vodi sraf da bi mogao lepo da se zavije pod uglom, a da ne kliza unaokolo
da rasporedi pritisak glave srafa da ona ne bi utonula previse u lesonit
Jedno vrlo lepo i jeftino resenje -drzi ledja a i samu kutiju korpusa da se ne otvara -izvija od opterecenja kao i prilikom pomeranja. Jednostavan profilisan lim, kod nas ovo nisam nasao -istini za volju nisam se bas ni pretrgao od trazenja.