http://www.youtube.com/watch?v=QQRFuBeR ... re=related
Kako ovo nazvati - sečenje ili rezanje ??
Svojim očima sam gledao u sali sportskog društva "Vračar" majstora iz Japana (ne mogu da se setim imena) u sledećoj egzibiciji.
Na običnom koncu, zakačenom za plafon, na kraju je privezano golubije pero. Jednim udarcem presekao je nit konca katanom a da se pero nije ni pomerilo !? Samo je u mukloj tišini blago se lelujajući palo na tatami. Katana je bila u koricama, u jednom jedinom potezu je izvlačio katanu, izvršio sečenje (ili rezanje) i ostao u krajnjem položaju blago savijen u desnu stranu sa vrhom katane uperenom u plafon.
Snimano je kamerom, posle smo snimak ubrzavali pa usporavali ali pero nije ni milimetar izbačeno iz ose. Čak se vidi da je konac pre dospeo na tatami nego samo pero.
Imao sam u rukama tu katanu. Zamišljao sam da je oštrica ko žilet ali na moje razočarenje ni blizu. Sasvim obična oštrica ali visokog sjaja.
Kasnije je izveo demonstraciju sa listom papira formata A4. Zatražio je da mu neko od nas asistira držeći papir u ruci. Jedva smo našli dobrovoljca među nama "Balkanskim junačinama". I taj jedan se toliko tresao da smo više gledali u njega pa u prvom pokušaju nismo videli senseija šta je uradio. Tek pri drugom pokušaju smo videli okomiti rez kroz papir koji je bio uspravan. Ivice papira nisu na mestu reza imale ama nimalu okrzotinu.
I šta da kažem o definiciji rezanja ili sečenja ? Jednostavno ne pojmljivo, da li seku ili režu - neznam, ali su mnogo opasni sa katanom u ruci.
Zato poštujem Bušido kodeks i dan danas.